Vad du inte får missa på La Graciosa

Nödvändiga ställen på La Graciosa för att njuta av Kanarieöarna.

Trots att det är den minsta av de bebodda öarna i den kanariska ögruppen har La Graciosa många platser som är värda ett besök. Stränder och vikar som överraskar besökaren för sitt komplexa utbud och sin naturrikedom. Ett idylliskt scenario som brukar vara ett exceptionellt bröllopsvittne och där man kan njuta av de romantiska solnedgångarna.

Contenido

Den är den största av öns enda två bebodda byar, en charmig sjömansby med vita små hus och oasfalterade vägar nästan helt utan motortrafik. Caleta de Sebo är det enda stället på ön där vi kan hitta någon service som mataffärer, vårdcentral, cykeluthyrning och restauranger med nyfångad fisk som specialitet, belägna vid stranden. Delikat för gommen och andra sinnen då man medan man avnjuter den excellenta maten också får den spektakulära panoramautsikten över Riscos de Famara, på Lanzarote.

Contenido

Nästan från husdörrarna, och inte långt ifrån den lilla kajen där båtarna som ansluter ön med norvästra Lanzarote, sträcker sig La Laja, en mysig strand med ljus sand och lugnt vatten, perfekt om vi reser med barn, och där vi också kan se de lokala fiskarna laga sina nät.

Contenido

La Graciosa är ett paradis för dem som njuter av sol och hav. Det är svårt att bestämma sig för vilken strand man ska gå till, men en del är obligatoriskt att besöka. Bredvid Caleta de Sebo, ungefär 15 minuters promenad söderut, ligger stranden El Salado som tillsammans med La Francesa och La Cocina, utgör en trio av underbara stränder med vit sand och turkost, kristallklart vatten. Vid högvatten förvandlas La Francesa till en slags lagun, perfekt för att snorkla och se alla fiskarter som bor där.

Contenido

Till La Cocina, också känd som Montaña Amarilla, kan man bara ta sig till fots eller med cykel, det är en och en halv timmes promenad från Caleta de Sebo och cykeln måste man parkera några meter innan man kommer fram till La Francesa, men det är värt besväret. Det handlar om en liten orörd vik som ligger skyddad från havsströmmarna och ofta är tom. Den ligger vid foten av den emblematiska vulkanen Montaña Amarilla som vi har som referens under hela färden. Färgkontrasten mellan det vulkangula på bergets sida och det turkosa och gröna från oceanen är verkligen imponerande.

Contenido

På öns norra del är havet livligare och man får ta det försiktigt när man badar men här ligger kustområdet som vi inte kan hoppa över att besöka. Det handlar om Las Conchas, en imponerande strand med vit sand vid Montaña Bermejas fot, från vilken vi ser Montaña Claras och Alegranzas obebodda småöar. Toner i rött, ockra och svart från vulkanjorden, det blå från himlen, det smaragdgröna från havet, det vita från sanden och från skummet som vågorna formar... naturen målade detta ställe i alla färger.

Contenido

Detta är den andra bebodda byn på ön, men här bor ingen permanent utan de flesta av bostäderna utnyttjas bara på sommaren. Den ligger ca 6 kilometer från Caleta de Sebo, man kan ta sig hit med cykel eller till fots på vandringslederna som ligger utmed kusten och löper parallellt med de imponerande Riscos de Famara på grannön Lanzarote. Efter promenaden och titten på de koketta husen och deras välskötta trädgårdar, bjuder den lilla stranden vid bostäderna in till ett avkopplande bad.

Contenido

Nära stranden Las Conchas och på ett ställe som domineras av den vita sanden och de svarta vulkanstenarna, ligger detta naturmonument som med sina konstanta vågslag har format fyra spektakulära valv i basalt som vi inte kan sluta fotografera, men ta det försiktigt och gå inte för nära havet.