Kanarieöarnas kultur och arv

Var och en av de åtta öarna som utgör ögruppen har sin egen identitet och egenhet. Därför pratar vi om mångfaldighet och rikedom samt blandning och influenser utifrån, när vi pratar om Kanarieöarnas kultur och arv. Utöver att känna till livet för de första invånarna, de utmärkande monumenten, historiska byggnader eller konsten som lämnat sina spår, är det även viktigt att upptäcka de lokala folkfesterna och den djupt rotade kulturen som definierar den kanarieönska karaktären. Lokalbefolkningen på Kanarieöarna är kända för att vara öppna, trevliga och jordnära, och kommer säkert få dig att känna dig som hemma.

00:00
Título
Öar med autentiskt liv
Vídeo
Póster
Cultura-identidad-Poster-Vídeo
Cultura-identidad-Poster-Vídeo
Tipo
Ancho completo
Contenido

Öar som har mycket att berätta

När man ger sig av till Kanarieöarna kan man även göra en tidsresa: man behöver bara stanna till och lära känna dess kulturarv för insyn i historien som finns bakom var och en av öarna.

Bland dess arkeologiska lämningar och gamla stadskärnor, finns det två som utmärker sig i form av världskulturarv utnämnda av UNESCO: Risco Caído och Montañas Sagradas (Gran Canaria) samt den gamla stadskärnan i La Laguna (Tenerife). 

Till dessa historiska lämningar bör det även tilläggas ett immateriellt arv som också har erkänts av UNESCO: ”silbo gomero”, ett unikt visselspråk som rör sig över bergen på La Gomera.

Contenido

Men det finns många fler platser på varje ö vars historia är värd att känna till. Några exempel är villa de Betancuria (Fuerteventura), Parques Arqueológico de Cueva Pintada och Cenobio Valerón (Gran Canaria), Torre del Conde samt de arkeologiska lämningarna Belmaco (La Palma) och Parque Cultural de El Julan (El Hierro).

En stor del av detta kulturarv finns att se på muséer som Museo de la Seda (La Palma), la Fundación César Manrique (Lanzarote) och MUNA (Tenerife), där det finns en intressant samling mumier från öarnas första invånare.

Título

Lär känna San Cristóbal de la Laguna

Imagen
San Cristobal de la Laguna
San Cristobal de la Laguna
Título

Besök fyllda av historia

Imagen
Banner museos y visitas de interés en las Islas Canarias.
Banner museos y visitas de interés en las Islas Canarias.
Contenido

Konstnärer på Kanarieöarna

Utöver internationellt kända musiker som den stora tenoren Alfredo Kraus, en av vår tids bästa operasångare, eller kompositören Teobaldo Power, så har konsten på Kanarieöarna stora internationellt erkända namn som konstnären Cesar Manique från Lanzarote, en visionär och pionjär som förenar konst och natur, konstnärerna Oscar Dominguez och Nestor Martin-Fernandez och skulptören Martin Chirino.

Imagen
Cultura-Carnaval
Cultura-Carnaval
Contenido

Karnevalen

En av de största folkfesterna på Kanarieöarna är karnevalen. Den är mycket mer än en högtid. Karnevalen är Kanarieöarnas stolthet och högst skattade fest. En explosion i glädje och färg, rytm och rörelse som översvämmar gatorna. Dag och natt, till rytmen av trummor och latinsk musik, det bästa sättet att njuta av den är att måla ansiktet och beblanda sig med folket. Av någon anledning är karnevalerna på Kanarieöarna, och framförallt på Tenerife och Gran Canaria, bland de bästa i världen och lockar tusentals turister varje år.

 

Contenido

Mycket kanarieönska traditioner

Utöver folkfester och karnevaler firas andra stora fester på Kanarieöarna som upplevs med genuin entusiasm: ”las bajadas” som innebär att man bär madonnor från sin vanliga kyrka till en annan. Det sker med, Virgen de los Reyes på El Hierro, Virgen de Guadalupe på La Gomera, Virgen de las Nieves på La Palma, under den kända och intima dvärgarnas dans. Ett praktfullt skådespel unikt i sitt slag är mattorna av färgad sand som dekorer gatorna i Villa de la Orotava med anledning av Corpus Christi (Kristi kropp och blod). Fantastiska kortlivade konstverk väl värda att upptäcka.

Imagen
Cultura-Auténtico Canario
Cultura-Auténtico Canario
Contenido

Den kanarieönska rytmen

Varje ö har sin musik Kanarieöarnas folkfester har inslag av isas (typisk dans), malagunas (typisk sång), seguidillas (rimvers) y folias (typisk dans). Folkfesterna firas på alla öar och i alla byar i den kanariska skärgården. Till dessa melodier spelas instrument typiska för Kanarieöarna som timple (gitarr), chacaras gomeras (kastanjetter), och danserna: Tango herreno (variant av tango), tajaraste de La Gomera (gruppdans) eller sirinoque de La Palma (dans till tamburin), klädda i vackra  folkdräkter handbroderade med färgad tråd. 

Contenido

För att få lite mer insikt om musikens ursprung, är ett besök på Casa Museo del Timple, beläget på Teguise (Lanzarote), eller Museo Nestor Alamo, på Gran Canaria, att rekommendera.