Lanzarote

Den annorlunda ön

Lanzarote är en synonym för vulkaner, lavafält, stenar i omöjliga former, svarta och rödaktiga marker som kontrasterar med de typiska vita husen, det blå från havet och den ljusblå himmelen. Det östra landskapet på Kanarieöarna kompletteras med karga berg med mjuk terräng, vackra vit- eller guldkorniga sandstränder, lummiga palmlunder... Och tystnaden som också utgör en del av Lanzarotes gåtfulla landskap.

Contenido

I detta biosfärreservat finns både livliga turistområden och små orter där man kan andas lugn. Så lever de stora hotellen och bungalows på kusten tillsammans med landsbygdshus, villor och livsstilshotell i de charmiga byarna i inlandet. Ett komplett utbud för att garantera den bästa semestern när som helst under året och njuta av det extraordinära klimatet. Oförbätterliga förutsättningar som, tillsammans med infrastruktur och kvalitetsservice, drar hit amatör- och proffsidrottare, för att träna, oavsett idrottsgren.

Contenido

Utvecklingen på Lanzarote har utförts på ett hållbart sätt och i harmoni med omgivningen, särskilt tack vare den universella konstnären César Manrique som, förutom att påverka landskapet med sin enorma talang, också lyckades förmedla sina landsmän kärlek och respekt för området. Ett område där turismen, konsten och naturen tar varandra i handen.

00:00
Título
Lanzarote
Vídeo
Póster
Charco de Los Clicos, Lanzarote.
Charco de Los Clicos, Lanzarote.
Tipo
Ancho completo
Contenido

Förutom de imponerande ölandskapen, som ibland påminner om planeten Mars yta, fascinerar Lanzarote också för underverket från vulkanmarken. Där, även om det verkar omöjligt, livet tar sig fram och gör det möjligt att producera dessa berömda viner med ursprungsbeteckning. Är detta en annorlunda ö eller inte?

Contenido

Förutom att ta sig igenom vulkanlandskap kan vi på Lanzarote också hitta den perfekta vitaliseringen på de underbara stränderna, koppla av i den vita eller gyllene sanden under solen och svalka oss i det kristallklara turkosa vattnet. Många av dem är perfekta för de allra minsta i familjen då de är skyddade från vågorna och strömmarna, precis som naturbassängerna som har bildats med skydd från lavaflödet som nådde havet efter utbrotten.

Det finns också stränder för dem som njuter av vågorna eller av långa promenader utmed vattenbrynet; för dem som vill vara ensamma eller, tvärtom, vill ha livliga stränder och hamnar för fritidsbåtar med stort nöjesutbud, restauranger och affärer för en perfekt dag.

Många av dem är perfekta för de allra minsta i familjen då de är skyddade från vågorna och strömmarna.

Imagen
Parque Nacional del Timanfaya
Parque Nacional del Timanfaya
Contenido

Lanzarotes vulkanlandskap väcker unika känslor. De är inspirerande, gåtfulla, mystiska... De fångar oss i en nära koppling som är svår att förklara, de fyller oss med energi. Varför? Är det för att de visar naturens makt? För att de tar oss tillbaka till där allt började? 

Frågor som besvaras instinktivt när vi är i Nationalparken Timanfaya, öns maximala uttryck från vulkanismen och ett av de mest representativa för den kanariska skärgården. Ett strävt, överväldigande, vilt landskap där den gravlika tystnaden också spelar en speciell roll. Las Montañas del Fuego (eldbergen) kan besökas med en guidad busstur, under vilken vi överväldigas av en fläckig horisont, upptagen av vulkankoner, lavafält, sten i konstiga former... En samling för vilken naturen har valt en speciell färgpalett för att blanda röda och orange toner med ockra, bruna och svarta toner.

 

Contenido

Mycket nära ingången till nationalparken ligger Echadero de Camellos (kamelernas viloplats), stället där man kan hoppa upp på detta extraordinära djurs rygg och ta en ridtur runt vulkanerna och känna brisen och lavafragmentens knastrande, omgiven av ett överväldigande landskap.

Och detta är inte allt, vulkanismen syns överallt på Lanzarote: på kusten, på odlingarna och i byarna i inlandet. Trots omgivningens extrema förutsättningar har flera generationer öbor lyckats utnyttja den vad det verkar som, sterila jorden, till max. Ja, bara som det verkar för denna ö har många överraskningar under sin vulkanmantel.

Contenido

På Lanzarote kan vi också ta oss in i den fascinerande undervattensvärlden som skapats av utbrotten. Det finns vulkangrottor och -tunnlar som man kan besöka tack vare att förändringarna har gjorts på ett repektfullt och hållbart sätt. Utrymmen som los Jameos del Agua, där den geniale konstnären César Manrique var med och jobbade, eller Cueva de los Verdes, är klara exempel på att de erbjuder möjligheten att se hemligheterna i jordens inre.

Contenido

Landskapet La Geria är en av de största överraskningar Lanzarote har. Ett stort område, täckt av små fragment av svart vulkansten som tryckts ut under Timanfayas utbrott, utnyttjas av Lanzarotes bönder för odling av vindruvsplantor. Detta material kan bibehålla nattens fukt, nödvändigt på en ö där det inte regnar så mycket. En traditionell teknik som avslutas med de karakteristiska stenmurarna för att skydda vindruvsplantorna från vinden, detta tillsammans skapar ett världsunikt och spektakulärt landskap.

Vinerna med ursprungsbeteckning är speciella och kända internationellt. Det bästa av allt är att de kan avnjutas i någon av bodegorna medan vi njuter av den vacker omgivningen.

Landskapet La Geria är en av de största överraskningar Lanzarote har.

Contenido

Lanzarote hade turen att ha den geniale César Manrique, en mångfacetterad universell konstnär som visste bättre än någon annan hur han skulle samspela konst och natur. Han försvarade naturområdena och var djupt förälskad i ön som såg honom födas. Han ingrep endast i dessa för att förbättra dem och göra dem till ställen att beundra i all framtid. 

På Lanzarote lämnade ha en stor del av sitt konstnärsarv. Kanske är Jameos del Agua det maximala beviset på det, ett av de mest besökta turistområdena på ön där Manrique visade upp hela sin genialitet. Denna vulkantunnel, med sitt kända och spektakulära naturauditorio, har en enastående geologisk formation, en inre sjö som skapats genom marina filtreringar, där lever ett litet vitt kräftdjur som är blind, det enda i världen.

Contenido

El Mirador del Río är en annan av hans skapelser. Helt integrerad i omgivningen får man från detta naturliga vakttorn, beläget ovanför de imponerande klipporna i Famara, spektakulär utsikt över skärgården Chinijo, som bildas av ön La Graciosa och fyra småöar. Vid Timanfayas exceptionella utsikt integrerades på ett fantastiskt sätt restaurangen El Diablo med kristallcylindrar som får oss att känna oss som en del av vulkanomgivningen.

Contenido

Till denna rundtur, för att beundra verket av den ojämförbara konstnären,måste läggas till, förutom Jardín de Cactus (kaktusträdgården), Castillo de San José (slotet San Jose) och Museo del Campesino (jordbrukarmuseet), det som var hans hem i Taro de Tahiche -idag stiftelsens huvudkontor- som är byggt på ett lavaflöde. Besöket på Casa-Museo César Manrique i Haría är nödvändigt, en gammal landsbygdsbostad belägen inne i en palmlund. Han renoverade och återställde den för att bo och arbeta där fram tills han avled 1992 i en trafikolycka.

Contenido

Ön har lyckats uppta en plats i de europeiska elitidrottarnas träningskalender, särskilt under vintermånaderna då kylan på kontinenten gör det omöjligt att idrotta utomhus.

Löpning, cykling, golf, alla typer av vattensporter... Det finns ingen idrottsgren som står emot Lanzarote tack vara det extraordinära klimatet som styr hela året, de priviligierade omgivningarna och ett brett utbud övernattningsställen, installationer och service med hög klass, som kan tillfredsställa de mest krävande. Prov på det är att man anordnar viktiga idrottstävlingar som Ironman, en av de hårdaste triathlontävlingarna i världen.

Att kombinera semester med träning är en utmärkt plan. Och om Lanzarote är den valda destinationen är succen garanterad.

Contenido

Av den annorlunda ön förväntar vi oss att dess byar också ska vara annorlunda. De fortlöpande vulkanutbrotten som har ritat det aktuella landskapet, har fastställt livet för bosättningarna där livet går på mellan vulkaner och lava. Det har inte varit lätt men resultatet är oförbätterligt, både för de som bor där och för de som besöker detta ovanliga öområde.

På den stora yta som vulkanernas naturreservat tar upp, finns det bara ett samhälle, El Golfo, en pittoresk sjömansby som måste besökas för deras goda färska fisk. Yaiza, den första europeiska enklaven i den kanariska skärgården, ligger vid kanten till det område som begravts av vulkanen Timanfayas utbrott. Detta trevliga samhälle utmärker sig framförallt för sin välskötta traditionella arkitektur.

Yaiza, den första europeiska enklaven i den kanariska skärgården, ligger vid kanten till det område som begravts av vulkanen Timanfayas utbrott.

Contenido

En annan by som måste åkas förbi är Teguise, en ädel godsägarby som fortfarande bevarar sin glans i de stenlagda gatorna i de mysiga gamla kvarteren. Här anordnas den berömda marknaden som varje söndag drar till sig tusentals lokala besökare och turister. Haria är öns gröna område, också känt som Valle de las Mil Palmeras (dalen med tusen palmer), som beblandar sig med de typiska vita husen.

Contenido

Vin från druvsorten Malvasía Volcánica, det enda i världen, har god kvalitet genom sin balans, smak och parfym.

Imagen
Vino Malvasia
Vino Malvasia
Título

För mer information besök den officiella webbplatsen Turismo Lanzarote.