Gran Canaria

#mycketattuppleva

Även kallad en ”kontinent i miniatyr”, Gran Canaria utmärker sig för sina tydliga kontraster. På en och samma dag kan vi njuta av underbara stränder omgivna av fält med sanddynor och bestiga bergstoppar klädda med skog av kanarietall, vars grönska framhävs mot den mörka vulkanmarken.

Contenido

På vägen finner vi djupa bergsklyftor, dalar, ståtliga stenbumlingar och varma vulkankällor, imponerande klippor... enastående platser att ta sig till på vandringsleder och stanna upp för att beundra landskapet som öppnar sig framför våra ögon. Eller också bekvämt med bil eller med kollektivtrafik, då Gran Canaria har ett stort och väl underhållet vägnät.

00:00
Título
Gran Canaria
Vídeo
Póster
Maspalomas
Maspalomas
Tipo
Ancho completo
Contenido

Gran Canaria har precis som resten av Kanarieöarna, välsignats med ett avundsvärt klimat, en evigt lång vår som lockar till att intensivt njuta av dess rika natur och varierade landskap, sina charmiga orter vid havet och i inlandet, sina traditioner, kultur och historia. Men också de moderna turiststäderna som Las Palmas på Gran Canaria.  Denna internationella och livliga huvudstad besitter en av de mest uppskattade juveler på ön som alltid överraskar besökarna. Vill du lära känna den?

Gran Canaria kompletterar sitt outtömliga utbud med ett varierat förslag på kulturella aktiviteter, nöjen och sport, som exempelvis sin generösa bredd på boende, restauranger, affärer och kurorter.

En evigt lång vår som lockar till att intensivt njuta av dess rika natur och varierade landskap, sina charmiga orter vid havet och i inlandet, sina traditioner, kultur och historia.

Contenido

Till vilken strand ska vi idag?

Det är utan tvivel stränderna som står högst upp på listan av uppskattade aktiviteter på Gran Canaria. Det finns något för alla: vidsträckta, små vikar, livliga, ensliga, med gyllene sand.

I söder är stränderna bredare, har lugnt vatten och i regel vit sand. Surprise! På ön finns en av Europas bästa stadsstränder.
Då de är belägna vid de mer turisttäta orterna finns det tillgång till all typ av service, de är också de mest lättillgängliga.

De som ligger norröver är helt annorlunda: Små vikar med mörk sand eller vulkansten, mer vågor och vissa mer komplicerade att ta sig till, men samtidigt finns möjligheten att svalka sig i mysiga naturpooler. En sak är säker, dessa vackra vilda stränder ger oss möjligheten att möta naturen i dess renaste form.

Imagen
Cuenca de Tejeda
Cuenca de Tejeda
Contenido

Öns naturliga hjärta

Gran Canaria är mycket mer än sol och strand. Det är också natur och vilda landskap med stor skönhet, som den som breder ut sig i hjärtat på ön runt Roque Nublo, en ståtlig vulkanisk monolit som man kan nå via en vandringsled lämpad för i stort sätt alla. Från detta naturliga utsiktstorn är vyn enastående. 

Krönt av de enorma klipporna på öns nordvästra sida, ett område känt som ”drakens svans”, finner man naturreservatet Tamadaba, en av de bäst bevarade urskogarna av kanarietall. Bredvid ligger naturreservatet Inagua, tillflyktsplatsen för den blå bofinken, en liten fågelart som enbart finns på denna ö.

 

 

Contenido

Dessa och många andra attraktioner med stort landskapsvärde innefattas i biosfärsreservatet, ett vidsträckt område som upptar en stor yta av ön. Genom en strategi som grundar sig på respekt för naturen, de traditionella arbeten som är typiska för området, bostäderna och landsbygdsturismen kan man garantera dess överlevnad.

Tack vare breda nät av vandringsleder kan man ta sig fram genom natur och landsbygdsområden och passera urskogar av tall och raviner, bredvid stora sötvattenreservoarer och lavaflöden... Områden där vi också finner gårdar och charmiga byar där vi stannar för att samla kraft med produkter från den traditionella gastronomin, eller kanske bara samtala med de gästvänliga och trevliga byborna.

Contenido

Lära känna charmiga byar och bondgårdar

Långt från de pulserande turiststäderna och stränderna, på den inre delen av Gran Canaria finns lugna byar och gårdar där allt görs med ro och utan brådska. Hav av lugn där ordet ”tid” får en helt annan innebörd, där vi kan stanna upp och möta det enkla livet, där djupt rotade traditioner ännu lever kvar. 

En av de platser som har en speciell charm är Tejada, en plats på Gran Canaria som tillhör Spaniens vackraste byar. Det finns en anledning till det. Här finner man Parador Nacional de la Cruz de Tejeda, ett modernt hotell som är perfekt integrerat i miljön varifrån man framför sig ser ett av öns vackraste landskap. Väldigt nära Tejeda ligger Artenara, belägen vid den lummiga tallskogen Tamadaba, är det den högst belägna byn på Gran Canaria.

Contenido

Ett annat besök man absolut inte bör missa är de vackra historiska kvarteren i Santa Lucia de Tirajana och Arguimes; eller Fataga, med sina fantastiska palmer och vita hus där landsbygdsarkitekturen typisk för Gran Canaria ännu finns väl bevarad. I norr ligger Teror dit vi tar oss för att se dess kyrka och de fantastiska balkongerna på de typiska husen som omger torget; och Arucas, vars stadskärna har förklarats vara av historiskt och konstnärligt intresse, besitter ett utsökt arkitektonisk verk, kyrkan San Juan Bautista, med arbeten i sten och glas av stort värde. 

Listan av byar och gårdar som färgar ön är outtömlig. Att besöka dem är det absolut bästa sättet att lära känna Gran Canarias identitet och särprägel.

Tejada, en plats på Gran Canaria som tillhör Spaniens vackraste byar.

Contenido

Kultur och museum

Det är näst intill omöjligt att hitta en plats på ön som inte har ett museum, fast det är huvudstaden, Las Palmas de Gran Canaria, som har det största och mest varierade utbudet. I stadens hjärta ligger de magnifika gamla kvarteren där ett besök på El Museo Canario är ett måste, ett besök som visar olika aspekter av urbefolkningens liv, med intressanta delar som samlingarna av kranier och mumier; La Casa de Colon (Columbus hus) är en byggnad som, förutom att vittna om Cristofer Columbus närvaro på ön, visar Kanarieöarnas historia och dess relation med Amerika; och CAAM-Centro Atlantico de Arte Moderno, med utställningar av artister från Europa, Amerika och Afrika med inriktning på modern konst.  För de som är intresserade av teknik och vetenskap är Museo Elder absolut nödvändigt.

Imagen
Vegueta
Vegueta
Contenido

På resten av ön kan vi upptäcka verkligt udda saker som Museo Etnografico Casas Cuevas de Artenara etnografiskt museum om grotthusen i Artenara), som ligger i en gammal bostad som troligtvis var hemvist för urbefolkningen.  Museet visar inredning och hushållsredskap som med sin enkelhet får oss att erinra oss om det enkla livet från förr. Andra etnografiska museum är el Museo de la Historia y Tradiciones de Tejedad, där man bland mycket spännande bland annat kan besöka en mataffär återskapad från förr och redskap av alla slag; eller Rama museum i Agaete, som berättar om en av de största och mest populära festerna på öarna som lockar tusentals människor varje år.

En perfekt rutt för att lära känna Gran Canaria och upptäcka dess historia och kultur.

Contenido

Upptäck fascinerande arkeologiska utgrävningar

Ön bevarar en viktig del av sitt historiska och arkeologiska arv, rester som hjälper oss att bättre lära känna och förstå kulturen och hur våra förfäder levde på Gran Canaria.

Ett bra exempel på detta är kulturlandskapet Risco Caida och Montanas Sagradas på Gran Canaria, som deklarerats tillhöra världsarvet, vilket gör att man förstår dess otroliga värde. Det handlar om ett stort bergområde som ligger på öns mitt där man finner spår från en unik kulturprocess som utvecklades under mer än 1500 år nästan helt utan påverkan från omvärlden, med rötter från de nordafrikanska berberna, fram till den Spanska erövringen.

På norra Gran Canaria hittar vi ett arkeologiskt smycke:Museo y Parque Arqueológico Cueva Pintada i Gáldar, en by med mer än femtio hus och konstgjorda grottor som var del av en förspansk bebyggelse. I en av grottorna finns en fantastisk väggmålning utförd av urinvånare. På samma område finner man också den arkeologiska parken Maipes de Agaete, ett enormt och spektakulärt område med vulkansten omgivet av en vacker dal som urinvånarna använde som kyrkogård.

Contenido

Guayadeque, en av de största och vackraste ravinerna belägen på öns sydöstra sida, besitter ett stort arkeologiskt värde. Här finns flera grottor som användes av de gamla nybyggarna på Gran Canaria. Andra intressanta arkeologiska områden är La Fortaleza, där det finns ett centrum som beskriver hur det dagliga livet var för urbefolkningen på ön, som exempelvis grottbostäderna där de bodde, en bostadsform som fortfarande används.

Och detta är bara några av de spår från förr som lyckligtvis har klarat sig fram till vår tid så vi kan lära känna, värdera och respektera dem.

Museo y Parque Arqueológico Cueva Pintada i Gáldar, en by med mer än femtio hus och konstgjorda grottor som var del av en förspansk bebyggelse.

Contenido

Skämma bort sig på ön för välbefinnande

Granb Canaria är väl känt i Europa som ett resmål för hälsa. Under 1400-talet kom resande från hela kontinenten till ön för att bli av med all typ av smärta tack vare det goda klimatet. Med tidens gång har begreppet om vila och återhämtning förändrats, men vitalisering med påföljande fysisk och mental hälsa är fortfarande en garanti på ön.

Sand, sol, hav, ren luft, vulkanstenar, moderna behandlingar och installationer, kvalificerad personal....Gran Canaria har allt som behövs för att skämma bort sig, investera tid i att återhämta krafter och komma hem som ny, antingen i något av alla de wellness-centrum som finns på ön eller genom en avkopplande kvällspromenad för att andas in havsluften eller ren skogsluft.

Under 1400-talet kom resande från hela kontinenten till ön för att bli av med all typ av smärta tack vare det goda klimatet.

Contenido

Utöva din favoritsport

Det finns ingen sport som inte kan utövas på denna plats omgiven av hav och med ett vårliknande klimat året om. Då man dessutom kan räkna med alla typer av installationer och service för att utöva dem, finns det inga ursäkter att inte ägna lite tid till att röra på kroppen. 

Möjligheterna är obegränsade; spela golf på moderna banor medan vi känner brisen från havet, stiga upp på en bräda och hantera vågorna och vinden, cykla på en mountainbike på vägar ämnade för det, jogga på stranden, simma i kristallklart vatten, klättra i berg för alla nivåer... Det spelar ingen roll vilken fysisk form vi har. På Gran Canaria finns det sport för alla.

Contenido

Och vi har natten kvar!

Festen och underhållningen fortsätter när dagens ljus avtar på ön. Om man fortfarande har energi kvar, så erbjuder framför allt turistorterna och huvudstaden, en mängd alternativ att välja mellan. Restauranger, terrasser, platser med aktiviteter, inneställen, bio, underhållning... Möjliga planer för att också uppleva det pulserande nattlivet. 

På sommaren är det lätt att hitta en rolig traditionell fest på ön, både vid kusten och i inlandet. Men, om man önskar sig något lugnare, finns det på Kanarieöarna, som är en turistdestination Starlight, möjlighet att uppleva astroturism och njuta av en promenad med en specialiserad guide för att observera stjärnorna.

Las Canteras är en av Europa bästa stadsstränder och ligger i hjärtat i öns huvudstad.

Contenido

Åk inte utan att prova...

På endast tre platser på norra Gran Canaria tillverkas den utsökta osten Queso de flor.  Dess egenhet kommer sig av att man använder vegetariskt löpe som man utvinner från olika typer av tistlar. Detta är en av de kanariska ostarna som har skyddad ursprungsbeteckning.

Título

För mer information besök den officiella webbsidan Patronato de Turismo de Gran Canaria