10 upplevelser som du inte får missa på Kanarieöarna

Välkommen till Kanarieöarna. Om du har hittat hit är det för att du undrar vad du ska se på öarna och hur du ska göra det. Här får du några säkra tips.

Contenido

Den imponerande skuggan från Spaniens högsta berg är den största i världen som projiceras över havet. En siluett som växer sig allt större när solens stiger eller sjunker, i gryningen eller i skymningen. På morgonen kan vi betrakta skuggan som projiceras mot ön La Gomera, medan den på eftermiddagen sträcker sig mot Gran Canaria. En förvirrande, tydlig och vältecknad skugga i form av en perfekt triangel som till och med väckt NASA:s uppmärksamhet. Teide har nämligen inte formen av en perfekt triangel, eftersom den har en oregelbunden krater, och därför är skuggan förvirrande och trotsar allt förnuft. Det finns inte mycket som kan mäta sig med att känna sig som om man befann sig på Teides topp, så nära himlen.

Contenido

”Lycka kan nås genom mat, så vi transporterar folk till lycka”, säger kocken Erlantz Gorostiza. Denna levnadsregel gör Teneriffa, som har sex Michelin-stjärnor, till en konstellation med ett kanariskt namn som ger lycka. Den prestigefyllda gastronomiska guiden har satt ön i rampljuset genom att erkänna kvaliteten och förträffligheten hos hela fem restauranger och delat ut inte mindre än sex stjärnor, som restaurangerna lyckats behålla i organisationens årliga utvärderingar. I den senaste upplagan har grannön Gran Canaria för första gången fått två nya stjärnor. Bägge stjärnorna har tilldelats i samma kommun: Mogán. Kanarieöarna har på så sätt blivit en konstellation med eget namn och egen identitet på de spanska gourmetrestaurangernas stjärnhimmel.

Contenido

Hundratusentals människor strömmar till Kanarieöarna varje år för att njuta av denna fest, som firas i stor skala i de två huvudstäderna på Kanarieöarna: Santa Cruz de Tenerife och Las Palmas de Gran Canaria. Karnevalen på Teneriffa anses vara en av de viktigaste i världen och har också förklarats vara en festival av internationellt turistintresse. År 1987 besökte 250 000 personer stadens gator och slog ett Guinness-rekord genom att dansa till musik av Celia Cruz. Antalet besökare har bara fortsatt öka sedan dess. 2019 samlades 400 000 personer på Piñata-lördagen, karnevalens viktigaste dag. Teneriffas viktigaste och mest populära fest involverar ett hundratal karnevalsgrupper – comparsas, murgas och andra musikgrupper – som översvämmar gatorna med ett spektakel av ljus, ljud och färg. En av festligheternas mest efterlängtade höjdpunkter är kröningen av karnevalsdrottningen. Öns invånare och turisterna som besöker ön deltar också i färgglada och originella dräkter, vilket gör Santa Cruz de Tenerife-karnevalen till en unik fest med garanterad underhållning i flera veckor.

I Gran Canarias huvudstad tar man också sin karneval på största allvar, med gator fyllda av karnevalsklädda besökare som dansar till ljudet av livlig karnevalsmusik. Parader, tävlingar, konserter, folkfestligheter ... och naturligtvis en egen gala för kröning av karnevalens drottning. Dessutom det mest efterlängtade evenemanget som fått en enorm internationell spridning: Drag Queen-galan i Las Palmas de Gran Canaria.

En fantastisk show som måste upplevas minst en gång i livet. Blir du en av de lyckligt lottade besökarna?

Contenido

Det är lätt att bli påmind om den lysande konstnären César Manriques var man än befinner sig på Lanzarote. Här finns många verk av hans typiska organiska karaktär, som integrerar sig perfekt med naturen, och här finns också det hus där han bodde från mitten av 1980-talet fram till sin död 1992. När man besöker Manriques hus, beläget mitt i Harías palmlund i norra delen av ön, får man ta del av den mest personliga sidan av denna mångfacetterade konstnär som arbetade där praktiskt taget ända till slutet av sitt liv. Här fann Manrique det lugn han sökte under sina sista år och visade än en gång sin enorma känslighet och goda smak. Absolut värt ett besök.

Contenido

Kvaliteten på himlen över La Palma är en av öns stora attraktioner, vilket gör ön till ett perfekt resmål för så kallad ”stjärnturism” eller ”astroturism”. Just för att främja intresset för himlen och stjärnorna, har ett nätverk av astronomiska utsiktsplatser byggts upp på olika strategiska platser på ön, som gör det möjligt för besökare att betrakta stjärnlandskapet. Vid varje utsiktsplats finns olika förklaringar om olika astronomirelaterade ämnen, till exempel stjärnbilder, planeter och månen, samt simuleringar av dagjämningar och solstånd. På så sätt uppmuntras besökare att ta sig runt på ön för att upptäcka dem alla.

Det astronomiska intresset för La Palmas är så stort att det sedan 1985 finns ett observatorium här som heter Roque de los Muchachos. Det ligger 2 400 meter över havet och dess privilegierade läge och rena, stabila och turbulensfria atmosfär har gjort det till ett av de viktigaste astrofysiska observatorierna i världen.

Contenido

Historierna på La Gomera berättas under dimman som rör sig genom den frodiga skogen i nationalparken Garajonay. Här har de olika arterna av lagerskog sett livet utvecklas sedan tertiärtiden. Träden får näring av de friska passadvindarna och det så kallade ”horisontella regnet” som fuktar en bergskedja där tusen legender har skapats. Här finns alla nyanser av grönt, och framför allt hoppets gröna, eftersom detta naturtempel i århundraden var en källa till mat för invånarna på det som också kallas ”Colombus ö”, efter att Christofer Columbus passerat den på sin väg till Amerika. Öns särdrag har gjort den till en unik plats i världen som både är nationalpark, erkänd av Unesco som ett naturligt världsarv, och dessutom ett biosfärreservat tillsammans med resten av ön. En vandring genom denna förhistoriska regnskog får du inte missa.

Contenido

El Hierro är den västligaste av de åtta Kanarieöarna. Ett litet naturparadis som utsetts till biosfärområde med ett oändligt antal attraktioner som man kan njuta av året runt tack vare öarnas exceptionella klimat, som kännetecknas av lite nederbörd och en genomsnittlig årstemperatur som knappt varierar alls. Det finns mycket att se på El Hierro. Och de naturliga poolerna är definitivt ett av öns måsten. På listan över öns bästa platser återfinns alltid Charco Azul, Los Sargos, Charco Manso, Tamaduste ... Fridfulla platser där du kan njuta av ett avkopplande bad i Atlantens lugna och klara vatten.

Contenido

Denna lilla Atlantö med bara 700 invånare och 29 kvadratkilometer som ingår i naturparken Archipiélago Chinijo, är ett riktigt paradis. Ön, som räknats som den åttonde Kanarieön sedan 2018, är också den senaste att ansluta sig till den europeiska kontinenten. Men La Graciosa är inte känd för detta, utan framför allt för att vara en idyllisk plats där man kan koppla av, långt bort från städernas liv och rörelse. Här kan man njuta av underbara avskilda stränder med fin vit sand och turkost vatten, som La Francesa, och gåtfulla landskap som vulkanen Montaña Amarilla. Ett fantastiskt lugn som är som balsam för själen.

Contenido

Kanarieöarna har en unik och överraskande naturrikedom. Vattnet som omger öarna är det bästa exemplet: här finns minst 30 olika arter av valar, en del bofasta och andra som är på genomresa. Koncentrationen av så många valar, delfiner, späckhuggare, kaskeloter, fenvalar och andra arter är en turistattraktion av första rang. Få platser i världen kan skryta med denna naturgåva. I Europa finns det definitivt ingen annan plats med en sådan mångfald. De oceanografiska egenskaperna hos dessa atlantiska öar, med djup på upp till 3 000 meter, är förklaringen: Öarnas läge på gränsen mellan de kalla vattnen i norr och de tropiska vattnen i söder lockar till sig djur som känner sig hemma i båda livsmiljöerna. Och vem skulle inte vilja se dem på nära håll? Magin med att få skymta fenan på något av dessa djur över vattenytan är oslagbar.

Contenido

Ja, vi vet att Instagram har blivit en tom målarduk där människor från hela världen delar med sig av de mest förtrollande landskapen på jorden. Detta sociala nätverk ger oss en unik möjlighet att upptäcka vackra platser bortom de mest turistiska och välbesökta platserna. Kanarieöarna är utan tvekan en av de mest fotogeniska platserna som finns, med tanke på deras mångfald och spektakulära, ofta helt orörda landskap,  där ingen människa satt sin fot. Öarna har också många stränder där du kan låta dig hänföras av dolce far niente, ta ett dopp, utöva vattensporter, promenera längs strandkanten eller ta bilder på dig själv på idylliska platser som kommer att väcka beundran på sociala nätverk. Oavsett om du letar efter sanddyner, fina gyllene sandstränder eller vulkaniska landskap med sten och svart sand, är det ingen tvekan om att du måste åka till Kanarieöarna. Platser som Playa del Inglés, Maspalomas, Las Canteras, Corralejo, El Cotillo, Jandía, Papagayo, Famara, Cofete och La Francesa är välkända och toppar alltid rankningen av de bästa stränderna i Europa. Men utöver dessa exceptionella platser finns det även dussintals andra fotogeniska platser på Kanarieöarna där man kan ta bilder och posera, men även koppla av och njuta. För i slutändan är det väl det ändå det viktigaste, eller hur?