Den kanariska maten

Typiskt för kanarieköket är blandningen, fusionen mellan element och en uttalad kontrast av smaker, frukten av några produkter och ingredienser av fantastisk kvalitet. Efter en lång dag på stranden, promenad i naturområdena eller i de trevliga orterna finns det inget bättre än att avnjuta delikatesserna i öarnas gastronomi. För kanarierna är maten en del av deras identitet, en viktig del i deras kultur och i vardagen, därför är det lätt att hitta bra ställen att äta på.

00:00
Título
Och maten är god
Vídeo
Póster
Además se come bien
Además se come bien
Tipo
Ancho completo
Contenido

Ursprungsbetecknade smaker

Öarnas vulkaniska ursprung, deras milda temperaturer och framställning för hand, gör att många av stjärnprodukterna i deras gastronomi finns under skyddad ursprungsbeteckning (D.O.P). Bland annat utmärker sig vulkaniska viner och ostar som majorero, från Fuerteventura, palmeroost eller Flor de Guía-ost, tillverkad på Gran Canaria. Alla världskända och med utmärkt smak. 

De magnifika klimatförutsättningarna som finns i den kanariska skärgården är perfekta för odling av frukt och grönsaker som är huvudingrediensen i de flesta lokala rätterna, och också skyddade med ursprungsbeteckning. Ett exempel är den gamla kanariska potatisen, där den uppskattade svarta potatisen utmärker sig. Dessutom gör det milda klimatet det möjligt att odla exotiska frukter som papaya, mango, ananas, avokado och, naturligtvis, den populära bananen från Kanarieöarna. Den enda banan som har fått europeiskt utnämnande med skyddad geografisk beteckning (IGP).

Imagen
Bienmesabe
Bienmesabe
Contenido

Lokala recept

Kulturerna som lämnat spår på öarna är mycket mångsidiga. Och detta har resulterat i stora smaker och kontraster som man kan känna i de flesta av deras typiska rätter som den goda skrynkliga potatisen med mojo picón. En annan stjärnprodukt på Kanarieöarna, som också finns i många recept, är gofio. Framställt på rostade spannmål, som majs och vete, har den sina rötter i tiden för de första bofasta.

I den kanariska gastronomin dominerar de lokala grönsakerna, såsom kikärtsgryta med krasse, majskolvar med potatis och revben eller fylld bubango, en inhemsk typ av squash. En annan topprodukt i öarnas recept är fisken, särskilt de som tillagats med inhemska arter så som vieja, med delikat smak, vrakfisk, havsaborre eller taggamakrill. Det finns också ett stort utbud oemotståndliga efterrätter och typiska bakverk för de som gillar sött. De goda Bienmesabe och Príncipe Alberto, från La Palma, leche asada (bakad mjölk) från Gomera, brylepudding, frangollo eller quesadillas från El Hierro.

Contenido

Restauranger och guachinches

På Kanarieöarna finns ett stort utbud lokaler där man kan njuta av de bästa lokala rätterna. Från strandbarer där man kan inta det bästa från havet, till restauranger med Michelin-stjärna där man kan upptäcka nya sofistikerade smaker. 

Och naturligtvis får man inte glömma bort dessa speciella ställen där man kan smaka på den mest traditionella typiska maten: guachinches, små restauranger som improviserats  på bakgårdar och i garage, vanliga framförallt på Tenerife där man äter hemlagade rätter tillsammans med inhemskt vin i en mysig och familjär miljö.  Ett ställe för att sätta sig vid bordet och känna sig som en av öborna medan man intar en god kanarisk puchero (kikärtsgryta), bakad get, kanin i salmorejo (kall tomat- och vitlökskräm) eller garbanzas compuestas (kikärtsgryta).

Título

Ställen där du kan få en smak av Kanarieöarna

Imagen
Banner restaurantes en las Islas Canarias.
Banner restaurantes en las Islas Canarias.
Contenido

Vingastronomi

Rödviner, vita viner, roseviner. Med mycket kropp, fruktiga eller aromatiska... Att prata om vin på Kanarieöarna är som att prata om förankring och kärlek till platsen. Vinproduktionen på öarna är inte bara varierad utan av utmärkt kvalitet, något som speglas i de 10 ursprungsbeteckningarna som skärgården har - 5 av dem på Tenerife - och i de många utmärkelser de får varje år. 

Bland öarnas viner utmärker sig vulkanvinerna. Med komplicerad framställning är de mer och mer uppskattade av experter över hela världen, de är syrliga och fruktiga i gommen. De som är särskilt enastående bland dem är vinerna från La Geria på Lanzarote, ett världsunikt jordbruksområde där rankorna växer skyddade i små kratrar, något som bidrar till trevliga och omisskänliga nyanser.

Imagen
La Geria
La Geria