El Hierro

Ön med själ

Kan en ö ha själ? För att svara på denna fråga måste man komma till El Hierro, den yngsta av Kanarieöarna, den dök upp för ”bara” 1,1 miljoner år sedan. Det är svårt att förklara den magi denna lilla vulkaniska atlantö besitter, en plats med trygghet och lugn för att glömma bort all stress.

Contenido

Mycket känd för dykälskare som inte låter sig hindras från att resa från varifrån som helst i världen för att hitta utmärkta förutsättningar och otroliga undervattenslandskap, det är också ön för hållbarhet. El Hierro är på väg att bli självförsörjande på el genom ren och förnybar energi.

Contenido

Vulkaner, lavaflöden, lummiga skogar med kanarietallar och laurisilva, träd som böjer sig efter vinden, abrupta stup, avkopplande naturbassänger, svindlande panoramautsikt... Så är El Hierro, mystisk och överväldigande, en tillflyktsplats för att koppla av från ett stressat liv och njuta av vårklimatet som finns på Kanarieöarna hela året. 

Maten på denna ö som deklarerats biosfärreservat, är också ett plus för att vår vistelse ska vara oförglömlig, med inhemska färska produkter från land och hav med extraordinär kvalitet, utan att glömma vinerna med ursprungsbeteckning och de originella sötsakerna, så att gommen ska få sitt.

Ja, en ö kan ha själ. El Hierro har det.

00:00
Título
El Hierro
Vídeo
Póster
El Hierro. Roque Bonanza.
El Hierro. Roque Bonanza.
Tipo
Ancho completo
Contenido

Ett paradis för att dyka

Med mer än 40 nedstigningspunkter är El Hierro ett paradis för dykare av alla nationaliteter. Ön är ansedd att vara en av planetens bästa platser för dykning.

Det är flera faktorer som spelar in för att ge detta lilla territorium, där ett av Kanarieöarnas tre marina reservat finns, sitt välförkänta rykte. Den huvudsakliga faktorn är det klara vattnet som gör att man kan se upp till 30 meter och till detta lägger vi till ett stort utbud arter och spektakulära vulkaniska undervattenslandskap.

Contenido

Det spelar ingen roll om man är ett erfaret proffs eller nybörjare. På El Hierro kan man utöva dykning oberoende av nivå eftersom det finns skolor där man kan börja och allt material kan hyras. Och om du bestämmer dig för att upptäcka öns havsbottnar har jag ett råd: Glöm inte kameran!; och en ledtråd: här firar man varje år «Open Fotosub Internacional Isla de El Hierro», en av världens viktigaste tävlingar i undervattensfotografering.

Imagen
Contenido

Ett annorlunda landskap för varje steg

Öns lilla yta är inget hinder för att hitta ett uppseendeväckande utbud med landskap. Och det bästa är att med så korta avstånd så kan vi ta ett avkopplande bad på kusten och snart därefter promenera på lederna mellan kanarietallarna eller laurisilvaarter. En av de mest kända är Camino de Jinama, en gammal rutt som öns invånare använde sig av, den är lite mer än 3 kilometer lång och med stora höjdskillnader, men det är värt besväret.

På vägen mot de högsta områdena på ön stannar vi vid någon av utsiktsplatserna för att ta in den svindlande panoramautsikten över dalen El Golfo, som formades efter jordskredet för tusentals år sedan, och abrupta stup där havet slår med kraft. Eller inte. För oceanen på denna ö visar oss också sin bästa sida, det absoluta lugnet i det marina naturreservatet La Restinga-Mar de las Calmas.

Contenido

På El Hierro fattas inte heller överväldigande vulkanlandskap, som i omgivningen runt Faro de Orchilla, platsen som ansågs vara världens ände under antiken och där nollmeridianen var etablerad tills den flyttades till Greenwich 1884. Om vi inte vetat att Amerika fanns på andra sidan Atlanten så skulle det vara lätt att tro att vi befann oss vid planetens gräns. Ett chckerande och överdådigt landskap i vilket vi urskingrar vulkaner, breda flöden där lavan slingrat, den absoluta tystnaden... Spännande!

Contenido

Tacorón, nära den berömda byn La Restinga och Mar de las Calmas, är ett idylliskt badområde med klart och lugnt vatten, med områden iordninggjorda för att sola, och andra i skuggan för att avnjuta en trevlig picknick.

Contenido

Naturbassänger

På El Hierro finns det knappt inga stränder men det hindrar oss inte från att njuta av solen och bada i öns naturliga paradisbassänger. En av dem är den kända Charco Azul, den heter så för sitt klara turkosa vatten. Den är uppbyggd nedanför vulkanklipporna och är det perfekta stället för avkoppling och för att ta ett dopp i drömlika vatten och glömma av allt annat.

På kusten vid dalen El Golfo, och skyddat av de marina strömmarna, finns naturbassängerna La Maceta, med solterrass och picknickområde, perfekta framför allt för resor med familjen. En annan obligatorisk utsikt för den som inte vill gå miste om en enda solstråle eller ett avkopplande bad, är Tamaduste. En privilegierad plats vid öns kust med lugnt vatten, vacker omgivning och ett lugn som kan insupas i detta lilla samhälle där man dessutom kan avnjuta öns rätter på någon av restaurangerna.

Contenido

El Hierro från luften

Om El Hierro erbjuder en fascinerande upplevelse på land och under vattnet, är känslan av att ta in öns landskap från luften, med vinden som enda bundsförvant, obeskrivlig. Passadvindarna och terrängen på ön gör det möjligt att skärmflyga när som helst under året, så möjligheten finns alltid. Och om vi, till de utmärkta förutsättningarna, lägger till servicen från professionella instruktörer som är med oss hela tiden, och förser oss med allt nödvändigt material, då finns det inte längre någon ursäkt. Nu fattas det bara ett svar: Vågar du?

Contenido

Njut av mat och vin från ön

Färsk fisk är stjärnan i öns kök. Det är ett riktigt nöje att inta denna rätt med de typiska papas arrugadas (skrynklig potatis) med mojo och, varför inte, den goda inhemska osten som framställs för hand. Denna produkt i El Hierros kök finns i de flesta rätter och är basen i till och med goda sötsaker som berömda quesadillas. När du provar dem kommer du helt säkert göra plats i resväskan för ta med dig några hem. 

Vi kan inte heller hoppa över att smaka på de tropiska frukterna som odlas i denna vulkanmark. Ananasen med oöverträfflig kvalitet är ett bra exempel som alltid överaskar.

Imagen
Contenido

Andra typiska produkter från ön är skålsnäckor, kanin och killing. Om vi till allt detta lägger till de fantastiska vinerna med ursprungsbeteckning från El Hierro, får vi med oss alla öns smaker, de utgör en del av det vi upplevt i detta lilla atlantterrotorium.

Contenido

Åk inte utan att prova...

Quesadillan är en efterrätt från El Hierro. Huvudingrediensen är ost som framställts för hand på ön, till den tillsätter man  ägg, anis, riven citron, socker och kanel.

Título

För mer information besök den officiella webbplatsen Turismo de El Hierro