Den kanariska seglingen med latinsegel är en symbol för Kanarieöarna. Den uppstod från de gamla båtarna som användes för fiskeverksamhet och transport av passagerare och varor från det öppna havet till land, och har blivit en inhemsk sport med en stark tradition, framför allt på öarna Gran Canaria och Lanzarote.
Från Europa till Kanarieöarna
Latinsegel finns inte bara på Kanarieöarna, men den kanariska seglingen med latinsegel är däremot unik för sina speciella egenskaper. Seglingen, som betraktas som en inhemsk sport på Kanarieöarna, har starka rötter på Gran Canaria och Lanzarote, där tävlingar anordnas med ett stort antal deltagare.
Den här typen av båtar, med segel i form av en triangel, användes i Europa både av de stora fartyg som genomförde månadslånga seglatser, och för fiske i Medelhavet. På Kanarieöarna är det möjligt att de infördes av de spanjorer och portugiser som kom till öarna efter erövringen.
Ursprunget till botes (båtarna) på Gran Canaria
I slutet av 1800-talet, när hamnverksamheten i Las Palmas på Gran Canaria blomstrade, började dessa båtar användas för att göra små kommersiella transaktioner mellan de båtar som låg förankrade i bukten och lokala butiker. Tävlingens ursprung skulle kunna hittas i den tävling som skapades mellan dessa båtar för att komma fram först till de stora båtarna som låg för ankar i viken.
Den här typen av tävlingar blev populära och började sedan integreras i stadens olika folkfester. Man vet att den första regattan genomfördes under festligheterna i La Naval år 1900 i Puerto de la Luz, och skapade stora förväntningar och uppskattning hos publiken.
Under 1900-talets första två decennier anordnades regattor med båtar med latinsegel från och med 1909 av Real Club Náutico de Gran Canaria. De första kända tävlingsreglerna som man känner till är dock från 1933. Från och med då blev båtarna med latinsegel allt mer populära och övergick från att vara tradition till sport. Idag betraktas de som en inhemsk sport som skyddas av Kanarieöarnas regering, som en kulturell egendom.
Från tradition till sport
Regattorna med båtar med latinsegel som hålls vid kusten i staden Las Palmas på Gran Canaria är utan tvekan den mest populära seglingsformen med latinsegel på Kanarieöarna. De speciella dimensionerna på dess segel och dess specialriggar för att endast segla bidevind under tävlingarna ger båtarna egenskaper som gör dem unika i världen.
Båtarna tävlar mellan mars och september. Rutten går från söder till norr och parallellt med stadens kust. Detta gör det möjligt för anhängare att följa regattorna från land. Regattan utgår från det område som kallas ”la mar fea”, vid den södra infarten till Las Palmas, och avslutas i nivå med marinan.
Tävlingen organiseras av Federación de Vela Latina Canaria. Las pegas, eller bote contra bote (båt mot båt) är vad man kallar för ”provinsmästerskapen” (Campeonato Provincial). Det är den viktigaste titeln som alla tävlingsdeltagare eftersträvar. Andra tävlingar anordnas också under hela säsongen: La Copa Isla de Gran Canaria, El Torneo Eliminatorio och Trofeo Federación. Var och en har sina egna egenskaper och sin betydelse inom sporten.
Unika egenskaper
Den kanariska båten med latinsegel (bote) har dimensioner och vissa särdrag som gör den speciell. Förhållandet mellan skrovets storlek och seglet är utom all logik och det är därför en verklig upplevelse att se den här båten segla. Båten är 6,55 m lång och seglet är mer än 12 meter. Dessutom består besättningen av minst 8 och högst 13 besättningsmedlemmar, som var och en har en specifik funktion.
En egenskap som gör det möjligt för oss att förstå hur djupa rötter denna sport har i Las Palmas på Gran Canaria är att de flesta av båtarna är kopplade till en stadsdel eller ett område i staden. De ägs dessutom ofta av en familj och besättningarna förblir kopplade till en båt generation efter generation.
Barquillos på Lanzarote och Fuerteventura
Den andra typen av segling med latinsegel som förekommer på Kanarieöarna är med barquillos-båtar, som finns på Lanzarote och Fuerteventura. Den mest populära är dock den barquillo som är 5 meter lång och det finns ännu en typ som är 8 meter. Den stora skillnaden mellan dessa och båtarna på Gran Canaria är bland annat skrovets form och att den kan navigeras i alla riktningar.
Ursprunget till barquillos-båtarna på Lanzarote hittas också i de fiskebåtar som brukade fiska i vissa områden på Lanzarote. Under folkfesten San Ginés som hölls i Arrecife, gjorde fiskare kappseglingar med sina båtar. Regattan reglerades dock inte som sporttävling förrän på 80-talet. För närvarande äger öligorna rum mellan april och november, och säsongen avslutas alltid med Campeonato de Canarias som samlar båtar från Lanzarote, Fuerteventura och Gran Canaria.