La Palma

La Isla Bonita (den fins ön)

Om La Palma vore en färg så skulle den vara grön, med hela registret av gröna toner. Det är den gröna färgen från kanarietallarna, samt det gröna från de olika typerna av laurisilva som sökt skydd på den söta ön. Skogar som täcker sidorna på de djupa ravinerna som vi kan gå ner i genom ett nätverk av vandringsleder.

Contenido

De senaste utbrotten från förra seklet gjorde öns yta större och skapade nya vulkanlandskap som gjorde ön ännu vackrare. Vulkankoner, mantlar av små stenfragment, lavamarker, svarta, ockragula och rödaktiga färger, tystnaden... Detta skapar en överväldigande omgivning som kopplar oss samman med den potenta energin i denna otämjda natur.

Contenido

Och om vi tittar mot himlen? Obeskrivligt. La Palma, innehavare av certifieringen Starlight-reservat, är en av de bästa platserna i världen för att observera luftrummet. Och om vi tar oss ned under vattnet? Hänförande. Ön har en av Kanarieöarnas tre marina naturreservat, ett vulkaniskt undervattenslandskap, otroligt vackert med grottor, valv och vattenbryn, hem för olika arter varav några är världsunika. 

Väl uppe vid ytan igen, utan att gå upp ur det kristallklara blå vattnet som omger La Palmas abrupta kust, kan vi koppla av i någon av de underbara naturbassängerna som skyddar mot vågorna med sina lavaflöden som når ända ned till havet.

 

 

00:00
Título
La Palma
Vídeo
Póster
La Palma - Ruta de los Volcanes
La Palma - Ruta de los Volcanes
Tipo
Ancho completo
Contenido

Och bäst av allt? Att man kan intensivt kan njuta av denna ö, ett biosfärreservat, när som helst under året. Så är det med Kanarieöarna, de är välsignade med världens bästa klimat.

Contenido

Caldera de Taburiente är en av de mest spektakulöra naturområdena på Kanarieöarna och, utan tvivel, La Palmas största skatt. Att titta ut över denna enorma cirkus från någon av utsiktsplatserna och ta in de enorma väggarna som är mer än 2000 meter höga, är en oförglömlig upplevelse. 

Men, man inte bara tittar på parken, man upplever den också. Och bästa sättet att känna den, är att gå in i den på någon av de iordninggjorda lederna. Medan vi går igenom den lummiga skogen med kanarietallarna, aktiveras alla våra sinnen som är tacksamma för doften från denna för skärgården speciella art, eller det trevliga ljudet från de sjungande fåglarna som bor där. Det krävs en viss ansträngning för att komma in i Caldera (gryta) men det är det värt. På vägen upplever vi fantastiska platser och slutligen kan vi svalka oss i det kristallklara och kalla bäckvattnet, omgivna av en orörd omgivning. 
För att få en uppfattning om platsens storhet är det nödvändigt att besöka parkens höjder, där det världskända astrofysiska laboratoriet, Roque de los Muchachos, ligger, för att titta ut över den stora grytan och få känslan av att flyta i tomrummet.

 

 

Contenido

En av de största attraktionerna på denna Kanarieö är att ta sig genom nätverket med vandringsleder som går igenom varierande landskap, det ena vackrare än det andra: från nykterheten i vulkanomgivningarna till grönskan i skogarna med kanarietallar och laurisilva, förutom bergmassiv, djupa raviner, branta kustklippor... Det finns så mycket att välja på! 

Vandringslederna leder oss in i Nationalparken Caldera de Taburient, är Ruta de los vulcanes (vulkanleden) bland de mest berömda på La Palma. Den anses vara en av planetens vackraste leder för de oändliga attraktionerna som vi upptäcker utmed vägen, från toppen till kusten, när vi går igenom otroliga landskap som helt säkert väger upp för ansträngningen.

Contenido

Förutom vulkanlandskap och tallkogar hittar vi Isla Bonitas stora hemlighet i de överdådiga laurasilvaskogarna, som den med lindarna. Arterna som utgör denna växtformation från paleogen, försvann för miljontals år sedan från de flesta platser där den fanns, men här hittade den skydd. En promenad på lederna genom denna täta och fuktiga fantasiskog, en skog som i sagor med älvor och troll, tar oss med till avlägsna tider då inte ens människan existerade.

Imagen
Vista general del Observatorio Astrofísico del Roque de los Muchachos
Vista general del Observatorio Astrofísico del Roque de los Muchachos
Contenido

När solen går ner på ön La Palma börjar magin. Stjärnorna invaderar luftrummet och fångar den som lyfter blicken mot denna rena och klara himmel, en av de bästa i världen för att observera universum. Bevis på detta är att vetenskapsmän från hela planeten kommer till denna Atlantö för att granska vårt solsystem, och bortom det tack vare de potenta teleskopen som finns på det astrofysiska observatoriet Roque de los Muchachos.

Contenido

Men man behöver inte vara vetenskapsman för att njuta av föreställningen som denna himmel erbjuder, en himmel som är skyddad av en specifik lag. Ön var det första Starlight-reservatet i världen och har också certifieringen turistdestination Starlight. Så under vår vistelse på La Palma måste minst en kväll reserveras för att titta på stjärnorna under en guidad rundtur eller under en observeringssession från någon av utsiktsplatserna. Ah, glöm inte att önska dig något!

 

Contenido

Inte bara himlen på La Palma är transparent. Det är också vattnet som badar öns kuststräcka, perfekt för dykning. I dessa hittar vi vackra stränder med vulkansand där man kan njuta av en avkopplande dag med sol och bad när som helst under året. Det finns de som är lugna och säkra, perfekta för hela familjen, som Puerto Naos och Los Cancajos, men vi hittar också ensliga och vilda stränder, som Nogales, där man måste ta det särskilt försiktigt med de starka strömmarna.

Contenido

Ett annat magnifikt alternativ är de underbara naturbassängerna och -dammarna som är skyddade från vågorna tack vare vulkanstenarna som nådde havet efter utbrotten.  De mest omtalade är bassängerna Charco Azul och La Fajana, som dessutom har service som restauranger och toaletter för att njuta av en perfekt dag, framförallt om man reser med barn.

Contenido

Los almendrados och el príncipe Alberto är La Palmas mest välkända efterrätter, en söt punkt vid måltidernas slut.

 

Imagen
Príncipe Alberto
Príncipe Alberto