Molnhavet på La Palma, ett måste att se

En guide för att på Isla Bonita njuta av det naturfenomen som gör att vi kan "gå på himlen".

På La Palma kan man inte bara vandra bland vulkaner, gå genom frodiga skogar eller bada i kristallklart vatten, utan tack vare väderförhållandena kan de besökare som vill gå ovanför ett riktigt "Mar de Nubes" (molnhav). Detta naturfenomen, som kan observeras i hela skärgården, når extraordinära nivåer på den så kallade Isla Bonita, där dess terräng och passadvindar skapar drömlika landskap.

Det är på dessa platser som man kan njuta av en riktig promenad genom molnen.

Contenido

För att förstå varför molnhaven är så vanliga på ön La Palma måste vi först förklara själva naturfenomenet. Som J.J González Alemán, doktor i fysik och statsmeteorolog, förklarar i sociala nätverk; det krävs en "termisk inversion" för att ett molnhav ska bildas, vilket innebär att temperaturen stiger på höjden "i stället för att falla, vilket är det normala. Med andra ord måste temperaturen vara varmare på högre höjd än på lägre höjd.

På ön La Palma bestäms molnhavet av passadvindarna. Dessa pressar molnen mot bergen, så att luftfuktigheten kondenserar i det norra och nordöstra mellanområdet mellan 600 och 1 800 meter över havet. De torrare och varmare vindarna i de högre områdena hindrar molnen från att stiga, vilket innebär att när du kommer över 1 800 meter kan du se hur dessa stannar kvar under dig.

Om man har tur kan besökare på Isla Bonita också få se ett annat fenomen som brukar inträffa på öns västra sida, när molnhavet tar sig över berget och en kaskad av moln ser ut att välla ner för bergssidan.

Imagen
Roque de Los Muchachos
Roque de Los Muchachos
Contenido

En av de mest rekommenderade platserna för att se molnhavet är utan tvekan Roque de los Muchachos. Den ligger norr om nationalparken Caldera de Taburiente , mellan kommunerna El Paso och Garafía, och är med sina 2 420 meter över havet den högsta punkten på ön. I Roque de los Muchachos befinner sig även Roque de los Muchachos astrofysiska observatorium (ORM).

För astronomiälskare finns här Roque de los Muchachos astrofysiska observatorium, som består av teleskop från olika länder och är ett av världens viktigaste fönster mot universum.

Att gå uppför vägen som leder till utsiktsplatsen med samma namn är en sensorisk upplevelse som bara överträffas av den fantastiska utsikten som breder ut sig framför våra fötter. Om molnhavet har skapats kommer besökaren att tro att hen nästan flyger över himlen.

För fotoälskare är bilden av molnkaskaderna som sänker sig ner över bergssluttningarna en av de vackraste som kan fångas på ön La Palma. Detta fenomen är vanligt i området kring El Paso, närmare bestämt i närheten av besökscentret för nationalparken Caldera de Taburiente.

Här kan man få information om de vandringsleder som finns i parken, och det finns även en didaktisk botanisk trädgård där man kan lära sig om de endemiska växter (unika för La Palma) som finns här, samt en stor terrass där man kan njuta av utsikten över molnkaskaderna.