Caldera de Taburiente nationalpark

Nationalpark med kanarietall på ”la Isla Bonita”

Bilderna gör inte rättvisa åt den här storslagna sänkan med en diameter på 8 kilometer och ett djup på upp till 1,5 kilometer, täckt av tjock kanarietallskog och urholkad av djupa raviner – man måste se det med egna ögon! Caldera de Taburiente nationalpark, belägen mitt på ön La Palma, är den största turistattraktionen på ”la Isla Bonita” (den vackra ön) och ett Unesco-skyddat biosfärreservat. Här bjuder naturen på en ovärderlig geologisk och biologisk mångfald.

Caldera de Taburiente, La Palmas bästa utflyktsmål

Stjärnskådning, stigar genom öns inre, bad under färgsprakande vattenfall … Listan med aktiviteter kan göras lång. För att verkligen ta del av hemligheterna i Taburiente måste man dock dra på sig kängorna och bege sig in i parken på någon av de branta stigarna som kantas av enorma tallar. De moderna installationerna i El Paso besökscenter är väl värda ett besök, och att blicka ut över calderans kant från La Cumbrecitas unika utsiktsplats är ett oförglömligt minne.

Höjd
669 m
Flora interest
Parking
Perfoming center
Trekking routes
Wildlife interest

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Título
Cascada de Colores i Angustiasravinen

En av de främsta sevärdheterna i Caldera de Taburiente nationalpark är det förtjusande Cascada de Colores: ett halvnaturligt vattenfall undanskymt på en avkrok från stigen i Angustiasravinen. I en vrå i Rivancerasravinen uppenbarar sig den här sex meter höga väggen, naturligt målad i nyanser av grönt, gult och orange, där vattnet rinner året runt.

Vattenfallets gula och orangeröda nyanser kommer av järnet som blir upplöst i ravinens vatten, som är bland de mest järnrika på ön La Palma. Den gröna tonen kommer från alger och mossa. Resultatet är en färgpalett som växlar med årstiderna och ravinens flöde. För att betrakta detta fantastiska skådespel tar du bara stigen som leder till detta undangömda hörn av parken.

Imagen
Campingområde i Caldera de Taburiente
Título
Campingområde i Caldera de Taburiente

Campingområdet som ligger mitt i Caldera de Taburiente nationalpark är den enda platsen där det går att övernatta i detta naturområde, och det bästa sättet att uppleva naturens kärvhet. Djuren och växterna på La Palma är praktiskt taget harmlösa, så en övernattning i tält eller vindskydd under bar himmel under de enorma tallarna i Taburiente är en både säker och välgörande upplevelse.

Vistelsen är gratis, men du måste boka plats i förväg. Området nås via en fem och en halv kilometer lång stig som går från Los Brecitos och mynnar ut i bäcken Taburiente. Bland faciliteterna i området finns träbord, rinnande vatten, och toaletter, samt säkerhetspersonal. Intill området ligger den runda byggnaden som inhyser Taburiente turistcenter, där besökaren kan få information om vandringslederna och parkens naturvärden.

Imagen
Título
Vandringsleder i Caldera de Taburiente

Inga fordon är tillåtna i Caldera de Taburiente nationalpark. Därför finns det i stället många välskyltade och välunderhållna vandringsleder och stigar. Parken har två huvudingångar: utsiktsplatsen La Cumbrecita, 27 minuter med bil från El Paso besökscenter, och Los Brecitos, en timme från byn Los Llanos de Aridane.

Nätet av vandringsleder och stigar består huvudsakligen av en lång led, GR-131, som går längs kanten av calderan och till La Palmas högsta punkt, klippan Los Muchachos (2 426 meter), samt de många varianterna av den korta leden PRLP-13, som löper mellan tallbeklädda flodfåror. Den mest populära är den som långsamt slingrar sig ned från Los Brecitos och genom den vindlande Angustiasravinen.

Imagen
Título
Stranden i Taburiente

Inne i Caldera de Taburiente nationalpark, långt från La Palmas kust, finns en lite speciell strand. Här visar sten- och grusbäddarna vägen för ett av få rinnande vattendrag på Kanarieöarna: bäcken Taburiente. Här kan fotvandraren stanna till för att lyssna på bäckens sorl och beundra den oländiga calderan i bakgrunden.

För att komma till stranden i Taburiente tar du stigen som går ned från Los Brecitos till campingområdet. Turen tar två timmar och går över sluttningar täckta av kanarietallar, några av dem enorma. Till sist uppenbarar sig Taburientes kalla vatten, som slingrar sig mellan de oregelbundna klippblocken och flodbankens klargröna vegetation. Inte långt därifrån ligger campingområdet och platsens turistcenter.

Imagen
Título
Astrofysiskt observatorium vid Los Muchachos-klippan

Astrofysiska observatoriet vid Los Muchachos-klippan består av över tio stora instrument för sol- och stjärnskådning. På nästan 2 400 meters höjd, vid den norra gränsen i Caldera de Taburiente nationalpark, ligger denna Unesco-skyddade anläggning, en fascinerande plats både utifrån och på en guidad tur inuti.

Observatoriet ligger nära väg LP-4, en timme och 20 minuter med bil från öns huvudstad, Santa Cruz de La Palma. Installationerna som bland annat kan stoltsera med världens största optiska teleskop, ”el Grantecan”, kan besökas dagtid i grupp. Observera att platsbokning krävs. Det finns också privata företag som anordnar astronomiska upptäcktsfärder till den här och andra observationsplatser på La Palma, en ö som erhållit Starlight-certifiering för sin enastående himmel.

Imagen
Título
El Paso besökscenter

Naturskatterna i Caldera de Taburiente nationalpark utforskas bäst med vandringskängorna och ryggsäcken på. El Paso besökscenter erbjuder även ett virtuellt besök med information om parken som ingen besökare bör missa. Från en perfekt modell av ön La Palma till en film om calderans ursprung, allt enkelt förklarat med användaren i åtanke.

På centret beskrivs parkens geologi och växt- och djurliv med särskilt fokus på det unika värdet i de många endemiska arter som inte finns någon annanstans i världen. Man förklarar också calderans viktiga roll i administrationen av öns vatten och ekonomi, och platsens betydelse under spanjorernas erövring av Kanarieöarna på 1400-talet.

Hållbarhet
Sostenibilidad
  • Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
  • Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
  • Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
  • Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
  • Gör inte upp eld utanför de tillåtna områdena och var extra försiktig under sommarmånaderna.
  • Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
5
10
262
10045