La Palma: en ö med legender

En resa till mysterierna på Isla Bonita (den vackra ön)

La Palma är en ö full av mysterier. Salto del Enamorado, Robertos mur eller de två drakträden är bara några av de legender som lever vidare på läpparna och i hjärtat hos invånarna på La Palma. Berättelser som har gått i arv från far till son sedan ön koloniserades 1492, och som vanligtvis berättas runt elden i en grill eller på någon av öns populära festivaler.

Erkänd av UNESCO som ett biosfärområde och deklarerat Starlight reservat och destination, har La Palmas legender sina rötter i den förspanska perioden, då bergens konturer eller skogarnas tjocklek på denna ö som badar i stjärnljus var den perfekta miljön för att låta fantasin flöda.

Contenido

Legenden om El Salto del Enamorado, som anses vara en av de mest populära berättelserna på ön, utspelar sig i området La Galga, numera kommunen Puntallana. Enligt myten bodde två älskande där. Hon var smart och vacker och han var modig och ärlig. Men den unga kvinnan var också nyckfull, så hon bad sin älskade, som ett villkor för deras äktenskap, att hoppa tre gånger, lutad mot sin herdestav, över avgrunden för att visa henne hur mycket han älskade henne. Den unge mannen segrade i de två första försöken, men föll ner i avgrunden vid det tredje hoppet och gick för alltid in i öns historia. Idag kan du besöka skulpturen av den älskande vid Mirador del Salto del Enamorado, en av de mest spektakulära utsiktsplatserna på ön, som också fungerar som en astronomisk utsiktspunkt.

Även mellan utsiktspunkten Mirador de Los Andenes och El Roque de Los Muchachos finns en punkt som har inspirerat till många reflektioner och berättelser. Här finns en naturlig mur som en gång i tiden hindrade vandrare från att passera. De kallar den La Pared de Roberto (Robertos mur). Legenden säger att djävulen lät uppföra den för att förhindra kärleken mellan två ungdomar från olika sidor av ön. Det sägs också att Roberto, som var desperat att inte få se henne, bad Satan att låta honom passera i utbyte mot sin själ. Satan uppfyllde hans önskan, men pojken anlände insvept i lågor för att omfamna henne för sista gången.

I Breña Alta kan du se de legendariska Dragos Gemelos, tvillingbröderna som kämpade till döden för en ung flickas kärlek. Det berättas att hon, förtvivlat letade över hela ön efter frön till drakträd, planterade två på samma plats och att dessa träd växte med sina stammar och till och med sina grenar sammanflätade.

Imagen
Mirador del Time
Mirador del Time
Contenido

El Time som på förspanskt eller benahoritiskt språk betyder hög klippa, utgör den norra kanten och gränsen för Aridanedalen. Vid dess fot, i botten av den djupa och avgrundsdjupa ravinen, på en smal landremsa, finns en liten helgedom tillägnad Nuestra Señora de las Angustias, i en bild av Jungfrun som med sin blick och kärleksfullt smeker sin döde son. En träbro - utan räcke - bredvid eremitkapellet och vattenkvarnen ledde över ravinens fors till den andra stranden, för att klättra upp igen via en annan brant stig som ledde till dalen.

Det sägs att en desperat mor en månlös natt gick till den kungliga vägen Amagar, som förbinder Tijarafe med Los Llanos de Aridane, och passerade Las Angustias helgedom för att finna hälsa för sin lille son som var mer död än levande. När hon nådde toppen blåste vinden och regnet ut lyktan som hon bar på. Efter att ha fallit på ansiktet mot en hård tall som hade formen av ett kors slet hon sönder grenen och gjorde en fackla av den som gav det starkaste och mest ofattbara ljuset för en vandrare.

När hennes son blev frisk några dagar senare tog modern ett nytt, tungt kors till platsen där det gamla hade rivits ner. När hon fullgjorde sitt uppdrag bländades hon av ett ljus i form av ett kors, hon föll ner på knä medan en ljuv, nära och ömsint röst sade till henne: "Kvinna, jag känner din sorg och din synd; din son sörjer din frånvaro, gå med honom. Ditt löfte är uppfyllt".

Från dessa avlägsna tider sägs det att man började se ett sken på Amagars sluttningar som de kallade "Times ljus", som vandrar och väntar på att tjäna som guide för vandrare ... och legenden fortsatte.

Dessa legender om La Palma är inte bara fortfarande levande på ön, utan var och en av dem bevarar minnet av ett ädelt folk som än i dag fortsätter med principerna om kärlek och skydd för dem som besöker dem med goda avsikter.