Berget San Bartolo

En lättåtkomlig utsiktsplats för alla

Berget San Bartolo, på östra La Palma, ligger 439 meter över havet och har en naturlig utsiktsplats där man kan betrakta himlavalvet. Man tar sig enkelt hit med bil genom att köra igenom Puntallana tills man kommer till kapellet San Bartolo och kör sedan uppför en liten sluttning. Här finns en stor parkering och informationsskyltar, två stjärnkartor och en skulptur som avbildar den lokala sägnen om Salto del Enamorado (Den förälskades hopp). I närheten hittar man restauranger som serverar lokala specialiteter och kakor.

Ett astronomiskt observatorium som är bäst på sommaren

Utsiktsplatsen i San Bartolo är omgiven av imponerande sluttningar som vetter mot norr, söder och väst och Atlanten åt ost och här kan man betrakta himlavalvet i nästan alla riktningar. Från det här berget på La Palma kan man under nattens första timmar i juni och juli se en av de vitblåa stjärnor som ligger närmast jorden – Vega. Tack vare den knappa ljusföroreningen kan man här även se den lilla men ljusstarka stjärnbilden Lyran.

Altitude
386 m
Protected sky
Starlight-reservat
Information panels
Protected natural space
Localidad
Puntallana

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Stäng av bilens lampor. På så sätt hjälper du till att minimera himlens ljuskontaminering.
- Om du befinner dig på en astronomisk utsiktsplats ska du respektera och vårda de olika elementen (informationspaneler, räcken, bänkar, kikare och teleskop...).
- Försök vara tyst eller viska. Så njuter man mer av upplevelsen.
5
10
262
10045