Karnevalen i Los Indianos

Molnet av talkpulver når tredje våningen i husen på Calle Real i Santa Cruz de La Palma. Nedanför, på huvudstadens kullerstenar, njuter 80 000 människor i tidsenliga kostymer av kubanska rytmer, mojitos och melass.

Contenido

Detta är festivalen Día de Los Indianos, som hålls varje år på karnevalsmåndagen på Isla Bonita som den viktigaste hyllningen till dess relation med Kuba.
Denna märkliga fiesta är en parodi på de öbor som återvände från Latinamerika med guld, smycken och tjänstefolk under 1700-, 1800- och 1900-talen. Denna illusionsgalenskap omsätts i exklusiv design av vita kostymer och ett oändligt antal accessoarer som påminner om överdådigheten hos den rika samhällsklass som gärna visade upp sina rikedomar. Karnevalen på La Palma kännetecknas därför av elegans "för här klär vi inte upp oss", säger Raquel de Paz, chef för den kommunala syverkstaden, "vi klär faktiskt upp oss för Los Indianos". För att varje år överraska med dräkter och tillbehör är en del av frenesin i en parad som leder och uppmuntrar människor att delta, tills de överväldigas av eufori.

Contenido

Familjen Cabrera Santos, som älskar karneval och festligheter, bestämde sig för att parodiera den emigrant som återvände från Amerika på 60-talet. "Vid ett möte på Real Club Náutico de La Palma kom de på idén att ägna måndagen åt något som hade att göra med La Palmas karaktär, eftersom vi alla har släktingar här som åkte till Kuba eller Venezuela och sedan återvände", förklarar Manolo Cabrera, som då var 9 år gammal. Den första gången var det bara familjen och några vänner som gick klädda, "Förvisso,", säger Cabrera, "med de riktiga indianernas äkta kläder och smycken, som familjen fortfarande förvarade i kistor". Kommunfullmäktige i Santa Cruz de La Palma tackade henne för hennes bidrag till karnevalen med en enkel hyllning 2003.

Contenido

Efter det första arrangemanget växte firandet spontant tack vare folkets entusiasm och engagemang, som omedelbart identifierade sig med upptåget och gjorde det till sitt eget. Det var också därför som indianer från huvudstaden, andra kommuner och resten av öarna, utan något officiellt tillkännagivande, deltog varje år. År 2000 nådde nyheten om Palmera-karnevalens originalitet fastlandet tack vare publikationer som tidskrifterna El Viajero, El País, National Geographic och den prestigefyllda brittiska tidningen The Guardian, som rankade festligheten bland de 10 bästa i Europa. Numera fyrdubblas befolkningen på ön Palma under denna festival. Los Indianos inleds på eftermiddagen på karnevalssöndagen med Los Indianitos, en samling för de minsta som får njuta av denna unika landstigning. På måndagen samlas familjerna i sina hem för att klä ut sig i gryningen, när musikgrupperna samlas från kl. 09.00 runt huvudstadens La Alameda, Plaza de Santo Domingo och Plaza de España. På Plaza de España sätter grundarna av Escuela Municipal de Teatro, Antonio Abdo och Pilar Rey, tillsammans med familjen Cabrera upp La Espera, en parodi på mottagandet av El Indiano, som äger rum kl. 9.30 i Rådhusets atrium, i Santa Cruz de La Palma. 

Contenido

En annan mötesplats är La Negra Tomasas hus på calle San José. Denna symboliska figur har blivit så framträdande att "indianerna trängs på gården och går ut på gatan tidigt på morgonen och ropar efter mig medan min svärdotter målar mig", berättar Lorenzo Díaz Molina, mer känd som Sosó,  som ger karaktären liv. Så många människor har samlats för att se mig gå ut", medger han, "att man redan har skickat en jeep för att ta mig till hamnen, eftersom jag knappt kan ta mig ut ur huset. Där gick hon ombord på en båt och åkte runt kusten tills hon återvände till Estación Marítima för att se los Indianos anlända. Hon hälsas välkommen av borgmästaren, kommunalrådet för festligheter och en folkmassa "som till och med har fått mig att gråta av tacksamhet vid åsynen av denna mängd människor", säger hon. Efter 20 års enastående deltagande i fiestan uppmärksammades Sosó 2018 av den kommunala förvaltningen, som tilldelade honom Insignia de Oro de Santa Cruz de La Palma (Santa Cruz de La Palmas utmärkelse). Under 2019 gav kommunfullmäktige i Santa Cruz de La Palma uppdraget att skapa kostymen till La Negra Tomasa till Juan Carlos Martín, den ordinarie designern vid den kommunala teaterskolan och dansskolan. Kläderna tillverkas i den kommunala syverkstaden. 

Contenido

Kläderna är så viktiga för Indianos-festivalen att kommunfullmäktige i Santa Cruz de La Palma lanserade Indianos-kurser 2006. "Vi ville så ett frö för att ge kläderna, festens huvudperson, det värde de förtjänar, genom att rådfråga historiker för att anpassa oss så mycket som möjligt till verkligheten på den tiden", säger De Paz. Designen är så viktig att man till och med tillverkar skor som matchar kläderna, festhattar, huvudbonader och originella hattar, och naturligtvis smycken, klockkedjor och all lyx som kan visas upp, "till exempel Havanna-cigarrer, som är mycket typiska", tillägger han. Denna rikedom återspeglas också i de sedlar som kompletterar outfiten, som sticker ut ur resväskan, fickorna och till och med hattarna. 

Contenido

På karnevalsmåndagen tar en ström av vitklädda Indianos över stadens huvudgator, som förvandlats till gågator i takt med Indianos-festivalen. Det följe som välkomnar La Negra Tomasa i hamnen rör sig längs Calle Real till Plaza de España, där olika grupper underhåller den väntande publiken med sina kubanska sånger. 

Fiestans höjdpunkt äger rum runt middagstid, när La Negra Tomasa anländer till torget och hennes lättsamma dans för att upphöja de tusentals indianerna som samlats för att välkomna henne. Därefter avtäcker huvudstadens borgmästare, den kubanska konsuln på Kanarieöarna och festivalrådet den plakett som för en dag döper om Plaza de España till Plaza de La Habana, ett av de mest symboliska ögonblicken.

Contenido

Tidigt på eftermiddagen på Avenida de Los Indianos delar huvudstadens rådhus ut 5 000 talkpuder, vilket deltagarna kastar på varandra och dammar varandra från topp till tå, till minne av en hemlig kubansk 1800-talssekt, "Ñañiguismo" - och fram till tidigt på tisdag morgon fortsätter olika gruppers uppträdanden på Plaza de La Alameda och i karnevalens centralområde. Slutligen fylls La Palma av Kuba och minnet av fiestan får dem att återigen omfamnas året därpå, precis som förälskade som inte glömmer varandra.