Monte del Agua

Lantgårdar på nordvästra Teneriffa

Den här behagliga rutten ligger mellan kommunerna El Tanque, Los Silos och Buenavista del Norte på norra Teneriffa och består nästan enbart av skogsväg som förenar landsbygdsorterna Erjos och Las Portelas. Vandringsleden går genom Monte del Agua och Pasos som är ett stort grönt bergsområde med laurisilva, atlantisk pors och trädljung. Under vandringen kan du få se två typer av Kanarieöarnas inhemska duvor, nämligen lagerduvan och kanarieduvan. Dessutom finns det särskilt intressanta exempel på traditionell arkitektur i form av lantgårdar av tegel och stenmurar.

Lämningar från den första spannmålsodlingen

Trekkingen vid Monte del Agua är elva kilometer lång och har en höjdskillnad på 343 meter. Den börjar i byn Erjos, som är en historiskt viktig plats på Kanarieöarna eftersom den är en knutpunkt mellan Teneriffas norra och södra regioner. Eftersom det här är ett område för spannmålsodling och boskapsuppfödning går vandringen bland laurisilvor och tallar, dammar och boskapsmark i riktning mot området El Palmars kullar i landsbygdsparken Teno. Eftersom den är medelsvår att ta sig igenom bör du ha på dig lämpliga kläder och skor. Ta även med mat och dryck.

Längd
10,7 km
Public transport
Localidad
Los Silos
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Monte del Agua
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Monte del Agua, Teneriffa
Título
Erjos

Den här byn har varit väldigt viktig historiskt sett eftersom Erjos bergspass är gränsen mellan öns södra och norra del. Det var ett område där man odlade sädesslag, men då den sysselsättningen började avta i början av 1800-talet började den här byn förfalla. Erjos spelade även en viktig roll som vallningsrutt för boskap.

Imagen
Subtítulo
Monte del Agua, Teneriffa
Título
En liten vattenpöl

Den här lilla vattenpölen avslöjar en av Monte del Aguas hemligheter: Erjos-pölarna i Los Dornajos-området. Jordbrytning förr i tiden har förvandlat det här till fuktiga områden, vilket nu är mycket viktigt för fågellivet. Den här lilla vattenpölen bredvid leden påminner oss om detta.

Imagen
Subtítulo
Monte del Agua, Teneriffa
Título
Två kolosser i början

Början av vandringen i skogen kan inte bli mer iögonenfallande eftersom man i en kurva plötsligt möts av två enorma tallar. De är två "inkräktare" eftersom vi nu kommer att gå igenom en molnskog där dimma fångar upp fukten i de moln som passadvindarna för med sig. Fukten som hamnar på marken och på trädens grönskande grenar gör inte bara heder åt skogens namn, utan den är även orsaken till att den finns.

Imagen
Subtítulo
Monte del Agua, Teneriffa
Título
En skog som ger vatten

En laurisilvaskog kan kallas för en levande fossil eftersom de här skogarna täckte medelhavsområdet för flera miljoner år sedan, fram tills klimatförändringarna tvingade dem att söka sin tillflykt på Kanarieöarna och andra delar i Makaronesien. Den här skogen är mycket viktigt eftersom den kan fånga upp vatten, undvika erosion och tillhandahålla en miljö för en stor mängd endemismer, vilket gör den till ett nyckelområde för att bevara den biologiska mångfalden.

Imagen
Subtítulo
Monte del Agua, Teneriffa
Título
Ovanför Las Moradas

I den här svängen på leden har vi utsikt över ravinen Los Cochinos i vars inre man hittar några av de främsta laurisilvaområdena i Monte del Agua. Till höger ligger lantgården Tierra de Trigos där själva namnet talar om att man odlar spannmål här (trigo betyder nämligen vete). Utsprånget i mitten av den här lilla floddalen är Roque de las Moradas, och det är där vägen som invånarna i Los Silos använde för att ta sig till den här skogen går och vars korsning vi har lämnat bakom oss.

Imagen
Subtítulo
Monte del Agua, Teneriffa
Título
Odlingstäppor på berget

Området med atlantisk pors och trädljung börjar glesna och plötsligt ser man en sänka med terrassodlingar. Här finns även en tröskplats, men då den ligger högre upp än leden kan man inte se den. Den här kröken i slutet av leden visar upp en av flera platser där behovet att odla trängde undan skogen. Runt odlingsterrasserna ser man skogen med atlantisk pors och trädljung som tidigare antagligen täckte hela sluttningen.

Imagen
Subtítulo
Monte del Agua, Teneriffa
Título
En dal med terrasser

Palmar-dalen är ett av de områden som bäst har bevarat jordbrukslandskapet. Det är en sluttande ovalformad dal som ligger mellan Monte del Agua och Teno-ravinerna, vars lätt sluttande sidor består av terrassodlingar där man tar tillvara på den bördiga jorden i den här regionen. Dalens vulkankäglor, Palmar och Las Portelas, skapade den utökade delen av Isla Baja där Buenavista ligger, och de har kanaliserats av dalen själv.

Imagen
Subtítulo
Monte del Agua, Teneriffa
Título
Las Portelas

Vandringen avslutas i Las Portelas – en liten lantlig by i Palmar-dalens övre del. Här hittar man exempel på den kanariska arkitekturen och man har även en fantastisk utsikt över Palmar-dalen, som ligger i mitten av Tenos landsbygdspark mellan Monte del Agua och de raviner som bildar klipporna Los Gigantes på öns västra del.

Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
- Det är säkrare att ditt husdjur är kopplat.
- Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
1
54784
10 13
262
10045