La Llanía

En av de mest populära vandringslederna på El Hierro

En bekväm promenad på två timmar är det bästa sättet att upptäcka de underbara kontrasterna som finns på El Hierro. Vandringsleden La Llanía, som är en av öns mest populära leder, börjar i Valverde i nordost och leder in i ett nästintill förtrollande landskap. El Brezal är en fuktig och tätväxt skog som leder till ormbunksbeväxta stigar som tar dig vidare till mjukare och kalare mark och till den svarta sanden vid en av öns bäst bevarande calderor som ligger intill det storslagna landskapet i Golfo. Vägen fram och tillbaka är sju vackra och magiska kilometer.

Upptäck källan i La Llanía och dalen Golfo

Det här är leden i storleken XL börjar vid källan i La Llanía och ska man gå den bör man ha lämpliga skor på sig. De ståtliga ljungarna och den ovanliga lavan avtar när du vandrar mot sänkan Morcillo, och då lämnar du laurisilvan och fuktigheten bakom dig. Efter att ha passerat källan Lomo går du igenom ett nedbränt område, men där det nu har börjat växa igen, tills du kommer till en utsiktsplats med otroliga vyer över den spektakulära calderan i Hoya de Fireba. Innan rutten avslutas i dalen Golfo med sina enorma klippor och Roques de Salmor måste du se häxdansen på den mytomspunna platsen Las Brujas.

Längd
7 km
Localidad
Valverde
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Ruta de la Llanía
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Rutt: La Llanía, El Hierro
Título
El brezal N 27 44 163 // W 017 59 827

Vandringsleden tränger in i skogen El Brezal, som betyder ljungheden, där paradoxalt nog den atlantiska porsen är den vanligast förekommande arten. Det här är öns regnigaste del och den rikliga nederbörden gör att den atlantiska porsen har kunnat breda ut sig. Det första vi stöter på är en skogsglänta som kallas La Chapa Pablo. Under ruttens första del går vi genom en tät laurisilvaskog som solens strålar knappt tränger igenom. Miljön är fuktig och här hittar man mycket lavar och mossor.

Två imponerande kanarietallar sticker ut, vilket är en påminnelse om att skogen med atlantisk pors och trädljung är en ovanlighet på den här sydliga sluttningen. De växer här tack vare den fuktiga dimman som väller in från klippan vid El Golfo.

Imagen
Subtítulo
Rutt: La Llanía, El Hierro
Título
Paseo de Los Helechos N 27 44 033 // W 017 59 985

Rutten svänger söderut där den följer flodbädden i en begynnande ravin. Då El Hierro geologiskt sett är ung är nätet av raviner fortfarande ganska outvecklat. Något som är särskilt utmärkande är ormbunkarna vid ledens kant, där den vanligaste arten är örnbräken.

Det är en av öns vanligaste ormbunksarter och dess blad kan bli upp till två meter långa. Den här ormbunksarten tål ljus och viss värme och det är därför vi hittar den i den här delen av skogen som är mindre fuktig.

Imagen
Subtítulo
Rutt: La Llanía, El Hierro
Título
Curva de las paredes N 27 43 872 // W 017 59 730

Vi korsar landsvägen som leder till Hoya del Morcillo – det huvudsakliga fritidsområdet i öns skogar. Vi fortsätter vandra i skogsterräng, men typen av skog har nu ändrats enormt. Då det är mindre fuktigt har den atlantiska porsen fått lämna plats åt ljung som är mindre krävande vad gäller fuktighet och som klarar av solljuset och torkan.

Imagen
Subtítulo
Rutt: La Llanía, El Hierro
Título
Tablada Montaña La Fuente N 27 43 957 // W 017 59 651

Den här stora gläntan ligger vid foten av Montaña de la Fuente.  Ordet ”tablada” är en term som är starkt förknippad med djurhållning och visar på hur viktig boskapsskötseln är på El Hierro. Tablada är en plats där boskapen samlas och när den ligger nära en by förknippas den här termen, som redan tidigare användes i Andalusien, med slakthus.

Imagen
Subtítulo
Rutt: La Llanía, El Hierro
Título
Fuente del Lomo N 27 11 142 // W 017 59 522

Den här bortglömda källan på berget utgör en del av de svåraste och jobbigaste kapitlen i öns historia – tiden efter det spanska inbördeskriget. Den anlades på 1940-talet av Mando Económico de Canarias för att skapa ett vattenhål åt boskapen. Dessutom byggdes en cistern som därmed separerade boskapens användning av vattnet från människornas användning. Detta hände för inte så länge sedan, och den äldre befolkningen kommer fortfarande ihåg hur man transporterade vatten till husen med lastbilar eller att man gick till källorna för att hämta vatten och där man ibland fick stå länge i kö för att få ta del av det lilla vatten som fanns.

Imagen
Subtítulo
Rutt: La Llanía, El Hierro
Título
Det brandskadade området N 27 44 241 // W 017 59 347

I september 2006 brände en förödande brand ned 1 400 hektar skog på El Hierro. Den här delen av La Llanías vandringsled korsar ett område som drabbades hårt av den här branden, som man lyckades kontrollera innan den spred sig till El Pinar. Det är intressant att se hur växtligheten förändras efter branden. Här ser man några unga kanarietallar som har återhämtat sig och man har även planterat atlantisk pors och trädljung som sakta men säkert breder ut sig.

Imagen
Subtítulo
Rutt: La Llanía, El Hierro
Título
Hoya de Fireba N 27 44 145 // W 017 59 158

La Hoya de Fireba är en spektakulär caldera som härstammar från en vulkanisk explosion under en övergångsperiod i El Hierros vulkaniska historia. Det är dessutom öns bäst bevarade caldera – det finns endast tre av den här typen. Calderan ligger i mitten av de tre bergsryggarnas topp som ger ön formen av en oregelbunden stjärna. Den här iögonfallande kratern har en innerdiameter på 259 meter, är 110 meter djup och har en plan botten som består av vulkanisk aska.

Att ta sig ner i calderan är något näst intill magiskt då man hamnar i ett naturområde där endast fåglarnas vingslag bryter den stilla tystnaden. Tack vare passadvindarna som passerar klippan vid El Golfo växer det på calderans sydsida atlantisk pors och trädljung medan nordsidan är kal och tom. I calderans djup hittar man ett litet område som tidigare användes till att odla regnbevattnad potatis och som man kan ta sig till tack vare en stig som man nu har återställt.

Imagen
Subtítulo
Rutt: La Llanía, El Hierro
Título
Utsiktsplatsen Hoya de Fireba N 27 44 565 // W 017 59161

Den här utsiktsplatsen ligger vid calderans allra sydligaste kant, precis över området där den vulkaniska askan och lapillin, kallad Picón av öborna, som vulkanen spydde ut ligger.  Till vänster om utsiktsplatsen ligger Pico de Fireba som under fuktiga dagar skapar en speciell färgkontrast . Från utsiktsplatsen får man under klara dagar en utmärkt utsikt över andra öar som La Gomera och Teneriffa. Det är precis här, längsmed den här södra kanten av calderan där utsiktsplatsen ligger, som Camino de la Virgen, den långa vandringen mellan Dehesa och Valverde, passerar.  Hoya de Fireba ligger mellan La Llanía och La Mareta, som är de punkter där jungfrun överlämnas från en by till en annan. I La Llanía lämnar El Golfo över jungfrun till El Pinar, för att sedan ta emot henne igen från Isora i La Mareta.

Imagen
Subtítulo
Rutt: La Llanía, El Hierro
Título
El bailadero de las Brujas N 27 44 578 // W 017 59 193

Det här lilla slättlandet, som tidigare var en kal plats innan man återplanterade skog, förknippas starkt med tron på häxor. Det sades att det inte växte några träd i det här området eftersom häxorna dansade här. Magi och dess ritualer var något som vanligtvis var djupt rotat i invånarna på El Hierro och Kanarieöarna. De platser där häxorna dansade kallas ”bailaderos”

och de finns på alla öarna. Men bailaderos var även det namn man gav platser där ursprungsbefolkningen lämnade sina boskapsdjur utan något att äta så att de skulle bräka och råma till gudarna och be om regn.

Det är därifrån som namnet ”baladero” (balar på spanska betyder att bräka) kommer och som genom att blandas med de här häxritualerna ledde till ”bailadero”.

Imagen
Subtítulo
Rutt: La Llanía, El Hierro
Título
Utsiktsplatsen La Llanía N 27 44 534 // W 017 59 270

Det här är en fantastisk naturlig utsiktspunkt som blickar ut över El Golfo. I förgrunden ser man utlöparna med laurisilvaträden som lutar sig över bergsväggarna, vilket är resultatet av ett enormt jordskred som förde med sig en stor del av ön ner i havets djup. El Golfo är resultatet av en gravitationsbaserad vittring – den höga höjden ledde till instabilitet, vilket slutade i ett gigantiskt ras. Det är därför vi här kan se enorma klippor som på vissa ställen är mer eller mindre lodräta, som klippan Tibataje som verkar fortsätta ut i havet till klipporna Roques de Salmor.

I det mindre sluttande området till vänster ser man vulkanen Tanganasoga, som hjälpte till att fylla den sänka som jordskredet som skapade El Golfos nedre område orsakade.

Imagen
Subtítulo
Rutt: La Llanía, El Hierro
Título
La Llanías ljungträd N 27 44 341 // W 017 59 464

Det här ljungträdet visar hur viktiga de horisontella regnen är, där från fukt från dimman som förs fram av passadvindarna fångas upp. Precis som på Garoé-trädet kondenseras fukt från dimman på det här ljungträdets grenar och löv. Betongkonstruktionen under trädet ser till så att vattnet inte rinner ner i jorden utan i stället fyller cisternen vid trädets fot.

Det här vattnet, som tas till vara på ett sådant fyndigt sätt, försörjer Fuente de La Llanía som fungerar som både start- och slutpunkt för den här rutten längsmed den norra delen av Nisdafe-platån. Trots dess ringa storlek förser den La Llanías ”nya källa”, dit även personer går för att hämta vatten till sina hem, med vatten året runt.

Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
- Det är säkrare att ditt husdjur är kopplat.
- Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
7
54784
10 13
262
10045