Vulkanism på senare tid: La Palmas historia

La Isla Bonita är en geologisk resa tack vare de olika utbrott som har ägt rum på dess territorium.

Ön La Palma, en av de yngsta Kanarieöarna, uppstod ur en undervattensvulkan 4 000 meter under havsytan och växer än idag, vilket skapar ett unikt skådespel i naturen. Dess innanmäte öppnar sig och material kommer ut i form av lava från jordens innersta kärna. Detta hände senast i september 2021.

Imagen
Volcán. El Paso. La Palma.
Volcán. El Paso. La Palma.
Contenido

Lavan från den så kallade nya vulkanen på La Palma tog sig ut i havet och lämnade efter sig flera sträckor med nya stränder, fortfarande orörda, där havet och den svarta sanden lovar oändliga möjligheter i framtiden för bad, vattensporter eller valskådning.

Från vulkanens krater, som ligger i området Cumbre Vieja, kom lavastrålarna ut och rann genom kommunerna El Paso, Los Llanos de Aridane och Tazacorte och ökade öns storlek på flera sträckor ut i Atlanten med dessa fajanas.

Invånarna på ön genomlevde nästan tre månader av ovisshet med flera öppna munnar i sprickor i jorden som har lämnat ett imponerande berg och ett nytt landskap som är omöjligt att glömma. Numera finns det utflykter med auktoriserade företag från La Palma längs en upptrampad stig till den nya vulkanen..

Contenido

All mark på Kanarieöarna är av vulkaniskt ursprung, vilket är anledningen till att många av stränderna, särskilt på La Palma, består av svart sand. Faktum är att hela ön har erkänts av UNESCO som ett biosfärområde och av Starlight Foundation som ett Starlight-reservat och resmål.

I Fuencaliente finns också vulkanen Teneguía, vars utbrott 1971 var ett riktigt spektakel och gav upphov till ett nytt vulkaniskt landskap i området. Just detta område har förklarats som ett naturmonument av Los Volcanes de Teneguía.