Vad du inte får missa på El Hierro

Nödvändiga platser på El Hierro för att njuta av Kanarieöarna

El Hierro bevarar fortfarande många naturlandskap intakta sedan sitt ursprung. En enigmatisk ö, omgärdad av en gloria av mystik och som förr markerade den kända världens slut. En orörd natur med tusenåriga skogar och kristallklart vatten fullt med undervattensliv som bjuder in till avkoppling och relax. Därför är den känd som ön med själ, och av samma skäl finns det ett överflöd av naturställen med på listan över platser som måste besökas.

Contenido

Denna lilla sjömansby, nära marinreservatet Reserva Marina del Mar de las Calmas, kommer först i ordningen för dem som älskar dykning då det här finns de bästa förutsättningarna för dykning samt all service och en exceptionell kamratanda. 

Men det spelar ingen roll om dykning inte är ett av dina intressen, ett besök på La Restringa får inte glömmas bort på färden genom meridianön. Den lilla viken med kristallklart och lugnt vatten bjuder in till sol och avkopplande bad. När det är dags att äta finns det mycket att välja på, många restauranger som erbjuder prov på det lokala köket vars huvudsakliga stjärnprodukt är nyfångad fisk.

Contenido

Vågorna har med tiden borrat sig in i lavaflödet som nådde ned till have, och på så vis skapat denna idylliska naturbassäng som ligger skyddad under ett imponerande valv av vulkanisk sten. Sitt lugna vatten med intensiv turkos färg utgör en kontrast mot den mörka stenen och det vita skummet från vågorna som bryts utanför och på så vis skapar en fängslande omgivning.

Detta drömställe ligger ganska lättåtkomligt och har en bekväm solterrass. Trots det är det inte så många som tar sig hit och att njuta av detta paradis vid havet gör att vi kopplar bort den dagliga rutinen och stressen.
 

Contenido

De gamla nybyggarna på ön, bimbaches, hade en hemlighet: ett magiskt träd från vilket de fick vattnet de behövde för sin överlevnad då detta var en brist på ön. Men nej, i Garoé eller «Heliga trädet» fanns ingen kran. Vattnet utvanns genom ett mycket bättre system: bladen från en lind (laurisilva-träd) fångade upp dropparna som dimman tog med sig, ett fenomen känt som «horisontellt regn».

Detta träd förstördes av ett oväder och man planterade ett nytt träd för att bevara magin i detta så speciella ställe som nästan alltid är omgivet av dimma. Du kommer älska.

Contenido

Känner du till någon plats där träden böjer sig för vinden? Troligen inte då detta händer på mycket få ställen i världen och El Hierro är ett av dem.

I Sabinar de La Dehesa snor sig de hundraåriga sabinaträden efter passadvindarnas konstanta aktivitet och utgör en öppen och mycket annorlunda skog som får alla att häpna. De bruna tonerna från vulkanmarken flödar i landskapet som har detta naturnyck och skapar en underbar kontrast med det gröna från växtligheten och det blå från himlen och havet som smälter ihop och bildar en bakgrund.

Contenido

Jätteödlan från El Hierro är en hotad exklusiv art från denna ö. Därför försöker man sedan årtionden få den att återhämta sig för att garantera framtida överlevnad av dessa magnifika och världsunika reptiler. Lagartoriet är ett center för uppfödning i fångenskap med målet att integrera de exemplar som når adekvat ålder i naturen igen. Observera dem på nära håll och lär känna deras särskilda egenskaper samt centrets arbete, är en fin erfarenhet.

Tillsammans med Lagartoriet ligger Ecomuseo de Guinea som också måste besökas, det är ett ställe som tar med oss in i öns historia genom sin folkliga arkitektur. Rundan vid dessa stenhus visar oss utvecklingen av bostäderna och dess bohag under seklen. En riktig resa i det förflutna!

Contenido

El Hierro är utsiktsplatsernas ö. Öns terräng ser till att vi kan beundra landskapen från dessa magnifica naturens höjder. En av de mest imponerande är Mirador de La Peña, ett känt konstverk av konstnären César Manrique från Lanzarote som visste, tack vare sin extraordinära talang och känsla, hur han skulle integrera denna sten- och träkonstruktion, som är av kulturellt intresse, i landskapet. 

Den är belägen på 700 meters höjd, inuti finns en restaurang varifrån man kan se den underbara utsikten över dalen El Golfo, med den enorma blå oceanen som bakgrund, medan vi avnjuter delikata rätter från El Hierro.

Contenido

Bimbaches, öns gamla nybyggare, lämnade prov på sin kultur i form av avtryck på vulkanstenen från lavaflödena. Den fem sekel gamla skatten finns på sidorna som reser sig från Mar de las Calmas, i Parque Cultural de El Julan.

Den är så värdefull att besöket för att titta på de berömda skrifterna och resten av elementen i det arkeologiska området, endast kan göras i sällskap av ackrediterade guider, därför utgår rundturen från informationscentret. En upplevelse som kopplar oss till de första nybyggarna på detta lilla ställe i världen. Du får inte missa den.