César Manriques konst

Kanarisk konst och kultur

César Manrique är en referens inom modern kanarisk konst. Han var en världsvan man, men det var hans födelseö Lanzarote som utan tvekan mest påverkade hans sätt att tolka konsten och där han satt sina största spår.

Han var en pionjär inom ekologi och hade en alldeles särskild vision om relationen mellan naturen och människan och som präglar stora delar av hans verk. På många platser över hela ögruppen kan man se hur hans konst är en hyllning till Kanarieöarna och hans hemtrakt. Små smultronställen som talar för sig själva och som den som vill komma i kontakt med naturen på ett djupare plan kan besöka.

Contenido

César Manrique (1919-1992) föddes i Arrecife, Lanzarote. Denna tvärvetenskapliga konstnär, målare, skulptör och arkitekt studerade i Madrid och efter att ställt ut sin konst över hela världen under flera års tid flyttade han på 1960-talet till New York, som på den tiden var konstens mecka. Under samma årtionde återvände han till Lanzarote för att bosätta sig där permanent. Det är nu som han påbörjar sitt mest personliga och ambitiösa projekt; han börjar använda själva ön som sin målarduk för att återspegla sina miljövärderingar. Kärleken som han kände för ön återspeglas i hans verk i form av respekt för naturen och den lokala arkitektoniska traditionen. 1978 fick han priset World Ecology and Tourism Award.

Contenido

César Manriques konstnärliga arbete följde tidens anda, men hans gärning på Kanarieöarna är det som utmärker sig eftersom han här utforskar nya metoder. I alla sina verk försöker Manrique på ett mycket respektfullt sätt föra oss samman med naturen. Utsiktsplatser, trädgårdar, hans arbeten på kusterna, kulturella center...Denna häpnadsväckande lista med originella och moderna verk tar aldrig slut.  Manriques verk går främst att skåda på Lanzarote, men även på Fuerteventura, Teneriffa, La Gomera och El Hierro.

Contenido

Det här var det första centret för konst, kultur och turism som skapades av César Manrique och är ett av de tydligaste exemplen på harmoni mellan konst och natur. Konstnären utnyttjade en del av insidan på en vulkanisk tunnel för att skapa ett naturligt auditorium med en skönhet i en klass för sig. Strax intill ligger en palmträdgård med en konstgjord sjö och museet Casa de los Volcanes, ett vulkancenter av vetenskapligt och kulturellt intresse.

Contenido

César Manriques starka personliga engagemang för sin konst och hans ekologiska vision gjorde att han omvandlade ett flertal vulkaniska bubblor till sitt hem, ett hem som han bodde i under flera år. Idag finns stiftelsen som bär hans namn i detta hus där många av dåtidens kändisar och konstnärer övernattade. Att besöka husets rum som är inredda med Manriques konstverk och hans privata samling, är det bästa sättet att lära känna honom och hans talang bättre.

Contenido

Lago Martiánez ligger vid kusten och är ett lysande exempel på arkitektur öppen mot havet. Den här sjön har en yta på 33 000 m2 och är formad som en gigantisk smaragd. Mitt i sjön ligger fem öar med restauranger, uteserveringar och festlokaler till besökarna. Terrasserna och trädgårdarna med inhemsk flora bidrar till att skapa en exotisk atmosfär och hela komplexet, där det finns flera skulpturer av konstnären, passar perfekt in i den traditionella kanariska arkitekturen.

Contenido

Andra verk av konstnären som du kan besöka på Kanarieöarna