Stjärnfall som du inte får missa på La Palma

Årskalender för astronomiska evenemang på ön med den klaraste himlen i Europa

Contenido

Isla Bonita har utsetts till Starlight destination och reservat och är en av favoritplatserna för astronomiälskare som här kan njuta av stjärnfall året runt. Med en av världens klaraste himlar och med ett nätverk av astronomiska utsiktsplatser som täcker alla kommuner, kan man på de högsta delarna av ön observera Vintergatan med blotta ögat i ett skådespel som både fängslar och förvånar.

Contenido

Den otroliga himlen på La Palma är en av anledningarna till att ön sedan 1985 har ett av Kanarieöarnas astrofysiska institut, där internationella forskare samarbetar inom rymdforskning.

Roque de los Muchachos ligger 2 426 meter över havet och är en av de bästa platserna i världen för stjärnskådning tack vare det fenomen som kallas molnhavet, som blockerar ljusföroreningar från kuststäder.

I alla sina kommuner har La Palma också ett nätverk av astronomiska utsiktsplatser som formar ett astronomiskt friluftsmuseum, med olika teman som sträcker sig från tolkning av himlen till simulering av de olika dagjämningarna och solstånden. Den som älskar natthimlen kan också ta del av det stora utbudet av aktiviteter som erbjuds på ön, bland annat vandringsleder och platser av astronomiskt intresse.

Arkeoastronomin följer också spåren efter de första invånarna på ön: Awara, som enligt ny forskning fångade forntida markörer för stjärnbilder, sommar- och vintersolstånd och vår- och höstdagjämningar med olika hällristningar och stenformationer.

Imagen
Cumbres de La Palma
Cumbres de La Palma
Contenido

För att observationen av stjärnfall ska bli så givande som möjligt har örådet publicerat en guide som innehåller rekommendationer som att bära bekväma varma kläder, samt mat och dryck, för om det är något som astronomisk observation kräver, så är det tålamod.

För att kunna observera kosmos med blotta ögat rekommenderas också att man begränsar användningen av ficklampor och pannlampor, som hindrar andra användare från att titta, att man respekterar observationen av fordon som cirkulerar i området och att man inte för oväsen, spelar musik eller lämnar skräp på observationsplatserna.

Contenido

Under hela året bjuder himlen på La Palma på ett skådespel som kan följas nästan månad efter månad.

  • Stjärnfallet Kvadrantiderna, till exempel, äger rum från den 27 december till den 10 januari och kan ses på La Palma. Aktiviteten upphör inte under någon av dessa dagar.
  • Stjärnfallet Lyriderna är som mest intensiv mellan den 21 och 22 april och kan ses från La Palma. Det är ett medelstarkt meteorregn som i allmänhet producerar bra mängder meteorer under flera nätter.
  • Aquariderna äger rum mellan den 29 april till den 2 maj. På La Palma är den bästa tiden före soluppgången.
  • Stjärnfallet Alfa Capricorniderna inträffar den 29 och 30 juli och La Palma är en av de bästa platserna för att se dem.
  • Stjärnfallet är det mest populära meteorregnet och kulminerar La Palmas varma augustinätter. Perseiderna är aktiva från den 17 juli till den 24 augusti.
  • Leonidernaär meteorstormar som inträffar mellan den 6 och 30 november. De är speciella eftersom färgen på dessa meteorer i allmänhet är rödaktig, de är mycket snabba eftersom jorden möter dem rakt på, och lämnar ofta ett grönt spår efter sig som varar i några sekunder.
  • Geminidernaär det mest intensiva meteorregnet under året. Dessutom är den bästa tiden att se dem mitt i natten. Det inträffar mellan den 12 och 15 december och med det vårlika klimatet på Kanarieöarna och La Palma är det en fröjd att se dem på dessa vinterdatum.
  • Före den 31 december är det dags för stjärnfallet Ursiderna. Från den 16 till den 26 december faller de från himlen för att ta farväl av året på norra halvklotet, och endast där man se dem, La Palma är en privilegierad plats för att se dem.

Kom ihåg att det på ön finns ett brett utbud av företag som erbjuder dig denna fantastiska upplevelse.

Contenido

Kom ihåg att det på ön finns ett brett utbud av företag som erbjuder dig denna fantastiska upplevelse.