Easkey Britton: ”Vi måste hitta tillbaka till den andliga kopplingen till haven”

Den irländska surfaren Easkey Britton har något att säga om att ta hand om våra hav på Kanarieöarna och i andra länder.

Contenido

”Man kan inte ta hand om något man inte älskar.” Det säger Easkey Britton, irländsk surfare och aktivist för havets hälsa, som är medgrundare av den icke-statliga organisationen Waves of Freedom. Denna organisation använder surfing som ett medel för social förändring, och leder det första globala toppmötet Surf for Social Good Summit på Bali i Indonesien. ”Min sida som aktivist fokuserar framför allt på att få människor att hitta tillbaka till vår koppling till havet, eftersom de flesta tror att det här är något som inte existerar”, förklarade Britton vid konferensen Fixing the Future, som ägde rum på Centro de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). ”Det är först när man har en djup koppling till en plats som man känner ett ansvar att agera: det är just att den här kopplingen mellan människan och naturen saknas som är den främsta orsaken till miljökrisen.”

Contenido

Detta sammanfattar i stort filosofin hos denna ihärdiga och modiga kvinna, som har rest runt halva världen för att surfa – bland annat på Kanarieöarna – och som nu ägnar sig åt aktivism för att skydda något som har gett henne så mycket glädje. Våra hav innehåller för närvarande mer än 8 miljoner ton plast. Den här siffran kommer att leda till ett oåterkalleligt scenario år 2050 om inget drastiskt görs: havet kommer då att innehålla lika mycket plast som fisk. Det var just dessa uppgifter, överfisket och det snabba försvinnandet av marina arter, som fick Britton att börja arbeta med att utbilda befolkningen för att ”få tillbaka den andliga kopplingen till haven”, något som är särskilt nödvändigt på platser som Kanarieöarna, med sina nästan 30 000 km2 hav jämfört med 7 000 km2 landyta.

Contenido

Easkey vann Irish National Surfing Championship fem år i rad. Hon var dessutom den första irländska kvinnan som nominerades till Billabong XXL Awards för att hon var den första som lyckades surfa på Mullaghmore, Irlands största surfplats med gigantiska vågor, och en favorit bland proffsen. Hon är också känd för att vara en av de första kvinnorna som surfat på den stora Aill na Serrach-vågen i Cliffs of Moher 2007, och hon har alltid utmärkt sig för sin aktivism inom både miljö- och jämställdhetsfrågor, vilket hon har kombinerat med en oklanderlig idrottskarriär på högsta nivå. Hon arbetar för närvarande med SOPHIE (Seas, Ocean & Public Health in Europe), ett forskningsprogram som ämnar skydda haven och öka medvetenheten om deras hälsofördelar. ”Du är inte en droppe i havet, du är havet i en droppe”, säger Easkey och syftar på ”den unika känslan av att vara isolerad och känna sig som ett med naturen, känna sig levande ... Kort sagt, att känna sig som sig själv, en känsla man bara kan uppnå i havet”.

”Utöver kampanjer för att öka medvetenheten och miljöutbildning finns det ett behov av andligt arbete när det gäller havet. Att sluta vända det ryggen och i stället känna det som vårt eget är det enda sättet att få oss intresserade av att ta hand om det.”

Contenido

Surfaren är syster till longboardåkaren Becky-Finn Britton och är medveten om att hon är kvinna i en mansvärld, och hon kommer alltid ihåg att ”havet aldrig diskriminerar, det är bara människor som gör det”. Denna kallelse fick henne bland annat att leda ett projekt i Iran 2010 tillsammans med regissören och kameramannen Marion Poizeau, den iranska surfaren Mona och dykaren Shalha för att introducera surfing i Iran och fördöma den obligatoriska användningen av hijab på stränderna. Easkey ser tillbaka på den upplevelsen och säger: ”Havet är renhet, ärlighet. Det är hårt och våldsamt, det är sant, men alltid ärligt.” Hon är därför feminist. ”Det skiljer oss aldrig åt, tvärtom: havet för oss samman”, avslutar Easkey Britton.

Contenido

”Utöver kampanjer för att öka medvetenheten och miljöutbildning finns det ett behov av andligt arbete när det gäller havet. Att sluta vända det ryggen och i stället känna det som vårt eget är det enda sättet att få oss intresserade av att ta hand om det”, säger surfaren, som uppmanar befolkningen att göra små ritualer som att ”ägna några minuter till att minnas de känslor vi haft när vi varit i kontakt med vatten: hur havet får oss att slappna av, sänker vår hjärtfrekvens och tar oss till en multisensorisk miljö som ger oss en känsla som inte bara är fysisk”. Easkey Britton uppmanar också folk att gradvis förändra sitt förhållande till haven genom små steg. ”När vi går till stranden kan vi ägna några minuter åt att titta på molnen och koncentrera oss på luften vi andas och städa upp på stranden runt omkring oss. Sådana här små saker kan förändra världen.”