SENASTE NYTT: Coronavirus (COVID-19) här

César Manriques

Historia

”Jag tycker att det var den vackraste platsen i världen. Och jag insåg att andra skulle tycka likadant som mig om de kunde se den så som jag ser den”
En ö som formats av en konstnär. Så kan man beskriva Lanzarote. Allskaparen och ekologipionjären César Manriques påverkan på ön undgår ingen som besöker den. Hans verk, och framför allt hans alldeles särskilda vision om relationen mellan naturen och människan, präglar många av öns platser. De påverkar även öbornas och alla kanarieinvånarnas sätt att tänka. Och givetvis påverkar det öns förstklassiga, attraktiva turistcenter som finns utspridda över hela ögruppen.
Mycket Mer Än
En Uttrycksfull Konstnär
César Manrique (1919–1992) föddes på Lanzarote. Denna tvärvetenskapliga konstnär, skulptör och arkitekt studerade i Madrid och efter att ha ställt ut sina verk i hela världen under fler år bodde han på 60-talet i New York, som då var konstens Mecka.

Två år senare flyttade han tillbaka till Lanzarote permanent – till ön där han en gång föddes. Det var då han påbörjade sitt mest personliga och ambitiösa projekt. Han började använda själva ön som sin målarduk där han kunde ge uttryck för sina konstnärliga idéer och sina miljövärderingar. Hans kärlek till hemtrakterna och hans överväldigande personlighet skötte resten. 1978 fick han priset World Ecology and Tourism Award.
César Manriques konstsamling är mycket omfattande och har ett högt anseende. Men det är hans avtryck på landskapet som är mest framträdande. Det är där han på ett beundransvärt sätt försöker föra samman människan och naturen. Utsiktsplatser, trädgårdar, hans arbete på kusterna, kulturcentren ... Denna originella och moderna lista tar aldrig slut och är häpnadsväckande. På konstgallerier på framför allt Lanzarote men även på Fuerteventura, Teneriffa, La Gomera och El Hierro kan man skåda hans konstnärliga särdrag och hans signaturverk. Man kan inte bara besöka dessa gallerier, utan även njuta av dem.
Jameos
Del Agua
Det här var det första konst-, kultur- och turistcentret som César Manrique skapade och är ett av de tydligaste exemplen på harmonin mellan konsten och naturen. Han tog till vara på vulkantunnelns insida och skapade ett anmärkningsvärt vackert naturauditorium. Bredvid det här centret ligger en palmträdgård med en konstgjord sjö och museet ”Casa de los Volcanes” (ett av de viktigaste forskningscentren i världen).
Jameos del Agua
El Taro de Tahíche
Fundación
César Manrique
César Manriques stränga och personliga förpliktelse till konsten och hans ekologiska vision gjorde att han byggde om en vulkangrotta i sitt eget hem, där han bodde i flera år. Där har många av den tidens profiler vistats, och i dag inhyser huset ett museum som bär hans namn. Det är inrett med hans verk och privata samling, och att gå omkring i hans rum är det bästa sättet att komma närmare denna makalösa konstnärs tankar och förmågor.
Stiftelsen César Manrique
Sjön
Lago Martiánez
På stranden vid sjön Lago Martínez ligger ett lysande exempel på kustarkitektur. Den här lagunen är 33 000 m2 stor och är formad som en enorm smaragd. I den ligger fem öar där du som besökare kan besöka restauranger, grillställen och evenemangslokaler. Uteplatserna och trädgårdarna som är planterade med inhemsk fauna bidrar till en exotisk atmosfär och präglar hela platsen. Här finns även flera av konstnärens skulpturer som passar in perfekt med den traditionella, kanariska arkitekturen.
SJÖN LAGO MARTÍNEZ