På upptäcktsfärd vid La Palmas vulkaner

EN VANDRING SOM TAR DIG TILL EPICENTRUM AV ETT AV DE MEST FASCINERANDE NATURFENOMENEN I VÄRLDEN

På grund av utbrottet 2021 finns det fortfarande de som tänker på en vulkan när de hör La Palma nämnas, men inget kunde vara längre från verkligheten. Ön har alltid varit en plats där natur, stränder, kultur, historia, gastronomi och traditioner har utmärkt sig under en unik stjärnhimmel. Vandringsleder, vattenkällor, grottor. Förutom vulkaner erbjuder den vackra ön oförglömliga upplevelser.

Imagen
Contenido

Med 85 dagar blev utbrottet i september 2021 det längsta under de senaste 400 åren, och överträffade därmed rekordet som vulkanen Tehuya tidigare hade ståtat med sedan 1585. Det huvudsakliga lavadeltat upprätthöll en stadig tillväxt och lavaflödena i det norra området fortsatte att vara aktiva i månader, vilket skapade ett andra lavadelta som var mycket mindre. En del av de lavaflöden och lavafontäner som genererades under utbrottet är en del av det skyddade landskapet Tamanca.

Contenido

La Palma är känd för att vara vulkanland. Här kan man utforska detta naturfenomen på nära håll utan att ta några risker. De flesta vulkanerna ligger i Cumbre Vieja, en stor bergsrygg som ligger i öns södra del och kännetecknas av att vara den mest aktiva och bäst bevarade på öarna. Den är också början på den berömda Ruta de los Volcanes, en vandringsled som låter oss promenera bland dessa jättar som uppstått från jordens inre.

Contenido

Denna vandringsled börjar från Refugio de El Pilar och gör det möjligt att ta sig till Fuencaliente, där vulkanen Teneguía ligger och vars utbrott 1971 var det senaste som La Palma hade upplevt fram till utbrottet 2021. Från denna vulkan är det bara att fortsätta vägen tills man kommer längre ner där man hittar saltbassängerna och fyren i Fuencaliente, den sydligaste punkten på ön och slutet av rutten.  

Från Refugio del Pilar, som ligger på cirka 1 500 meters höjd, fortsätter leden i drygt 18 kilometer, där man kan få se kratrar, lavasjöar och flöden där vegetationen växer. Lite längre fram, på en maximal höjd av 2 000 meter, hittar vi Las Deseadas och möjlighet att stanna till och beundra det som för många är den bästa utsikten över La Palma. På molnfria dagar är det dessutom möjligt att få se Teneriffa, La Gomera och El Hierro härifrån.

Contenido

Förutom Teneguía, där det är möjligt att gå in i det område som drabbades starkast för 50 år sedan, finns det även andra vulkaner som man kan upptäcka.

Några decennier innan Teneguía och Tagoro, 1949, var det San Juan-vulkanen på ön La Palma (även känd som Nambroque) som registrerade vulkanisk aktivitet. Med tiden har vegetationen återhämtat marken, vilket gett upphov till en spektakulär kontrast av svart och grönt, samt möjligheten att njuta av den genom att ta en promenad genom de gamla vulkaniska lavaflödena.

Contenido

Äldre och förmodligen därför mindre känd, men precis lika fascinerande, är vulkanen San Antonio. Den ligger i Los Canarios, i det sista området av vulkanrutten, och dess utbrott skedde 1677–1678. Det här är en mycket lättillgänglig vulkan för alla typer av vandrare eftersom dess vandringsled är helt anpassad till personer med nedsatt rörlighet. Dess krater, som är nästan perfekt rund, har visat sig vara en utmärkt plats för att begrunda Teneguía i all sin prakt.

Contenido

Tack till dr Juana Vegas Salamanca, samordnare för forskningsgruppen om arv och geodiversitet på Instituto Geológico y Minero de España (högre rådet för vetenskaplig forskning) för samarbetet vid skapandet av denna artikel.