Miljömedvetenhet är framtiden, även i paradiset

Vi talade med Paloma Nuche, doktor i ekologi och kampanjledare för Greenpeace, om de största utmaningarna för ett naturparadis som Kanarieöarna.

Contenido

Kanarieöarna är ett naturparadis av vulkaniskt ursprung som lockar miljontals besökare varje år tack vare sina många attraktioner. Den stora biologiska mångfalden och den stora variationen av naturområden gör dessa öar i Atlanten till en plats som är välsignad av naturen. Många områden är skyddade genom olika lagar och ståtar med utmärkelser från internationella organ som Unesco (världsarv och biosfärreservat). Detta enorma naturarv, som även omfattar Europas renaste och klaraste himmel med tre Starlight Reserves på La Palma, Teneriffa och Fuerteventura, uppmanar oss att bli medvetna om behovet av att arbeta tillsammans för en bättre miljöhälsa. Kanarieöarna står nämligen inför många utmaningar när det gäller hållbarhet, vars syfte är att se till att nya generationer kan fortsätta att njuta av landskap som ”till skillnad mot andra turistområden ännu inte överexploaterats”, som Paloma Nuche, doktor i ekologi och chef för Greenpeace kustkampanj, uttrycker det. Dessa är de viktigaste:

Contenido

Kanarieöarna har ett nätverk av 146 naturskyddsområden som täcker cirka 40 % av öarnas territorium, inklusive fyra nationalparker: Timanfaya på Lanzarote, Teide på Teneriffa, Caldera de Taburiente på La Palma och Garajonay på La Gomera. Dessa områden är hemvist för värdefulla arter av flora och fauna, varav många är unika i världen och i vissa fall utdöda från större delen av planeten, som den exceptionella lagerskogen. Med tanke på denna rikedom är det inte förvånande att dessa områden är ”en av öarnas främsta attraktioner, med underbara ekosystem som aktivt förvaltas av myndigheterna”, säger Paloma Nuche, genom initiativ av olika slag, från informationskampanjer till strategier för att främja ekoturism.

Contenido

När det gäller Kanarieöarna anser Paloma att det är nödvändigt att öka engagemanget för ekoturism. ”Det faktum att ekonomisk utveckling och naturskydd går hand i hand är grundläggande överallt, men särskilt på en plats som Kanarieöarna, där naturen är det viktigaste arvet.” I detta syfte fortsätter arbetet med att främja olika initiativ i de skyddade naturområdena för att uppmuntra en modell för turism som är kopplad till naturen och respekterar miljön.

Contenido

Sedan invigningen av vatten- och vindkraftverket Gorona del Viento är El Hierro den första ön på väg att bli helt självförsörjande med förnybara energikällor. El Hierros modell, som förklarats som biosfärreservat av Unesco, är ett exempel att följa och ett tveklöst bevis på att det är möjligt att främja hållbarhet genom att förändra modellen så att den tar mer hänsyn till miljön.

Contenido

Paloma Nuche förklarar att ”Kanarieöarnas marina vatten kännetecknas av att det är oligotroft, näringsfattigt, genomskinligt och underbart och mycket känsligt för utsläpp”, och att det därför är viktigt att bevara dess tillstånd, då det ger upphov till ett marint ekosystem som är unikt. Utsläppen måste minskas i största möjliga grad och turisterna måste känna till att de måste följa vissa grundläggande regler: att respektera den marina floran och faunan, förbättra avfallspolitiken och undvika onödig vattenförbrukning. ”Det är viktigt att komma ihåg att vattenresurserna är begränsade på öar som Kanarieöarna, särskilt med tanke på att befolkningen ökar under vissa tider på året, vilket innebär stora påfrestningar när det gäller avlopp och vattenrening”, förklarar Paloma.

Contenido

”I en rankning som nyligen genomförts av Greenpeace av de urbaniserade autonoma regionerna i Spanien hamnade Kanarieöarna på plats 7 av 10”, berättar Pamela Nuche, en siffra som placerar dem bland de minst urbaniserade och som måste behållas om hållbarhet ska eftersträvas. Endast ”om naturområdena respekteras och om urbaniseringen av kusten i samband med turismen bromsas” kommer Kanarieöarna att kunna behålla sin unika karaktär och ståta med några av de särdrag som får dem att stå ut: biosfärreservat, världsarv, Starlight-reservat och andra erkännanden.

Contenido

”Det är viktigt att öka medvetenheten bland både lokalbefolkningen och turisterna, men förmodligen särskilt bland besökarna, om att vi måste ta hand om de platser vi reser till som om de vore vårt eget hem”, säger Paloma Nuche. Experten förklarar att vi har en viss tendens att slösa när vi reser, vilket har en direkt inverkan på miljön även om vi kanske inte tänker på det. Småsaker som att ”köpa fler förpackade produkter eller att fylla badkaret varje dag, något som vi inte skulle göra hemma, har en större miljöpåverkan än vi tror, särskilt på turistdestinationer där denna påverkan multipliceras”.