Lokalt tillverkade souvenirer: vad man kan ta med sig hem från La Palma

La Isla Bonita erbjuder ett brett utbud av lokala produkter som kommer att påminna oss om vårt besök när vi återvänder hem.

Recepten på La Palma, från desserter till grytor och olika mojos (såser), liksom vin och ost, består av en blandning av traditionella och nya bidrag från moderna recept. Det finns en mängd olika möjligheter att ta med sig smakerna hem i resväskan.


Den som lämnar Isla Bonita kan bättre förstå texten i en välkänd sång på ön: "Yo quisiera volver a La Palma..." (jag skulle vilja återvända till La Palma...). Kanske kommer du inte att kunna återvända snart eller på länge, men du kan ta med dig souvenirer från ett land som framför allt och utöver sin natur - ön har utsetts till UNESCO:s biosfärområde - har smaker och hantverk som hjälper dig att återvända till det trots avståndet.

Contenido

På La Palma har odlingsmodellen "Kilómetro 0" (0 kilometer) funnits i årtionden. Med den har öns jordbrukare kommit närmare agroekologi, som kombinerar traditionell kunskap från landsbygden med modern med modern vetenskap i syfte att skapa en ekonomiskt livskraftig, hållbar och rättvis primärsektor. livskraftig, hållbar och rättvis primärsektor.

Förutom frukt och grönsaker från öns bondemarknader, särskilt Puntagorda och La Recova (Mercado de Abastos) i Santa Cruz de La Palma, kan man även hitta hantverk från La Palma. Detta är unikt i världen, inte bara på grund av silkeskläderna som tillverkas av silkesmaskar i traditionella vävstolar, utan också på grund av de fina handbroderierna, de med omsorg framställda cigarrerna och den eleganta keramiken. Det finns också marknader i El Paso, Puntallana och Villa de Mazo, och inte att förglömma loppmarknaden i Aragual.

Museo de La Seda i El Paso kan man köpa halsdukar, väskor och till och med skor, direkt från vävstolen. Denna plats har århundraden av traditioner, eftersom den var en del av Sidenvägen som gick till och från Kina via Europa.

Contenido

Ostarna på La Palma tillverkas huvudsakligen av getmjölk, men även av får som betar fritt i skogarna. På hela La Palma kan man hitta lokalt tillverkade ostar, eftersom det traditionellt var ett av de viktigaste livsmedlen i hushållen på La Palma. De ostar som säljs idag är kvalitetsmärkta och har vunnit många priser på regionala, nationella och internationella mässor.

De välsmakande mandeldesserterna, som den berömda Bienmesabe eller almendrados eller mandelost, tar gommen tillbaka till La Palma. Även vinerna, vars tradition av odling i vulkanisk terräng började på 1500-talet och har återupplivats idag med röda och vita viner från öns bodegor som producerar rika viner med konst och hängivenhet. Både osten och vinet är skyddade med ursprungsbeteckningen "Denominación de Origen".

Det finns också mojo de La Palma, som tillverkas på ön med ett eget recept som ger den konsistens och peppar efter smak, ibland mycket kryddig. Den köps vakuumförpackad och förhöjer smaken på rätter som, utöver de traditionella kanariska papas arrugadas, sätter piff på vilken maträtt som helst.

La Palma erbjuder alltså ett brett utbud av lokala rätter och drycker där man kan njuta av nyanserna från ön som badar i Atlanten och grönskan på dess ängar, skogar och skyddade naturområden. Alla dessa produkter ingår i varumärket Saborea La Palma, en symbol för resmålets gastronomiska kvalitet.