Internationella regattor på Kanarieöarna som du inte får missa

Idrottare i världsklass deltar varje år i internationella seglingsregattor som äger rum på Kanarieöarna. Med utmärkta anläggningar för angöring och reparation är öarna den perfekta utgångspunkten för kust- och transatlantiska regattor. Dessa inkluderar allt från inspirerande historier om mänsklig uthållighet, som Mini-Transat, till imponerande flottor med högteknologiska 100-fots racingyachter och hundraåriga klassiker.

Imagen
Centro náutico - Vela. Gran Canaria
Centro náutico - Vela. Gran Canaria
Contenido

Under de senaste 15 åren har det skett en stor förändring när det gäller antalet och kvaliteten på evenemang för båtentusiaster på Kanarieöarna. Förutom de traditionella tävlingarna för kryssare, såsom den internationella San Ginés-regattan eller ”Circuito canario”-tävlingarna, har seglare som besöker öarna möjlighet att sammanträffa med seglare från OS, America’s Cup och Vendée Globe, och att delta i spektakulära havsregattor och spännande internationella tävlingar med entypsbåtar.

Contenido

Kanarieöarna erbjuder stabila väderförhållanden som är särskilt betydelsefulla med tanke på bristen på tillgång till extern kommunikation för deltagarna i transatlantiska regattor under seglatserna. Här finns dessutom säker förankring som gör det möjligt för flottan att hålla ihop under vistelsen, ett brett utbud av sport- och fritidsaktiviteter samt teknisk assistans till sjöss.

Contenido

Denna extraordinära internationella regatta för soloseglare inledde sin relation med Kanarieöarna 1977 med sin första anlöpningshamn på Tenerife. Mer än 80 båtar på 6,5 meter seglar cirka 4 000 nautiska mil över Atlanten, från Frankrike till Karibien, med en månads vistelse i en bashamn mellan etapperna. Stoppet på Kanarieöarna gör det möjligt för seglarna att gå igenom sin utrustning och utföra eventuella nödvändiga reparationer på båtarna innan det är dags för nästa etapp.
 
Mini-Transat är en grogrund för nya seglingstalanger och innovativa designer, och dess färgstarka och livliga närvaro lockar ett stort antal besökare till de marinor de kommer till. När båtarna ligger i hamn får barn och lokala fans gå ombord och träffa skepparna medan de visas runt på de spektakulära, unikt designade båtarna.

Regattan har gjort stopp på flera av Kanarieöarna, som Tenerife, Lanzarote och Gran Canaria, även om den kanske mest minnesvärda var La Palma, när ankomsten sammanföll med utbrottet av vulkanen Cumbre Vieja. Vid detta tillfälle begav sig båtarna till Marina La Palma i Santa Cruz de La Palma, för att stödja lokalbefolkningen, genom att i vanlig ordning anordna den traditionella barnparaden och hjälpa till att städa upp vulkanaska från skolgårdarna.

Contenido

Sedan 2015 inleds RORC Transatlantic Race varje år i januari på Lanzarote. Det här är en internationell tävling dit yachter av alla slag kommer för att förbereda sig i Marina Lanzarote och Puerto Calero innan de beger sig ut på havet mot den karibiska ön Granada. Flottan som består av allt från MOD70s till vackra klassiker, radar upp sig vid utfarten framför staden Arrecife innan de korsar Atlanten.
 
”Kanarieöarna, och i synnerhet Lanzarote, är en utmärkt plats för förberedelser inför RORC Transatlantic Race. Med ett varmt klimat och de ständiga passadvindarna är det en fröjd för regattabåtarna på öppet hav. Det finns snabba och enkla flygförbindelser till Lanzarote, och Kanarieöarna utgör ett mycket praktiskt stopp mellan Medelhavet och Karibien”, förklarar Tim Thubron, vice VD för Regatas de la Royal Ocean Racing Club, evenemangets arrangör. ”De utmärkta faciliteterna i Calero Marinas hamnar och torrdockor har blivit en idealisk bas för där båtägarna kan träna och förbereda sig för sina seglatser”, avslutar Tim Thubron.

Contenido

De flesta av öarna erbjuder perfekta regattaområden för flerdagstävlingar som går av stapeln nära kusten. De nationella tävlingarna för kryssare som hålls varje år är välkända och lockar hit erfarna besättningar. Den första som hålls är Trofeo César Manrique som äger rum i augusti i Arrecife. I september är Las Palmas på Gran Canaria värd för Trofeo Princesa de Asturias och slutligen anordnas Trofeo Infantas de España i Santa Cruz de Tenerife.

En av de viktigaste seglingstävlingarna som hålls på Kanarieöarna är 44Cup, som även kallas regattornas Formel 1.

Contenido

Detta evenemang, som arrangeras av RC44 Class i samarbete med Caleros Marinas, har hållits på Lanzarote sedan 2008. Denna prestigefyllda tävling har drygt 100 deltagande besättningar från 15 olika nationaliteter och körs, förutom på Lanzarote, i vatten som tillhör Portugal, Sverige, Slovenien och Omán.

När man väljer en ny internationell destination för prestigefyllda 44Cup måste flera viktiga faktorer beaktas: sannolikheten för att regattadagar måste ställas in (dvs. på grund av för mycket eller för lite vind) måste vara mindre än 25 %, kvaliteten på den nautiska infrastrukturen (marinor och torrdockor) och kompetensen hos den tekniska personalen. Utöver att uppfylla dessa kriterier har ledningsgruppen för 44 Class ständigt återvänt till Lanzarote på grund av regattornas kvalitet, nöjet med att segla i ett varmt klimat på vintern, de utmärkta flygförbindelserna och det praktiska med att kunna köra regattan på vad som motsvarar affärstid i London.

”Trots en mycket krävande flotta, och efter mer än 10 evenemang i Calero Marinas, har professionalismen hos marinapersonalen och personalen på Real Club Náutico de Arrecife gjort att denna destination aldrig förlorat sin glans”, förklarar Bertrand Favre, chef för Class 44.

Contenido

För seglare som korsar Atlanten för första gången, eller för dem som föredrar att inte tävlingssegla eller bara njuta av den stora upplevelsen med havssegling, finns det andra inte så krävande tävlingar som kommer till Kanarieöarna.

Contenido

Atlantic Rally for Cruisers, allmänt känd som ARC, är det största transoceaniska seglingsevenemanget i världen. Marina Las Palmas i Las Palmas på Gran Canaria, har varit ARC:s ”bashamn” sedan kappseglingens första upplaga 1986. I dag har den tre internationella flottor som utgår från huvudstaden på Gran Canaria varje år, med cirka 400 båtar och mer än 2 000 deltagare, vilket gör Las Palmas till Kanarieöarnas främsta nautiska servicecentrum. I november är det dags för avfärd för deltagarna i traditionella ARC, som förbinder Gran Canaria med den karibiska ön Santa Lucia, och ARC Plus, som går via San Vicente (Kap Verde) och har sin slutliga destination på ön Granada. Och i januari äger regattan rum för de båtar som registrerats för ARC January.

ARC, som introducerats av den person som varit med längst när det gäller segling på öppet hav, Jimmy Cornell, är fortfarande den mest populära regattan för att korsa Atlanten med sällskap, även om det finns andra alternativ, såsom Viking Explorers Rally, en mindre flotta som också utgår från Marina Las Palmas.

Contenido

Viking Explorers, som skapades 2018 som ett ”vänskapligt” seglingsevenemang, har som huvudmål att hjälpa seglare på deras resa över Atlanten. Dess filosofi bygger på att erbjuda deltagarna den bästa servicen och kvaliteten, med en liten och exklusiv flotta på 25 båtar.

Viking Explorers Rally har utvecklat ett unikt format inom kappseglingsbranschen och är positionerad som ett attraktivt alternativ för att korsa Atlanten. Organisatörerna arbetar med den kontinuerliga kontakten mellan deltagarna, genom onlinekommunikation dygnet runt, förutom kommunikations- och satellitkontroller, seminarier, konferenser och fester.

Contenido

År 2017 organiserade Cofradía Europea de la Vela den första upplagan av regattan Discoveries Race för att hedra minnet av de stora portugisiska och spanska upptäckarna. Regattan utgår från A Coruña (Galicien) och har staden Las Palmas på Gran Canaria som slutdestination.

Arrangörerna erbjuder möjligheten att segla de 1 200 sjömilen av rutten i etapper, och göra stopp i de portugisiska städerna Portosín, Oporto, Sines och Funchal (Madeira), eller att göra seglingen utan stopp. På så sätt blir regattan mer eller mindre krävande beroende på vilket alternativ som väljs. Att göra seglatsen med stopp gör det möjligt för mindre erfarna men äventyrslystna besättningar att delta.

Regattan skulle enligt planerna hållas vartannat år från den första upplagan 2017. Men på grund av COVID sköts regattan 2021 upp i ett år och ägde slutligen rum 2022 i stället. Nästa upplaga kommer att ske nästa jämna år, och så vidare.

Contenido

Regata Internacional Canarias-Funchal är ett av de äldsta nautiska evenemangen på Kanarieöarna, som förbinder de två atlantiska ögrupperna sedan 1978. Seglatsen på 290 nautiska mil äger rum vartannat år och turas om att utgå från olika kanariska hamnar.

Tävlingen hålls i september för att dra nytta av att passadvindarna då drar tillbaka. På så sätt kan man ge sig upp mot Madeira och undvika de stora vindbyar som dessa vindar för med sig till Kanarieöarna under juni, juli och augusti. Möjligheten att stanna till på Selvagensöarna och ge sig ut på en havsseglats på flera dagar, ger denna regatta en äventyrlig karaktär som är mycket tilltalande för de som älskar att segla på det öppna havet.