De bästa vulkanvinerna finns på La Palma

En guide till viner som odlas i hettan från lava

Vinerna från La Palma lagras på tefat och kommer från vinstockar som odlats på vulkanisk mark. Dessa två särdrag tillsammans med druvsorten, vars sorter är äldre än phylloxera-pestens ankomst, ger denna dryck en unik smak som passar de mest exklusiva smaklökarna.
För att förstå hur utsökta vinerna från La Palma är måste man fördjupa sig i det traditionella och unika sättet att jäsa druvorna på fat av kärnvirke från kanarietallen, och den månghundraåriga odlingen på de unga vulkaniska jordarna. De områden där detta unika elixir framställs ligger på olika delar av ön, till exempel Puntallana, San Andrés y Sauces, Barlovento, Garafía, Puntagorda och Tijarafe.

Contenido

För besökare som är historieintresserade erbjuder La Palma många vinkällare.

Bodegas Tamanca, som grundades 1996 som ett litet familjeföretag, ligger nära Cumbre Vieja-området, platsen för det senaste vulkanutbrottet på ön, för att bara nämna några. Vinerna från dessa vingårdar drar nytta av de rika vulkaniska jordarna, vilket ger dem ett brett utbud av vita, röda och Malvasia-vin. För att komma till vingårdarna måste man använda den nya Las Manchas-vägen, med infart från korsningen Tajuya i kommunen El Paso, som byggdes efter vulkanutbrottet. Förutom en traditionell restaurang säljer dessa bodegor vinet direkt. I själva verket placeras faten på matgästernas bord.

Bodega Teneguía, som ligger mycket nära Fuencalientes stadskärna, har en 70-årig historia. Dess mer än 15 olika viner, som de visserligen inte jäses på fat, kännetecknas av sina druvor som odlas i vulkanisk jord vars senaste utbrott var 1971 med vulkanen Teneguía. Bodegan är den äldsta kooperativa föreningen på ön och producerar sina viner med druvor från sina delägare som är spridda över alla kommuner på La Palma. För intresserade besökare har bodegan ett försäljningsställe där man också kan smaka på de underbara vinerna eller uppleva en guidad rundtur.

Vinerna från Bodega Vega Norte, som jäses på fat gjorda av kanarietallens kärnvirke, kommer från kommunerna Garafía, Puntagorda och Tijarafe. Där ligger vingårdarna på mycket branta sluttningar, genomskurna av många djupa raviner. Det är därför de flesta vingårdarna ligger på hög höjd, mellan 1000 och 1500 meter över havet. Bodegan ligger i kommunen Tijarafe, vid huvudvägen mellan Tijarafe och Puntagorda. Där kan du köpa vinet eller, om du vill, kombinera det med deras viner och ostar från La Palma.

Contenido

Vingården Juan Matías Torres är en av de mest älskvärda och internationella vingårdarna på La Palma. Victoria Torres är femte generationen i en familj av vinodlare som skämmer bort sina druvor som odlas i vulkanisk jord och sedan jäser vinet i sina gamla tefat.

Victoria Torres gör alla sina viner på ett hantverksmässigt sätt, med spontana jäsningar och utan kylkontroll. I vingården följer hon ekologiska kriterier, delar den biodynamiska filosofin och använder växtpreparat, dock "utan krav". Många av arbetsuppgifterna, både i vingården och i bodegan, utförs fortfarande för hand. Den största vingården ligger i Fuencaliente och dess viner är efterfrågade i hela Spanien och i länder som Japan.

Bodegas Perdomo, i den idylliska byn Las Tricias i kommunen Garafia, är en liten familjeägd vingård vars marker ligger mer än 1 200 meter över havet och som har ursprungsbeteckningen D.O. La Palma. I samma kommun ligger Bodegas Tagalguén som erbjuder ekologiskt vin av hög kvalitet, framställt på traditionellt sätt.

Detta är den väg som de unika vinerna från Isla Bonita följer, och som främjas av La Denominación de Origen de Vino de La Palma, som sedan mer än 25 år tillbaka utmärker och certifierar kvaliteten på öns viner, inte bara på dessa vingårdar utan även på många andra, som kan läsas på webbplatsen för sagda ursprungsbeteckning.