SENASTE NYTT: Coronavirus (COVID-19) här

Ett Stjärnspäckat

Resmål

Kanarieöarna är ett unikt resmål för astronomiturism eftersom det är en av de bästa platserna i världen för att observera stjärnor vilken årstid som helst. Detta är möjligt tack vare det gynnsamma geografiska läget och den ljusa, skyddade himlen.

Oavsett om du besöker ett av de stora internationella observatorierna eller åker på utflykt nattetid med en expertguide, kan du på öarna komma närmare universum än någonsin tidigare. Stirra på en stjärna för att utröna din framtid i den eller önska dig något.

Vem vet? Det kanske går i uppfyllelse.
/
Skyddad
Himmel
Passadvindarnas fläktar och den termiska inversionen som de skapar gör att det inte bildas några moln. Därför är himlen på Kanarieöarna en av de klaraste och ljusaste i Europa. Dessutom skyddas den av en lag om skydd för den astronomiska kvaliteten för observatorierna som reglerar ljusföroreningar, radioelektriska och atmosfäriska föroreningar samt vilka luftvägar som får användas, så att ingenting hämmar observationerna av himlakroppen.
/
Iaktta Universum På Nära
Håll
Kanarieöarna har astronomianläggningar som har stor betydelse för världen och som ligger ca 2 400 meter ovanför havet. Bland dem finns teleskopet Gregor på Teneriffa, som är Europas största, och observatoriet på Roque de los Muchachos på La Palma. Båda anläggningarna är öppna för allmänheten och där anordnas besök för att föra upptäckterna närmare besökarna.
Det finns även olika företag som anordnar guidade turer nattetid eller observationssammankomster vid dessa makalösa utsiktsplatser.

Nu kan du upptäcka kanariehimlens alla stjärnbilder genom det här virtuella planetariet.
2 Två
Starlight-Reservat
På Kanarieöarna har tre områden fått den internationella utmärkelsen "Starlight-reservat", vilket ges till territorier som bevarar det naturliga ljuset intakt. Det är ön La Palma, ön Fuerteventura och bergstopparna på Teneriffa.
STARLIGHTDESTINATION
Gran Canaria erbjuder utöver en stjärnhimmel som är skyddad från ljusföroreningar ett antal infrastrukturer och turistaktiviteter som är riktade mot att uppleva och skydda denna naturresurs och därför har man fått erkännandet “Turistdestination Starlight”
Dessutom leder Teneriffa just nu EU Sky Route, som är ett EU-finansierat projekt med syftet att befästa nya leder i Europa för astronomiturism.
De Sju Öarnas
/
Himmel

La Palma

På öns västra del ligger utsiktsplatsen San Borondón. Härifrån kan du tydligt se polstjärnan och stjärnbilderna Cassiopeja och Cepheus.

Lanzarote

På månfria sommarkvällar kan du från utsiktsplatsenPeñas del Chache, som ligger norr om Haría, se den tekanneformade Skytten och den rödskimrande Skorpionen .

Fuerteventura

Från utsiktsplatsen Morro Velosa kan du som besökare tydligt se Cassiopejas bokstav W och Lilla björnen med polstjärnan i norr.

Gran Canaria

En Vid Llanos de Garañón på 1 700 meters höjd visar sig Tvillingarna, Kusken, Oxen och Orion kristallklart. De är särskilt vackra på vårkvällarna.

La Gomera

På 1 487 meters höjd ligger utsiktstornet Alto de Garajonay som är utmärkt för att observera stjärnbilderna Skytten och Skorpionen, tack vare den knappa ljusföroreningen.

El Hierro

Fram till 1885 passerade nollmeridianen udden Orchilla och där byggdes fyren Orchilla som är en utmärkt plats där man tydligt ser Oxen.

Teneriffa

Utsiktsplatsen El Palmar i kommunen Buenavista är en utomordentlig plats för att se Orion och dess två hundar, Stora hunden och Lilla hunden – särskilt i slutet av året.