De mest stjärnfyllda himlarna

Starlight-turism på Kanarieöarna

Den astronomiska turismen blir hela tiden populärare och Kanarieöarna är en perfekt destination för stjärnskådning hela året. Tack vare det privilegierade geografiska läget och den skyddade himlens klarhet, den renaste i Europa, finns stjärnorna inom räckhåll.

Contenido

Brisen från passadvindarna och den termiska inversionen som de skapar, hindrar moln från att skapas och gör Kanarieöarnas himmel till en av de klaraste i Europa. Skyddad av den kända lagen om Himlen, den första i världen som tar hand om den nattliga ljuskontamineringen, den kontrollerar också den radioelektriska och atmosfäriska kontamineringen, och reglerar luftrummet för att inget ska komma i vägen för stjärnskådningen.

Contenido

Kanarieöarna har astronomiska installationer med världsrelevans där man utför kosmiska studier och astrofysiska experiment. De är ett riktigt astronomiskt reservat, några av dessa installationer liggger 2400 meter över havet, som solteleskopet GREGOR på Teneriffa som är Europas största, eller det astrofysiska observatoriet Roque de los Muchachos, på La Palma, ett av världens mest prestigefyllda. Båda centren öppnar portarna för att dela sina kunskaper med resten av världen. Det finns också privata företag som organiserar nattliga rundturer och observationssessioner från de spektakulära utsiktsplatserna.

Contenido

På Kanarieöarna finns det tre områden med utmärkelsen Starlight-reservat: öarna La Palma och Fuerteventura samt Teide och Teneriffas höjder. Denna utmärkelse ges till de territorium som bevarar den naturliga ljusinfluensen intakt och, därför, är utmärkta för stjärnskådning.

Contenido

Förutom att ön har en stjärnhimmel som är skyddad från ljuskontaminering, har Gran Canaria flera infrastrukturer och turistaktiviteter som siktar på att njuta av och skydda denna naturresurs, därför har den av UNESCO erkänts vara en turistdestination Starlight.

Utsiktsplatser på Kanarieöarna

Contenido

La Palma

Belägen på västra delen av ön erbjuder utsiktsplatsen San Borondón en ren utsikt av Polstjärnan och konstellationerna Casiopea och Cefeo.

Contenido

Lanzarote och La Graciosa

Under molnfria sommarnätter kan man från utsiktsplatsen Peñas del Chache, norr om Haria, se skytten med sin form av tekanna, och skorpinjonen i rött.

Contenido

Fuerteventura

Från utsiktsplatsen Morro Velosa, nära Betancuria, kan man klart se bokstaven W från Casiopea och lilla björn, med Polstjärnan som visar var norr ligger.

Contenido

Gran Canaria

I Llanos de Garañón, på 1700 meters höjd ser man Tvillingarna, Auriga, Oxen och Orión, som under vårnätterna är särskilt fina.

Contenido

La Gomera

På 1487 meters höjd, är Alto de Garajonay, öns högsta punkt, en naturlig höjd varifrån man kan se konstellationerna orión, tvillingarna, skytten och skorpinjonen, eller stora björn, tack vare den minimala ljuskontamineringen.

Contenido

El Hierro

Fram till 1885 gick nollmeridianen genom Cabo de Orchilla, och över den byggdes fyren Orchilla, en perfekt enklav från vilken konstellationen oxen kan urskiljas klart.

Contenido

Teneriffa

Utsiktsplatsen El Palmar, i samhället Buenavista, beläget på norra delen av ön, är en perfekt plats för att observera orion och dennes två hundar, stora hunden och lilla hunden, särskilt i slutet av året.