SENASTE NYTT: Coronavirus (COVID-19) här
14-Januari-2022

HEJ !


På Kanarieöarna arbetar vi varje dag hårt för att du ska kunna besöka oss med maximala säkerhets-, hygieniska och kvalitetsförhållanden. Du bör veta att just nu är mer än 76.5% av befolkningen på Kanarieöarna vaccinerad mot covid-19, vilket är över genomsnittet i Europa.

Om du ska semestra på Kanarieöarna inom en snar framtid så hittar du viktig information här.

11. INRESEKRAV TILL SPANIEN (och Kanarieöarna):

Du kan besöka Kanarieöarna så länge du reser från ett land inom EU, Schengen eller ett från ett tredje land som Spanien har ett ömsesidigt avtal med beträffande att acceptera resenärer.

Du måste konsultera villkoren som gäller för ditt resebolag eller flygbolag innan du reser till Kanarieöarna.

1.1.  OM DU RESER FRÅN LÄNDER MED HÖG RISK* INOM EU OCH SCHENGEN

*De ska förstås som de där det upptäckts en betydande försämring av det epidemiologiska läget eller i de där det upptäckts varianter som är särskilt oroande. Du kan konsultera här.

 1.  Kontrollformulär. Det rekommenderas att komplettera formuläret digitalt, däribland den dokumentation som behövs för att skynda på flygplatskontrollen (fast control). Man godtar endast digitala formulär, inte i pappersformat. Om du reser med ett kryssningsfartyg, ska du fylla i detta formulär.
 2. Negativt diagnostest av pågående infektion med covid-19 oavsett om du är vaccinerad eller har haft sjukdomen. Tester som godtas är antigentester, tagna högst 48 timmar innan ankomst till Spanien, och NAAT-tester (PCR, TMA, LAMP) tagna högst 72 timmar innan ankomst till Spanien.

 

1.2 OM DU RESER FRÅN RISK* LÄNDER INOM EU OCH SCHENGEN

* De som betraktas som dessa finns i denna lista.

Kontrollformulär. Det rekommenderas att komplettera formuläret digitalt, däribland den dokumentation som behövs för att skynda på flygplatskontrollen (fast control).  Man godtar endast digitala formulär, inte i pappersformat. Om du reser med ett kryssningsfartyg, ska du fylla i detta formulär.

och ett av följande krav för de över 12 år:

a)  Vaccinationsbevis för full vaccinering mot covid-19.

b)  Negativt diagnostest av pågående infektion med covid-19. Tester som godtas är antigentester, tagna högst 48 timmar innan ankomst till Spanien, och NAAT-tester (PCR, TMA, LAMP) tagna högst 72 timmar innan ankomst till Spanien.

c)  Intyg som bekräftar att innehavaren är återställd från covid-19, utfärdat minst 11 dagar efter det första positiva NAAT-testet (PCR, TMA, RT-LAMP). Intyget har en giltighet på 180 dagar.

 

I undantagsfall och slumpmässigt kan det krävas av vissa passagerare ett diagnosprov för pågående infektion med covid-19 inom 48 timmar efter ankomst och resultatet från detta ska meddelas till sjukvårdsmyndigheter på det sätt som finns angivet för detta.

 

1.3.  OM DU RESER FRÅN LÄNDER MED LÅG RISK* INOM EU OCH SCHENGEN

Kontrollformulär. Det rekommenderas att komplettera formuläret digitalt, däribland den dokumentation som behövs för att skynda på flygplatskontrollen (fast control). Man godtar endast digitala formulär, inte i pappersformat.

Om du reser med ett kryssningsfartyg, ska du fylla i detta formulär.

 

1.4.  OM DU RESER FRÅN ETT TREDJE LAND

Resenärerna ska uppfylla ett av följande krav:

 1. Kontrollformulär. Det rekommenderas att komplettera formuläret digitalt, däribland den dokumentation som behövs för att skynda på flygplatskontrollen (fast control). 

  Man godtar endast digitala formulär, inte i pappersformat. Om du reser med ett kryssningsfartyg, ska du fylla i detta formulär.

 2. Vaccinationsbevis för full vaccinering mot covid-19. Medföljande barn under 12 år är undantagna. Resenärer bosatta i Storbritannien och Nordirland, och som kommer direkt därifrån, ska ha ett vaccinationsbevis vid ankomst till Spanien.
 3. Dessutom för resenärer från tredje land med hög risk, begärs det ett diagnosprov för pågående infektion med covid-19, oavsett om man är vaccinerad eller har haft sjukdomen. Tester som godtas är antigentester, tagna högst 48 timmar innan ankomst till Spanien, och NAAT-tester (PCR, TMA, LAMP) tagna högst 72 timmar innan ankomst till Spanien. Du kan konsultera om ditt land betraktas som med hög risk här.

De tredje länder som inte anses som riskländer är undantagna denna regel, och omfattas av samma inresevillkor som de som reser från EU och Schengen (se punkt 1.2). Konsultera här.

 

1.5.  OM DU RESER INOM SPANIEN

Resenärer från 12 år och 3 månader måste endast uppfylla ett av följande krav:

 1. Vaccinationsbevis för full vaccinering mot covid-19. Barn under 12 år är undantagna
 2. Negativt diagnostest av pågående infektion med covid-19 oavsett om du är vaccinerad eller har haft sjukdomen. Tester som godtas är antigentester, tagna högst 48 timmar innan ankomst till Spanien, och NAAT-tester (PCR, TMA, LAMP) tagna högst 72 timmar innan ankomst till Spanien.
 3. Intyg som bekräftar att innehavaren är återställd från covid-19, utfärdat minst 11 dagar efter det första positiva NAAT-testet (PCR, TMA, RT-LAMP). Intyget har en giltighet på 180 dagar.

2EXCEPTIONELL SITUATION PÅ VISSA ÖAR

 

 

LARMNIVÅ 1

LARMNIVÅ 2

LARMNIVÅ 3

LARMNIVÅ 4

Tenerife

 

 

 

10.01-20.01 

Gran Canaria

 

 

06.01- 20.01

 

Lanzarote

  

10.01 -20.01 


Fuerteventura

 

 

 06.01 -20.01

 

La Palma


 

 10.01-20.01

 

La Gomera

 

 06.01 -20.01

 

 

El Hierro

 

06.01- 20.01

 

 

La Graciosa

  

 10.01-20.01


Under sin vistelse måste turister respektera de åtgärder som är tillämpliga för varje larmnivå och som finns sammanfattade i följande tabell:

 LARMNIVÅ 1LARMNIVÅ 2LARMNIVÅ 3LARMNIVÅ 4
MÖTEN MED ANDRA ÄN DE MAN BOR MEDHögst 12 personerHögst 8 personerHögst 6 personerHögst 6 personer
HOTELL OCH RESTAURANG12 gäster per bord utomhus, 6 gäster per bord inomhus8 gäster per bord utomhus, 4 gäster per bord inomhus6 gäster per bord utomhus, 4 gäster per bord inomhus6 gäster per bord utomhus, 4 gäster per bord inomhus
GYM75 % av den normala kapaciteten50 % av den normala kapaciteten55 % av den normala kapaciteten33 % av den normala kapaciteten
KOLLEKTIVTRAFIK (MER ÄN 9 SITTPLATSER)100 % av den normala kapaciteten100 % av den normala kapaciteten100 % av den normala kapaciteten75% av den normala kapaciteten
KULTURELLA EVENT75% av den normala kapaciteten55 % av den normala kapaciteten55 % av den normala kapaciteten55 % av den normala kapaciteten
NATTLIVStänger kl. 4.00Stänger kl. 3.00Stänger kl. 2.00Stänger kl. 1.00
SPA-ANLÄGGNINGAR75 % av den normala kapaciteten75 % av den normala kapaciteten50 % av den normala kapacitetenStängt
UTOMHUSBASSÄNGER75 % av den normala kapaciteten50 % av den normala kapaciteten33 % av den normala kapaciteten33 % av den normala kapaciteten
STRÄNDER100 % av den normala kapaciteten75 % av den normala kapaciteten50 % av den normala kapaciteten50 % av den normala kapaciteten
KOMMERSIELLA LOKALER FÖR VAROR OCH TJÄNSTER

Friluft 100% och inuti 75% av kapaciteten

Friluft 75% och inuti 50% av kapaciteten

Friluft 50% och inuti 33% av kapaciteten

Friluft 50% och inuti 33% av kapaciteten

LEKPLATSERÖppnaÖppnaÖppnaStängda

 

 • LARMNIVÅ 3 och 4:
För tillträde till följande ställen, oavsett om det är utom- eller inomhus, begärs covidbevis (komplett vaccinering, test eller bevis på tidigare genomgången sjukdom):
- Barer, restauranger och nattklubbar med plats för mer än 30 personer.
- Event, tillställningar och föreställningar med fler än 500 personer.
- Biografer, teatrar och liknande med plats för fler än 30 personer.
- Gym och liknande ställen.
- Sjukhus och läkarkliniker och liknande utifall det handlar om besök eller medföljande till patienter.

 

 

3Jag har funderingar kring testen:

Jag är bosatt på Kanarieöarna, måste jag visa upp ett negativt test när jag bor på ett turistboende på Kanarieöarna?

Nej. Du måste kunna bevisa att du är bosatt på Kanarieöarna och intyga på eget ansvar att du inte har lämnat Kanarieöarna under de föregående 15 dagarna innan din ankomst till boendet och att du inte har haft några symtom relaterade till COVID-19 under denna period.

Jag kommer att tillbringa en längre period på öarna, måste jag göra ett test varje gång jag byter boende? 

Nej, du behöver endast kunna uppvisa genom dina resehandlingar att testet gjordes 72 timmar innan din ankomst till Kanarieöarna. Om det har gått 15 dagar sedan din ankomst, måste du via en ansvarsdeklaration intyga att du under de senaste 15 dagarna inte har haft symtom som är kompatibla med COVID-19. 

Är det även obligatoriskt med ett test när jag lämnar Kanarieöarna? 

Nej, men det är möjligt att det krävs i ditt bosättningsland. Vi rekommenderar att du alltid hör efter om krav och rekommendationer i ditt ursprungsland.

 Och innan jag ger mig tillbaka kan jag göra testet på öarna?

Självklart finns det vårdinrättningar av högsta klass på Kanarieöarna. Via ditt boende kan du få information om den närmaste platsen för att göra ett godkänt diagnostest. Hursomhelst så förser vi dig med de godkända mottagningarna på Kanarieöarna där du kan göra testet.

 

Klicka här för att hitta en lista över vissa auktoriserade centra i Sverige.

4Vilka säkerhetsåtgärder förekommer på flygplatsen och under flygresan?

Kom ihåg att på flygplatsen och under flygresan, måste du använda munskydd och följa alla säkerhetsåtgärder som såväl flygbolaget som flygplatserna begär.

Vi rekommenderar att du gör din check-in online, om du så kan, för att undvika onödiga processer på flygplatsen. Kom ihåg att många flygbolag inte tillåter handbagage utöver en mindre väska som får plats under sätet.

5Kan jag resa fritt mellan öarna?

Självklart en av de stora fördelarna med att besöka Kanarieöarna är att du kan besöka de olika öarna under en och samma resa. Öarna skiljer sig stort sinsemellan, och därmed blir resan ännu mer intressant och berikande.

För tillfället fungerar trafiken mellan öarna fullt ut, med dagliga avgångar och därmed går det att resa med flyg eller färja från en ö till en annan utan några problem. Binter och Canaryfly är flygbolag som erbjuder flygförbindelser och Fred Olsen, Armas, Biosfera Express och Líneas Romero erbjuder färjetrafik.

6Vad behöver jag veta innan jag kommer till Kanarieöarna? Säkerhetsåtgärder

På Kanarieöarna har vi arbetat non-stop under de senaste månaderna för att du ska kunna besöka oss och njuta av din semester med maximala säkerhetsförhållanden. 

Därför är det obligatoriskt att du laddar ned applikationen för smittvarning RadarCOVID. Den finns tillgänglig för såväl IPhone som Android. Den meddelar dig om risken med exponering mot COVID-19 beroende på var du befinner dig. 

Dessutom bör du känna till de viktigaste åtgärderna som vidtas för att garantera ditt välbefinnande.

 

Allmänna säkerhetsåtgärder:

 • Det är obligatoriskt med munskydd för vuxna och barn över 6 år på offentlig plats, inomhus och utomhus, med enda undantaget vid förtäring av mat och dryck, idrottsutövning och/eller utifall funktionshinder eller andningssjukdom. 
 • Socialt avstånd (fastställt till 1,5 meter).
 • Användning av element för individuell hygien (tvål och desinficeringsmedel).
 • Rengöring och desinficering av alla inrättningar och material för aktiviteter (med utökad städning av badrum och andra liknande utrymmen).

 

Specifika åtgärder:

 • På offentlig plats, inom- och utomhus. Vidare får man inte röka eller använda anordningar för inhalering av tobak när det inte är möjligt med 2 meters avstånd. 
 • Kollektivtrafiken. Det är obligatoriskt med munskydd för vuxna och barn över 6 år med undantag för om man har funktionshinder eller andningssvårigheter. Gällande turistbussar tilldelas sätena.
 • Hotell. Kapaciteten är begränsad i gemensamma utrymmen enligt den sociala distans som krävs. Det gäller även underhållning och gruppaktiviteter. Det kan finnas bufféer där det serveras på enskilda tallrikar, eller självservice med avskiljningsskärmar.
 • Aktiv turism. Turistaktiviteter ute i det fria medför få risker och kan genomföras i små grupper. Oavsett är det inte tillåtet att dela enskilt sportmaterial och det finns specifika rengörings- och desinficeringsprotokoll.

7Vilka personliga skyddsåtgärder bör jag vidta för att förhindra smittning?

Gobierno de Canarias (regeringen på Kanarieöarna) rekommenderar att alla vidtar följande säkerhetsåtgärder:

 • Tvätta händerna ofta med vatten och tvål eller handsprit.
 • När du hostar eller nyser ska du täcka mun och näsa med näsdukar som du sedan slänger.
 • Håll ett socialt avstånd på minst 1,5 meter med andra personer som du inte bor med (med eller utan symtom).

Det rekommenderas att man aldrig träffas i grupper större än 10 personer i privata utrymmen, även om säkerhetsavstånd kan garanteras.

8Vad ska jag göra om jag får symtom under min vistelse på Kanarieöarna? Sjukvårdsförsäkring COVID.

Om du har symtom som feber, känsla av andningssvårigheter eller allmänt illamående, isolera dig då på ditt boende och ring till 900 112 061 så att de kan vägleda dig om vart du ska vända dig. 34 922 842 279 och+34 928 846 579 internationella telefonsamtal.

Kom ihåg att när du besöker en vårdinrättning på öarna måste du ha munskydd och undvika att ta på ytor med händerna.

Dessutom eftersom det viktigaste är din hälsa och välbefinnande, erbjuder vi på Kanarieöarna en försäkring från AXA kostnadsfritt om du inte har någon sjukvårdsförsäkring. Den täcker alla kostnader knutna till COVID-19. Se vad den erbjuder genom att klicka här.

Rekommendationer för god hygien

Lavamanos

Tvätta händerna ofta med vatten och tvål eller handsprit

Toallitas

När du hostar eller nyser ska du täcka mun och näsa med näsdukar som du sedan slänger

Distancia de seguridad

Håll ett socialt avstånd på minst 1,5 meter med andra personer som du inte bor med (med eller utan symtom)

Barbijo

Det är obligatoriskt med munskydd för vuxna och barn över 6 år på offentlig plats, inomhus och utomhus, med enda undantaget vid förtäring av mat och dryck, idrottsutövning och/eller utifall funktionshinder eller andningssjukdom. 

Om du har symtom på covid-19 under din vistelse på Kanarieöarna:

900 112 061(Endast för samtal inom Spanien och utifall symtom på covid-19) . +34 922 842 279 och+34 928 846 579 internationella telefonsamtal

Fiebre

Feber

Tos

Hosta

Falta de aire

Andningssvårigheter