SENASTE NYTT: Coronavirus (COVID-19) här
23-November-2020

HEJ !


På Kanarieöarna arbetar vi varje dag hårt för att du ska kunna besöka oss med maximala säkerhets-, hygieniska och kvalitetsförhållanden. Just nu har vi bland de lägsta smittalen i Europa och det lägsta i Spanien.

Den övervägande delen av hotellen har redan eller kommer snart öppna portarna och likaså utflyktsmål, detaljhandeln och restauranger. 

Om du har för avsikt att besöka våra öar snart, då finner du praktisk information här.

1Vem kan resa till Kanarieöarna?

"Du kan besöka Kanarieöarna så länge du reser från ett land inom EU, Schengen eller ett från ett tredje land som Spanien har ett ömsesidigt avtal med beträffande att acceptera resenärer. Dessa är Australien, Kanada, Kina, Sydkorea, Georgien, Japan, Nya Zeeland, Rwanda, Thailand, Tunisien och Uruguay.

För att planera hemresan rekommenderar vi att du alltid hör efter om krav och rekommendationer i ditt ursprungsland."

2Finns det några formaliteter jag måste tänka på innan resan till Kanarieöarna?

 • Om kommer utifrån Spanien: Hälsokontrollsformulär (FCS) som du ska fylla i och underteckna digitalt innan du reser till Kanarieöarna.Du kommer åt ditt formulär och kan underteckna det genom portalen Spain Travel Health eller apparna för Android- eller iOs-enheter. När du undertecknat får du en QR-kod som du måste visa upp när du kommer till Kanarieöarna (är giltigt i digitalt eller utskrivet format). Kom ihåg att ett formulär måste fyllas i för varje person och resa.
 • Om du kommer från ett riskområde: behöver du ett PCR-test med negativt resultat utfört senast 72 timmar innan din ankomst till Spanien. 
 • Om du inte kommer från ett riskområde men ska bo på ett turistboende på Kanarieöarna: PCR-test för pågående infektion med covid-19 som ger negativt resultat och utfört senast 72 timmar innan din ankomst till Kanarieöarna. Det ska du presentera när du checkar in i turistboendet som du valt. Barn under 6 år behöver inte visa upp något negativt test. Testet ska vara godkänt av sjukvårdsmyndigheterna i ditt land eller EU. Klicka här för att hitta en lista över vissa auktoriserade centra i Sverige.

Hursomhelst är det nödvändigt att du konsulterar villkoren som gäller för ditt resebolag eller flygbolag innan du reser till Kanarieöarna.

3Jag har funderingar kring testen:

Jag reser från inom Spanien, behöver även jag göra ett test för att få bo på ett turistboende på Kanarieöarna?

Ja du måste kunna visa upp ett diagnostest som gjorts högst 72 timmar innan och med negativt resultat.

Jag är bosatt på Kanarieöarna, måste jag visa upp ett negativt test när jag bor på ett turistboende på Kanarieöarna?

Nej. Du måste kunna bevisa att du är bosatt på Kanarieöarna och intyga på eget ansvar att du inte har lämnat Kanarieöarna under de föregående 15 dagarna innan din ankomst till boendet och att du inte har haft några symtom relaterade till COVID-19 under denna period.

Är det även obligatoriskt med ett test när jag lämnar Kanarieöarna? 

Nej, men det är möjligt att det krävs i ditt bosättningsland. Vi rekommenderar att du alltid hör efter om krav och rekommendationer i ditt ursprungsland.

 Och innan jag ger mig tillbaka kan jag göra testet på öarna?

Självklart finns det vårdinrättningar av högsta klass på Kanarieöarna. Via ditt boende kan du få information om den närmaste platsen för att göra ett godkänt diagnostest.

 

4Vilka säkerhetsåtgärder förekommer på flygplatsen och under flygresan?

På flygplatserna på Kanarieöarna görs hälsokontroller av alla internationella resenärer. Denna kontroll kan omfatta att man tar temperaturen, verifikation av dokument och visuell undersökning av passagerarens tillstånd. Oavsett måste man presentera hälsokontrollformuläret.

Kom ihåg att på flygplatsen och under flygresan, måste du använda munskydd och följa alla säkerhetsåtgärder som såväl flygbolaget som flygplatserna begär.

Vi rekommenderar att du gör din check-in online, om du så kan, för att undvika onödiga processer på flygplatsen. Kom ihåg att många flygbolag inte tillåter handbagage utöver en mindre väska som får plats under sätet.

5Finns det några formaliteter jag måste tänka på innan resan till Kanarieöarna?

Följande flygbolag flyger direkt till öarna.

6Kan jag resa fritt mellan öarna?

Självklart en av de stora fördelarna med att besöka Kanarieöarna är att du kan besöka de olika öarna under en och samma resa. Öarna skiljer sig stort sinsemellan, och därmed blir resan ännu mer intressant och berikande.

För tillfället fungerar trafiken mellan öarna fullt ut, med dagliga avgångar och därmed går det att resa med flyg eller färja från en ö till en annan utan några problem. Binter och Canaryfly är flygbolag som erbjuder flygförbindelser och Fred Olsen, Armas, Biosfera Express och Líneas Romero erbjuder färjetrafik.

7Vad behöver jag veta innan jag kommer till Kanarieöarna? Säkerhetsåtgärder

På Kanarieöarna har vi arbetat non-stop under de senaste månaderna för att du ska kunna besöka oss och njuta av din semester med maximala säkerhetsförhållanden. 

Därför är det obligatoriskt att du laddar ned applikationen för smittvarning RadarCOVID. Den finns tillgänglig för såväl IPhone som Android. Den meddelar dig om risken med exponering mot COVID-19 beroende på var du befinner dig. 

Dessutom bör du känna till de viktigaste åtgärderna som vidtas för att garantera ditt välbefinnande.

 

Allmänna säkerhetsåtgärder:

 • Det är obligatoriskt med munskydd för vuxna och barn över 6 år på offentlig plats, inomhus och utomhus, med enda undantaget vid förtäring av mat och dryck, idrottsutövning och/eller utifall funktionshinder eller andningssjukdom.
 • Socialt avstånd (fastställt till 1,5 meter).
 • Användning av element för individuell hygien (tvål och desinficeringsmedel).
 • Rengöring och desinficering av alla inrättningar och material för aktiviteter (med utökad städning av badrum och andra liknande utrymmen).

 

Specifika åtgärder:

 • På offentlig plats, inom- och utomhus är det obligatoriskt med munskydd oavsett om det är möjligt att hålla ett avstånd på 1,5 meter. 

Vidare får man inte röka eller använda anordningar för inhalering av tobak när det inte är möjligt med 2 meters avstånd. 

 • Kollektivtrafiken. Det är obligatoriskt med munskydd för vuxna och barn över 6 år med undantag för om man har funktionshinder eller andningssvårigheter. Gällande turistbussar tilldelas sätena.
 • Hotell. Kapaciteten är begränsad i gemensamma utrymmen enligt den sociala distans som krävs. Det gäller även underhållning och gruppaktiviteter. Det kan finnas bufféer där det serveras på enskilda tallrikar, eller självservice med avskiljningsskärmar.
 • Stränder, simbassänger och andra naturområden. Det är obligatoriskt med munskydd vid tillträdet till stränder och simbassänger, när man ska röra på sig eller om man vill promenera. Undantag för munskydd gäller endast när man badar, och förblir på samma plats utan att röra på sig, samt med rekommenderat säkerhetsavstånd till andra.  

Det finns en begränsad kapacitet (4 m2 per person), och begränsad tid för hur länge man får vara på en del populära stränder för att se till att tillräckligt avstånd hålls. I naturliga bassänger beaktar man den totala vattenytan för att begränsa kapaciteten. Det är obligatoriskt med två meters avstånd mellan solstolar och parasoller och de desinficeras mellan varje kund. Rengöringen av toaletter, duschar och fottvättar förstärks. 

Vad det gäller simbassänger är kapaciteten begränsad enligt antalet solstolar. Solstolarna är utplacerade så att avståndet mellan varje grupp respekteras och de desinficeras varje dag.

Munskyddstvånget gäller inte i naturområden utanför tätorter förutsatt att säkerhetsavståndet mellan varandra hålls.

 • Restauranger. Avståndet mellan bord, grupper eller vid bardisken är 1,5 meter, och grupper på högst tio personer är tillåtna. Självservicen och gemensamma användningsutrymmen är borta, vilket även gäller servetthållare, sockerskålar och likande, och menyerna har ersatts med QR-koder, skyltar och liknande medel. Innan man sätter sig ned rengörs och desinficeras borden.
 • Turistmål och guidade besök. Det är nödvändigt att boka tid i förväg (vanligtvis på elektroniskt sätt) eftersom det råder kapacitetsgräns. Väl på plats får man endast röra sig på ett enkelriktat sätt för att undvika att folk korsar varandra eller trängsel. Det rekommenderas att man använder personliga hörlurar för ljudguider och dessa desinficeras efter varje användning.
 • Shopping. Textilplagg desinficeras efter att de provats av en kund och även provrummen desinficeras regelbundet. Ventilationssystemen som finns garanterar tillräcklig luftventilering. Vi rekommenderar att man använder kort för betalning.
 • Kulturella aktiviteter och evenemang. Just nu är utbudet med evenemang begränsat, men sakta men säkert återkommer den vanliga kulturagendan på öarna. På biografer, teatrar och liknande utrymmen tilldelas platserna enligt grupper som bor tillsammans. Dessutom kontrollerar säkerhetspersonalen hela tiden tillträden för att garantera avståndet mellan människor.
 • Spa-anläggningar och wellness-center. Dessa anläggningar har mycket strikta hygienprotokoll som nu blivit ännu mer strikta i och med pandemin. Det krävs föregående bokning eftersom de har en kapacitetsgräns. Handduk eller badrock måste användas på anläggningen.
 • Gym och sportaktiviteter. Gruppaktiviteter inomhus får högst ske med 25 personer och utomhus med upp till 30 för att garantera tillräckligt avstånd. Kunderna får tillgång till desinficeringsmedel för maskiner och annat hygieniskt material för användning i anläggningen. Det är obligatoriskt med handduk. Ventilationssystemen som finns garanterar tillräcklig luftventilering.
 • Golfbanor. Man får spela i grupper på 4 personer så länge personligt avstånd respekteras och caddien eller medspelaren får inte vidröra andras bollar. Golfbilarna får användas av högst två personer och de desinficeras innan användning.
 • Nattliv. Endast lokaler med uteservering får öppna och högst 75 procent av den normala kapaciteten. Man måste konsumera vid bordet (inte i bardisken) och än så länge är dansgolven inte öppna.
 • Aktiv turism. Turistaktiviteter ute i det fria medför få risker och kan genomföras i små grupper. Oavsett är det inte tillåtet att dela enskilt sportmaterial och det finns specifika rengörings- och desinficeringsprotokoll.

8Vilka personliga skyddsåtgärder bör jag vidta för att förhindra smittning?

Gobierno de Canarias (regeringen på Kanarieöarna) rekommenderar att alla vidtar följande säkerhetsåtgärder:

 • Tvätta händerna ofta med vatten och tvål eller handsprit.
 • När du hostar eller nyser ska du täcka mun och näsa med näsdukar som du sedan slänger.
 • Håll ett socialt avstånd på minst 1,5 meter med andra personer som du inte bor med (med eller utan symtom).
 • Använd munskydd på offentlig plats, inomhus och utomhus.

Det rekommenderas att man aldrig träffas i grupper större än 10 personer i privata utrymmen, även om säkerhetsavstånd kan garanteras.

9Vad ska jag göra om jag får symtom under min vistelse på Kanarieöarna? Sjukvårdsförsäkring COVID.

Om du har symtom som feber, känsla av andningssvårigheter eller allmänt illamående, isolera dig då på ditt boende och ring till 900 112 061 så att de kan vägleda dig om vart du ska vända dig.

Kom ihåg att när du besöker en vårdinrättning på öarna måste du ha munskydd och undvika att ta på ytor med händerna.

Dessutom eftersom det viktigaste är din hälsa och välbefinnande, erbjuder vi på Kanarieöarna en försäkring från AXA kostnadsfritt om du inte har någon sjukvårdsförsäkring. Den täcker alla kostnader knutna till COVID-19. Se vad den erbjuder genom att klicka här.

Rekommendationer för god hygien

Lavamanos

Tvätta händerna ofta med vatten och tvål eller handsprit

Toallitas

När du hostar eller nyser ska du täcka mun och näsa med näsdukar som du sedan slänger

Distancia de seguridad

Håll ett socialt avstånd på minst 1,5 meter med andra personer som du inte bor med (med eller utan symtom)

Barbijo

Det är obligatoriskt med munskydd i kollektivtrafiken, på alla offentliga platser inomhus och utomhus, oavsett om det finns ett minsta avstånd på 1,5 meter.

Om du får symtom ska du ringa till:

900 112 061

Fiebre

Feber

Tos

Hosta

Falta de aire

Andningssvårigheter