SENASTE NYTT: Coronavirus (COVID-19) här

Även

valarna

älskar Kanarieöarna

Kanarieöarna är en destination som lockar till sig alla sorters besökare – även valar! Havets skatter och vattnets ypperliga temperatur lockar flitigt till sig en mängd olika havsdjur. En stor fördel med öarna gentemot andra platser är att många djur bor runt ögruppen permanent och därför är sannolikheten stor att man får se dem.
I närheten av Kanarieöarna finns 26 olika arter. De omfattar allt från enorma blåvalar till vänliga delfiner. De lever så nära kusterna att öarna har blivit den viktigaste platsen i Europa där flest människor kan se valar som lever i frihet.
/Vanligare
arter
Procentandelen valskådning på Kanarieöarna är anmärkningsvärt hög. De vanligaste arterna som man kan skymta är den kortfenade grindvalen, öresvin och knölvalen samt arterna som lever runt öarna permanent. Några av dem som lever kring ögruppen väntar på att du ska komma.
Delfin
Att se delfiner på havsutflykter har blivit allt vanligare. Vid öarna finns cirka sex olika arter av det här däggdjuret som anses vara ett världens smartaste djur. De är otroligt vänliga. När du stöter på dem närmar de sig båten obekymrat och bjuder in till lek.
Grindval
Grindvalen är en av de största delfinarterna som finns, och det är mycket vanligt att man ser dem runt Kanarieöarnas kuster eftersom det bor en stor koloni permanent vid ögruppen. De är mycket vänliga och färdas alltid i grupp eller flock. Därför kan du se flera stycken på en och samma gång. Det finns även stor chans att man ser dem leka med varandra eller kring båten.
Fenvalar
Detta är den största och mest mångfaldiga valfamiljen och omfattar knölvalen, som lever kring Kanarieöarnas kuster. De kan bli sexton meter långa och är lätta att känna igen tack vare sina puckelryggar. Det här stora däggdjuret får dig att tappa hakan när det kommer upp till ytan och hälsar.
Kaskelot
Det sägs att kaskeloten kan bli 20,5 meter lång. Det gör den till ett av världens största däggdjur. Den kan simma ned till ett djup på tre kilometer när den letar efter föda och stanna i vattnet utan att komma upp till ytan på 35 minuter. Bredvid denna havsjätte kommer du att känna dig minimal – om du lyckas se den.
Valarnas
/välstånd
är det viktigaste
Båtarna som tar dig till valarna och delfinerna är märkta "Barco Azul". De följer de lagar som garanterar valarna i Kanarieöarnas vatten ett fullständigt och lyckligt liv. Att mata och simma med dem är inte tillåtet under resan. Detta för att de ska kunna fortsätta att leva i fred och i total frihet i sin naturliga miljö.
Sydkusten
Teneriffa
Vattnet sydväst om ön Teneriffa är ett gynnsamt område om man vill se valar som lever i frihet. De lever så nära kusterna att Teneriffa har blivit den främsta platsen i Europa där flest människor har lyckats se valar som lever i frihet. Här kan man stöta på upp till 21 olika arter, allt från blåvalar till späckhuggare. Det finns två grupper med kortfenade grindvalar och öresvin som man kan se under nästan 80 % av årets dagar.
Båtutflykter på
Teneriffa
Sydkusten
Gran Canaria
Små valar som delfiner söker sig till vattnen söder om ön Gran Canaria runt orten Puerto Rico för att njuta av lugnet och syret som de friska passadvindarna för med sig. Deras aktiviteter börjar i samband med de första solstrålarna. Det är då deras fenor sticker upp över ytan. Att få se dem är dagens höjdpunkt och lockar till sig både lokala invånare och turister. Många båtar anordnar planerade utflykter som har nödvändig säkerhetsutrustning och expertpersonal ombord.
Båtutflykter
på Gran Canaria
Kusten vid Tazacorte
La Palma
Några av de bästa observationerna av stora och medelstora valar i frihet i vatten kring Kanarieöarna gör du från hamnen i Tazacorte, som ligger på ön La Palmas västkust. Det avgår flera havsutflykter om dagen där man kan se djur som valar och delfiner. Procentandelen turer där man lyckas se djuren är cirka 90 %. Havet runt La Palma är även en bra plats för att se kaskeloter.
Båtutflykter på
La Palma
Kusten vid Valle Gran Rey
La Gomera
Åker man från kusten vid Valle Gran Rey så erbjuder vattnet söder om ön La Gomera utmärkta möjligheter för att få se valar som simmar i frihet. Stora havsdäggdjur som ofta passerar det här havsområdet är tygeldelfiner, vanliga delfiner, öresvin samt andra valarter, kaskeloter och fenvalar. På de här utflykterna kan passagerarna i sällskap av utbildad personal få se havssköldpaddor.
Båtutflykter
La Gomera