Cruz del Carmen-Punta del Hidalgo

Trekking i Teneriffas rika växtliv

Vandringsleden som går från Cruz del Carmen till Punta del Hidalgo består av tre sträckor med olika typer av växtlighet runt landsbygdsparken Anaga på norra Teneriffa. På den första sträckan mellan Cruz del Carmen och Las Carboneras förekommer främst laurisilva som sedan övergår till små odlingsområden och leder till området Chinamada. Den sista trekkingsträckan leder ned till havet och utgörs främst av snårskog i Punta del Hidalgo.

En vandringsled från bergstoppen till stranden

Rutten är tio kilometer lång och har en maximal höjdskillnad på 916 meter. Leden är medelsvår på grund av kombinationen mellan stigar, skogsvägar och ett par landsvägssträckor. Eftersom den tar cirka fyra timmar bör du ha på dig kläder och skor som passar för den här nedstigningen mot kusten samt ta med mat och dryck. Glöm heller inte att ta med kameran för att föreviga de otroliga vyerna över La Lagunas bördiga lågland och utsikten mot Anagas kust från utsiktsplatsen Aguaide.

Längd
9,7 km
Public transport
Localidad
San Cristóbal de La Laguna
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Cruz del Carmen-Punta del Hidalgo
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Teneriffa
Título
Cruz del Carmen N 28 04 904 // W 017 06 611

Den här stora gläntan som i dagsläget upptas av en parkering och andra faciliteter är en viktig korsning för vandringsleder. Förr i tiden var den här korsningen helgad åt jungfru Carmen, som skyddade de förbipasserande.  I slutet av 1800-talet beslöt områdets jägmästare sig för att belöna dem som bar med sig en sten och träbitar till korsningen. På så sätt samlade man ihop tillräckligt med material för att bygga det här kapellet vid Cruz del Carmen.

Innan vi vandrar nedåt bör du gå till utsiktsplatsen där du får en av de bästa vyerna över Vega de La Laguna.

Imagen
Subtítulo
Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Teneriffa
Título
Las Carboneras N 28 32 843 // W 016 16 746

Det här var en viktig korsning där invånarna i Punta del Hidalgo och Las Carboneras möttes när de vandrade upp till Cruz del Carmen. Korsningens betydelse har märkts ut med ett kors som står kvar som ett bevis för alla de personer som har passerat här.

Efter att ha korsat trapporna som skär igenom landskapet kommer vi till en av vandringens jobbigaste etapper då den är ganska brant, men lyckligtvis mycket kort.

Imagen
Subtítulo
Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Teneriffa
Título
Chinamada N 28 33 712 // 016 17 453

Den här lantgården som vi kommer till halvvägs in på leden är ett utmärkt exempel på den troglodytmiljö som fortfarande finns kvar i Anaga. De flesta husen här är grotthus som har huggits ut ur den vulkaniska tuffen. Då det var svårt att hitta platt mark använde man de få områden man hittade till att odla, och människor bodde därför i utkanterna för att inte uppta en endaste meter av den bördiga jorden. De flesta husen här ligger runt den här klippan.

Innan vi fortsätter nedstigningen besöker vi utsiktsplatsen Aguaide där vi får en imponerande utsikt över Punta del Hidalgo och resten och Anagas nordkust.

Lite längre fram på leden ser vi en imponerande fonolittopp mitt i ravinen, vars ljusa färg utmärker sig. Det är Roque de los Pinos, och där hittar man det enda beståndet av kanarietall eftersom parken i teorin ligger nedanför artens normala miljö. På den här klippan hittar man även en av parkens botaniska endemismer,  Cistus chinamadensis, som är en inhemsk cistros.

Imagen
Subtítulo
Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Teneriffa
Título
Dos Hermanos N 28 34 123 // W 016 18 199

Den här vackra klippan är symbolen för byn Punta del Hidalgo. Namnet kommer från en guanchelegend.  På grund av deras förbjudna kärlek till varandra gick två unga syskon upp på klippan och kastade sig utför stupet i den mörka natten, varpå klippan delade sig i två delar med ett stön av smärta.

Imagen
Subtítulo
Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Teneriffa
Título
Brunnen La Fajana N 28 34 225 // W 016 18 829

De byggnader man ser på en av ravinens sluttningar tillhör brunnen La Fajana som förser odlingsområdena i Punta del Hidalgo med vatten. I den största byggnaden finns gamla värdefulla maskiner, men för tillfället är det inte möjligt att gå in och titta. Brunnen är egentligen en vattenfylld gruva med en gruvgång som leder in i ravinen för att hämta sötvatten och hålla borta havets saltvatten.

Imagen
Subtítulo
Cruz del Carmen – Punta del Hidalgo, Teneriffa
Título
Utsiktsplatsen La Punta N 28 34 283 // W 016 16 679

Rutten avslutas vid en utsiktsplats som har en vacker utsikt över Macizo de Anaga, som vi har vandrat nedför, samt över kusten. Här finns även ett turistkontor. Ett monument tillägnat Sebastián Ramos, eller El Puntero, som är en av de ledande figurerna inom Kanarieöarnas folklore, påminner om att den här byn är en av de platser där den här traditionen föddes.

Om vi fortsätter mot kusten kan man ta sig ett dopp i de naturliga poolerna längsmed kusten samt få syn på en av de mest intressanta marina arterna på ön. I slutet av leden finns det även en busshållplats.

Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
- Det är säkrare att ditt husdjur är kopplat.
- Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
1
54784
10 13
262
10045