Circular de las Vegas

En resa längs traditionell arkitektur på södra Teneriffa

Den här landsbygdsrutten ligger på södra Teneriffa och passerar lantgården Las Vegas. Längs rutten kan du titta närmare på den traditionella kanariska arkitekturens speciella karaktärsdrag. Leden passerar även källorna och passagerna som leder vatten till öns högst belägna områden. Den här naturbilden har områden med kanariska tallar, inhemska undervegetationsarter som cistros och harris samt de inhemska växtarterna som kallas tabaiba, verode och jättesnokört.

Två timmars njutning under bekväm landsbygdstrekking

Vandringsleden är åtta kilometer lång, har knappt några höjdskillnader och börjar och slutar vid kapellet Virgen de la Esperanza. Trekkingen som passerar lantgården Las Vegas utgörs av asfalterade vägar och binds ihop av stengator och skogsvägar tills du nästan når naturparken Corona Forestal. Eftersom den är ganska lätt kan du vandra rutten på knappt två och en halv timme. Du bör ha på dig lämpliga kläder och skor samt ta med mat och dryck.

Längd
7,7 km
Localidad
Granadilla de Abona
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Circular de las Vegas
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Teneriffa
Título
Kapellet Nuestra Señora de La Esperanza

Lantgården i Las Vegas var den första boplatsen i Granadillas kommun efter erövringen. Den har fortfarande en lantlig karaktär och här hittar man några fina exempel på traditionell arkitektur. Vi börjar vid kyrkan Nuestra Señora de la Encarnación, vars klocka inte finns i byggnaden utan i tallen som står utanför.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Teneriffa
Título
Vatten och eld i tuffen

Så fort vi börjar vandra uppåt på leden ser vi några formationer som etnografiskt sett är mycket intressanta. Till höger ligger en cistern som har grävts upp ur tuffen och till vänster hittar vi en liten tvättho, som även den ligger på samma klippa. Lite längre upp ligger en ugn gjord av samma material, så både vatten och eld förenas i den här sänkan vid lantgårdens utkant.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Teneriffa
Título
Las Vegas

Lantgården och området har fått sitt namn efter den metod man använde för att skapa odlingsfält på de här sluttningarna där vatten är en bristvara och jorden inte är särskilt rik. Vegas är små flodbäddar där man använder kanaler för att fånga upp vattnet och dyn och skapa fält där man kan odla. Man hittar dessa vegas runt den här bergsryggen, där man även hittar en bassäng som har grävts ut ur klippan – något som är väldigt typisk för den södra delen av ön.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Teneriffa
Título
En å med kanaler

På den här vandringsleden kommer vi att stöta på en mängd kanaler. Här korsar leden den södra kanalen som flyter fram i det här halvnaturliga området. Det är en av öns främsta kanaler som för med sig vatten till de högt belägna områdena för att sedan med hjälp av tyngdkraften fördela det till de olika regionerna.

När vi fortsätter på leden uppför Lomo Seco ska du titta åt höger efter ett dike som har grävts ut ur den vita tuffen och som tidigare transporterade vattnet till de gårdar som ligger mitt på sluttningarna.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Teneriffa
Título
Bland jättesnokörter

Här kommer vi att korsa Barranco Seco (den torra ravinen), som trots sitt namn visar upp några av de mest intressanta växterna på den här rutten. Vi går hela tiden längsmed den nedre delen av tallskogen, men det är undervegetationen som är mest intressant för där hittar vi cistroser, kvastginstarter och, särskilt i den här ravinen, jättesnokört.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Teneriffa
Título
En torr vattenkvarn

Dammen till vattenkvarnen Las Vegas är fortfarande i relativt bra skick, men vi måste föreställa oss hur den fungerade eftersom det inte längre finns något vattenflöde hit, och inte heller någon kvarn.

Kvarnen utnyttjade vattnet som rann ner från bergstoppen till att mala säd, och lät det sedan rinna vidare för att vattna odlingarna. På så sätt gick inget till spillo.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Teneriffa
Título
En tunnel längsmed leden

Medan vi går nerför en annan flodbädd ser vi en liten grotta vid kanten av leden som leder till en lavatunnel. Lavatunnlar är mycket vanliga på ön och skapas när ett lavaflödes övre lager kyls ned medan lavan under fortsätter att flyta fram tills flödet avtar, och kvar blir de här tunnlarna. Du kan försöka titta inuti den, men försök inte ta dig ner i den. Man behöver särskild utrustning samt hjälp av experter.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Teneriffa
Título
De gamla grotthusen

Att gräva ut grottor där man ofta börjar med och utnyttjar naturliga öppningar är ett arv från ursprungsbefolkningen. De är särskilt vanliga i områden som Las Vegas eftersom tuffen är relativt lätt att göra hål i. Bredvid leden ser vi en liten samling av den här typen av boende där man utnyttjade marken till fullo, och de var mycket vanliga i öns södra regioner.

Imagen
Subtítulo
Las Vegas, Teneriffa
Título
Vatten på trä

Det här trädiket längst upp i den här ravinen är ett exempel på de gamla vattenkanalerna. En kanal gjord i trä, möjligen furu, korsar ravinen ovanpå stenblock. Det rör som nu ligger i diket har säkert en hel del att göra med att man vill bevara den här typen av bygge, vilka var mycket vanliga innan cement och plaströr uppfanns.

Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
- Det är säkrare att ditt husdjur är kopplat.
- Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
1
54784
10 13
262
10045