Los Ajaches

Lång trekking i Lanzarotes geologiska spår

Los Ajaches ligger i Lanzarotes sydöstra region och är en stor vulkanformation som upptar öns södra del. Den består av ett bergsmassiv i ett vindskyddat område med steniga slättland i lä. Det här arkeologiskt viktiga området, som omfattar grottor, ristningar och spår av betande djur, ligger i kommunen Yaiza. Det är öns äldsta område och det utsätts fortfarande för erosion som under de senaste tio miljoner åren har format sluttningarna som den här naturrutten passerar.

Törelväxter och snårskog på en torr vandringsled

Trekkingen på Los Ajaches är sex kilometer lång och är svår på grund av sina höjdskillnader. Den börjar i byn Femés och utgörs av leder, stigar, spår och vägar. I naturomgivningen kan du se en växtlighet som utgörs av torr snårskog med inslag av törelväxter i de bäst skyddade områdena. Djuren som lever här omfattar stäpp- och rovfåglar samt havsdjur vid kustklipporna. Glöm inte lämpliga skor samt mat och dryck.

Längd
5,8 km
Public transport
Localidad
Yaiza
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Los Ajaches
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Femés

Vi börjar rutten i byn Femés, som ligger vid en ena änden av dalen med samma namn. Det finns två anledningar till att byn hamnade här: Från Femés utsiktstorn som blickar ut över slättlandet och kusten kunde man upptäcka moriska pirater, och vattnet nedanför husen användes för odlingar där jorden täcktes av lapilli. Lapillin håller kvar fukten och ser till att odlingarna frodas.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Utsiktsplatsen Barranco de la Higuera

I bergspasset ovanför Femés ser man rester efter gethållning, vilket tyder på att vi är på väg in i ett boskapsuppfödningsområde. Vid våra fötter ser vi ravinen Higuera som är U-formad och har en platt flodbädd och svagt lutande sluttningar. Det tyder på att den har utsatts för kraftig erosion, särskilt förr när det regnade mer på ön, vilket underlättade erosionen.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Degollada pico redondo

Här passerar vi mellan Pico Redondo och Pico de la Aceituna – Los Ajaches främsta toppar. Det här massivet är cirka 15 miljoner år gammalt, och från och med nu ska vi ta oss över ett område som inte har haft något vulkanutbrott nyligen, vilket gör att det främst är erosion som har format landskapet. Det har lett till ett mjukare och mer böljande landskap än det landskap vi ser på resten av ön.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Degollada del portugués

Härifrån kommer vi inte längre att kunna ser slätten Rubicón med vulkanen Montaña Colorada längst ner i sydväst på ön. Vi börjar vandringen i de gamla ravinerna. Den första ravinen är La Casita, och där ser vi resterna efter gavias i flodbädden. Gavias användes för att utnyttja avrinningarna och bevattna grödorna. Gavias skapas av lerväggar som delar upp sluttningen i täppor som sedan fylls med vatten när det regnar och som sedan kan användas för konstbevattning.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Barranco de Juan Perdomo

Det här är en av massivets största raviner och den har en bred och välutvecklad flodbädd. Det mest intressanta inslaget är den sandiga jorden i flodbädden där det växer en märklig inhemsk växt med frukter som liknar små meloner.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
En upphöjd strand

I ravinen Las Pilas har det skett utgrävningar eftersom det är ett paleontologiskt fyndområde där man har hittat fossiler i stranden och på sanddynorna som ligger bredvid rutten. Området utmärker sig tack vare sin gula färg och de många stenblocken som har grävts fram längs med leden.

Den här typen av upphöjda stränder kan bero på två saker – antingen att havsnivån har ändrats, eller att de tektoniska plattorna har rört sig och därmed höjt den. Den här fyndplatsen ligger cirka 50 meter över havsnivån.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Torreta – Rubicóns slättland

Vi befinner oss i ett område med arkeologiska lämningar som har tillskrivits Lanzarotes ursprungsbefolkning, los majos. I de områden där det ligger staplade stenar, vilket antyder att det levde människor här, har man hittat rester av lerredskap, keramik och ben. Man har även hittat rester efter marin fauna, vilket troligtvis innebar att man fiskade utmed kusten.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Playas de Papagayo

Den här samlingen grottor med vita sandstränder är en av de vackraste kustremsorna på ön. Här kan man ta ett svalkande dopp efter vandringen innan vi påbörjar den sista etappen, och här finns även barer där man kan få sig något att äta och dricka.

 De här små stränderna är i princip orörda tack vare att de ligger i ett skyddat område, vilket gör de här kustområdena till en ren fröjd att besöka. Här har man bevarat en del av den typiska vegetationen för den här kustremsan, och man kan därmed njuta av ett naturligt landskap.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Rubicón

I den här lilla ravinen finns det ett litet arkeologiskt område av särskilt värde eftersom man här hittar lämningarna efter den första europeiska staden på Kanarieöarna. Här utmärker sig källorna som användes av normanderna på 1300-talet när de påbörjade erövringen av Kanarieöarna som avslutades nästan ett århundrade senare.  Därför hittar man den första europeiska bosättningen San Marcial del Rubicón här.

I nästa grotta hittar man en kalkugn, vilket är ännu ett intressant kulturarv. Den drog nytta av de calichetäckta ytorna i kustslättlanden bakom stranden.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Castillo de las coloradas

Den här lilla militära bastionen är känd som både Castillo de Las Coloradas och Castillo del Ágila, och härrör från 1700-talet. Den byggdes 1741 för att försvara öns södra del från attacker från de moriska piraterna som med jämna mellanrum seglade hit från den närliggande afrikanska kusten för att plundra Lanzarote.  1769 renoverade man den efter att den skadades svårt efter en piratattack, och sedan dess har den en avsmalnande form med en klaffbro.

Imagen
Subtítulo
Los Ajaches, Lanzarote
Título
Playa Blanca

Vandringsleden avslutas i kustsamhället Playa Blanca, som sedan slutet av 1900-talet har växt från en liten och pittoresk fiskeby till ett av Lanzarotes största turistområden. Men både byns huvudgator och stranden verkar fortfarande vilja bevara den charm som ön hade innan turismen hittade hit.

Hållbarhet
Sostenibilidad
  • Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
  • Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
  • Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
  • Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
  • Det är säkrare att ditt husdjur är kopplat.
  • Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
3
54784
10 13
262
10045