Caldera Blanca

En vulkanisk trekkingrutt på Lanzarote

Rutten Caldera Blanca ligger på mitten av ön Lanzarote och går genom ett svårtillgängligt vulkanlandskap med massor av lavabildningar som bildades under utbrotten mellan 1730 och 1736. De två centrala delarna Caldereta och Caldera Blanca härstammar från två gamla vulkankäglor som har bildats av tidigare utbrott. Caldera Blanca är en av de högst belägna punkterna i vulkankedjan i mitten på ön.

En lättillgänglig vandringsled som passar alla

Trekkingen längs rutten Caldera Blanca börjar vid kyrkan Dolores som är huvudsäte för öns skyddshelgon. Den ligger vid den norra gränsen som markerar slutet på en av lavafloderna från vulkanen Timanfaya, och där börjar en färd på tio kilometer utan höjdskillnader som består av stigar, spår och asfalt. Alla som vandrar här bör ha på sig lämpliga kläder och skor och inte glömma solskyddskräm eller dryck för att klara av den tre timmar långa vandringen.

Längd
9,97 km
Public transport
Localidad
Tinajo
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Caldera Blanca
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Nuestra Señora de los Volcanes

Det är ingen slump att kyrkan står just här eftersom det var hit en av de norra lavaflödena nådde vid utbrottet på 1700-talet. Ett kors på en stenkulle nära templet markerar den här platsen, och det är därifrån som Nuestra Señora de los Dolores, öns beskyddarinna och den person som kyrkan är tillägnad, har fått namnet "Vulkanernas jungfru".

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Blodkvarn

På gatorna i Mancha Blanca kan man se resterna av en gammal kvarn som användes för malning och som även kallas för "blodkvarn". Det fanns väldigt många sådana här kvarnar, men det här är en av de två som finns kvar i Tinajo. De här kvarnarna har sitt ursprung i romartiden och fungerade som så att man använde dragdjur för att förflytta axeln som roterade malstenarna via kugghjul.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Svårtillgängligt vulkanlandskap

Utbrottet år 1730 drabbade hela det centrala området på ön och ödelade omkring 30 byar och de bästa jordbruksområdena på Lanzarote. Det är därför som öns västra centrala område nu består av ett svårtillgängligt vulkanlandskap. Det är en formation som har skapats av ung lava som gör att i princip ingen aktivitet är möjlig här.

När du vandrar över området märker du hur kaotiskt och komplicerat det är med lava i olika former som ligger slumpartat utmed leden.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
En hästsko

La Caldereta är den första käglan du stöter på. Från kraterns mynning ser man att den är perfekt U-formad, precis som en hästsko, eftersom den öppnades i samma riktning som lavaflödet. De sektioner som har en annan färg och mer markerade former härrör från en vulkanperiod före Timanfaya-utbrottet.

Byggnader av kallmurad sten vid kraterns mynning, resterna av en cistern och några inhägnader vittnar om att det här svårtillgängliga vulkanlandskapet tidigare användes för boskapsuppfödning.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
En förälskad herde

Vid foten av Caldera Blanca hittar man några inhägnader av kallmurad sten som tyder på att den enda aktivitet som försiggår här är boskapsuppfödning – vi kanske till och med får se några getter nere i calderan.

En av inhägnaderna är hjärtformad – därav legenden om vår förälskade herde – och den ser man bäst om man vandrar uppför vulkanen en bit.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Den storslagna calderan

Caldera Blanca kan vara resultatet av ett hydromagmatiskt utbrott, och med det menas att lava kommer i kontakt med vatten och formar en vulkankägla.  Den här vulkanen utgör en del av III-serien, det vill säga de vulkanutbrott som skedde före de senast inträffade, och är en av de allra högsta i den här delen av ön. Förr i tiden odlade man inuti kratern eftersom dess botten är relativt platt.

Namnet Caldera Blanca (den vita calderan) härstammar från den process där den vulkaniska ytan hårdnar och får den karaktäristiska vita färg som får den att sticka ut i landskapet.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Utsikt över Timanfaya

Från Caldera Blancas högsta punkt på södersluttningen får vi en utmärkt vy över Timanfayas vulkanformationer.

Vi får en fantastisk utsikt över Montanas de Fuego och de andra kratrarna som uppstod under det längsta vulkanutbrottet i Kanarieöarnas historia.  Man ser vulkankedjorna från de tre stora vulkanfaserna i horisonten: Macizo del Fuego, Montañas del Fuego och Pico Partido. Men för ett otränat öga ser det ut som en enda vulkankedja.

Imagen
Subtítulo
Caldera Blanca, Lanzarote
Título
Så var det förr

Efter att vi har vandrat ned för Caldera Blancas västliga sluttning, och innan vi börjar vandringen tillbaka, kommer vi till en riktig juvel där vi kan få ett hum om hur Lanzarotes centrala delar såg ut före utbrotten på 1700-talet.

Utbrottet 1730-1736 ödelade 30 procent av öns yta och även de mest produktiva odlingsområdena, vilket medförde att en tredjedel av befolkningen tvingades lämna ön. Man ser enkelt kontrasten mellan det här området, som i dag ligger isolerat mitt i det svårtillgängliga vulkanlandskapet, och de unga lavaformationerna som vi passerar på tillbakavägen.

Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
- Det är säkrare att ditt husdjur är kopplat.
- Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
3
54784
10 13
262
10045