Nacientes Marcos y Cordero

Trekking på jakt efter vattnets ursprung
Vandringsleden ligger i La Palmas norra region. Den går parallellt med en kanal som rinner från källorna och passerar den stora calderan Marcos y Cordero. Den passerar sluttningarna för att sedan mynna ut i ravinen Barranco del Agua. I landskapet, som är fullt av kanariska tallar och inhemsk växtlighet, kan du även få se ett par stora vertikala väggar som är typiska för öns norra delar och som är en del av nationalparken Caldera de Taburiente.
En rundled bland tallskogar och laurisilva
Den sju kilometer långa rutten förbi källorna vid Marcos y Cordero börjar i San Andrés y Sauces och är en rundled med knappa höjdskillnader. Leden tar cirka tre timmar att vandra. Start- och slutpunkten ligger i Casa del Monte, och under trekkingfärden får du se ett unikt och växtrikt landskap med frodiga tallskogar och spår av laurisilva. Vid utgången kan du avnjuta en av områdets utsökta grytor.
Length
7 km
Localidad
San Andres y Sauces
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Nacientes Marcos y Cordero
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Los Nacientes de Marcos y Cordero, La Palma
Título
Casa del Monte N 28 29 726 // W 017 50 699

Casa del Monte är en liten byggnad med en veranda i tegel och trä. Det ligger precis i början av den här vandringsleden som leder till Marcos- och Cordero-källorna. Det byggdes för de arbetare som byggde tunnlarna och kanalen. Här hittar man ett litet område där man kan vila sig en stund eller ha en picknick.

Imagen
Subtítulo
Los Nacientes de Marcos y Cordero, La Palma
Título
Från tunnel till tunnel bredvid vattnet

Kanalgrävningen för att generera elektricitet från vattnet från Marcos- och Cordero-källorna påbörjades i början av 1900-talet. På 1930-talet hade man grävt klart de tretton tunnlarna genom vilka vattnet från källorna skulle ledas. Du kommer att gå igenom de här tunnlarna, varav den längsta är runt 400 meter lång. 25 år senare, 1955, sattes Mulatos vattenkraftverk i gång i ravinens nedre del.

Imagen
Subtítulo
Los Nacientes de Marcos y Cordero, La Palma
Título
En vulkanisk gång i väggen N28 37 850 // W 017 42 270

Mellan den fjärde och femte tunneln ligger en platå där du på väggen framför dig kan se en stor vulkanisk gång. Gångarna är intrusiva vulkaniska formationer som uppstår när lava kyls ned snabbt i sprickor i det befintliga moderberget. De är ofta rektangulära  och förknippas ofta med underjordiska akviferer där de skapar ogenomträngliga lager. De är ett praktfullt inslag i landskapet eftersom de sticker ut, vilket är väldigt uppenbart här.

Imagen
Subtítulo
Los Nacientes de Marcos y Cordero, La Palma
Título
Vattenfall i en ravin 5 N28 45 712 // W 017 49 316

Här ser du ett vackert vattenfall med ett fall på cirka 30 meter som du passerar över via en liten bro med träräcken. Den här typen av vattenfall kallas på La Palma för "cabocos" och är förknippade med vattenkvarnar då vattnet rinner ner från det högtliggande området till det nedre området och får vattenhjulet att börja röra på sig.

Imagen
Subtítulo
Los Nacientes de Marcos y Cordero, La Palma
Título
Livets ljud N 2845 688 // W017 49 339

Mellan den nionde och tionde tunneln på leden gör vi ett stopp för att lyssna på källan och det forsande vattnet. Det här är det första stället där man tydligt kan höra vattnet, men dock inte se det trots att vi har gått längsmed kanalen hela tiden.

Imagen
Subtítulo
Los Nacientes de Marcos y Cordero, La Palma
Título
Begränsa vattnet N 28 45 798 // W017 49 629

Kort innan vi når fram till Marcos-källan stöter vi på en liten cementtank som finns där för att kontrollera mängden vatten som passerar genom kanalen under en specifik tid (en timme).  Målet med det här systemet var att omdirigera vattnet om källan gav ifrån sig mer vatten än kanalen kunde ta emot, eftersom källan fram tills nu har legat högre upp än kanalen.

Imagen
Subtítulo
Los Nacientes de Marcos y Cordero, La Palma
Título
Marcos-källan N28 45 743 // W017 49 840

Först och främst bör du bara njuta av den här vackra platsen där vattnet flödar fram ur källan i jorden och rinner sedan nedför väggen och korsar den sista tunneln för att till sist samlas upp av kanalen som har urholkats ur bergsväggen. Marcos-källan är den största av de två källorna och ligger här vid mättningspunkten för en stor akvifer som ständigt fylls på tack vare det horisontella regn som passadvindarna för med sig.

Imagen
Subtítulo
Los Nacientes de Marclos y Cordero, La Palma
Título
Cordero-källan N 28 45 996 // W017 49985

Cordero-källan, som är en hängande akvifer bestående av tre vattenfall som rinner ner i en kanal, är lugnare och inte lika imponerande som Marcos-källan. Det beror både på att den är mindre intensiv och på platsen där den ligger. Den här platsen är dock mycket lämpligare att ta en liten rast på innan vi påbörjar vandringen tillbaka.

Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
- Det är säkrare att ditt husdjur är kopplat.
- Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
5
54784
10 13
262
10045