Cubo de la galga

En vandringsled där du kan upptäcka den spektakulära laurisilvan

På nordöstra La Palma ligger Cubo de la Galga som har två delar man kan vandra på. Den första delen är en rundled i det mest färgrika laurisilvaområdet, och den andra delen är en längre vandringsled som går från bergen La Galga till utsiktsplatsen San Bartolomé, så att du sedan kan fortsätta vandringen till Puntallana eller San Andrés y Sauces. Som ett komplement till vandringen, men som ligger utanför det här området, kan du njuta av traditionella rätter på platsens enklare uteserveringar.

En trekkingrutt som är anpassad för alla vandringsfantaster

Vandringsleden Cubo de la Galga har en svårighetsgrad som passar barn och äldre personer. Den börjar bland snårskog och buskar och slutar så småningom bland områden där det växer atlantisk pors och trädljung. Vandringen är cirka tolv kilometer lång och har en höjdskillnad på 750 meter, vilket gör att du kan vandra den på cirka fyra timmar. Som vanligt bör du ha på dig lämpliga kläder och skor samt ta med mat och dryck för att kunna äta en lätt lunch längsmed vägen.

Längd
5 km
Public transport
Localidad
Puntallana
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Cubo de la galga
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
En plats med miljöinformation

Vi börjar på parkeringen vid miljöinformationsplatsen, och när vi börjar vandra hittar vi en utarmad monteverde-skog. Fruktträd delar mark med atlantisk pors och ljung, vilket innebär att vi inte befinner oss i en renodlad laurisilvaskog. Man kan även se björnbärsbuskar, vilket tyder på att det finns människor här, men de försvinner allt eftersom vi går längsmed leden.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
"Barbusano"-trädet i Cubo

Den flagiga barken på det här gigantiska trädet talar om att det är ett träd som kallas för "barbusano", vilket är ett slags lagerträd. Det är ett magnifikt exemplar som är cirka 25 meter högt och står precis i utkanten av skogen, vilket är väldigt typiskt för arten. Dessa barbusanos är inte särskilt vanliga eftersom dess rödaktiga virke är mycket eftertraktat, särskilt inom möbelsnickeriet. Tidigare kallades det faktiskt för Kanarieöarnas ebenholts.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Avokadoträdets tusen barn

Det här trädet som står bredvid leden verkar vaktas av alla de grenar som sticker ut från stammen. Det är sidoskott och anses vara en sorts snyltväxt. Det är ett av kännetecknen för det här avokadoträdet som är en makaronesisk inhemsk laurisilvaart. Även om stammen skulle dö är foten en stor stubbe som ser till att ett stort antal sidoskott skjuter ut och håller trädet vid liv.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Vandra under vatten

Landskapet i Cubo de La Galga domineras av vatten och allt eftersom man vandrar djupare in i ravinen märker man att det blir fuktigare och vegetationen blir tätare. Vi passerar under en kanal som transporterar det värdefulla vattnet till odlingar och till allmänheten. Att använda vatten sparsamt är nyckeln till att bevara det här landskapet.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Jämviktens svåra konst

Raviner uppstår genom erosion över en lång tid. Den här balanserande stenen påminner oss om det. Raviner som Cubo de La Galga som ligger djupt och är smala som kanjoner talar om att vi befinner oss på en ung ö där landskapet fortfarande formas av erosion. Därför kommer den här stenen en dag att tippa över och rulla ned i ravinen (men det kommer att dröja några hundra år).

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
En högljudd korsning

Stanna till vid den här korsningen och lyssna på hur vattnets porlande tävlar mot fåglarnas sång. Det är enkelt att urskilja de kanariska duvorna, vars läte låter som ett U. Om man är tyst och stilla kan man kanske till och med får se en duva som flyger över träden.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Lagerväxten Ocotea foetens

I den här lilla gläntan i dalen ser vi laurisilvaskogen i all sin prakt, och det är som en stilla oas bland alla växter. De täta trädkronorna högt upp ser till att området alltid är mörkt och fuktigt. Det är knappt så att solens strålar kan leta sig ner till marken. Huvudrollen på den här platsen innehar lagerarten Ocotea foetens med sina långa, gröna och hårda stammar. Den här arten hittar man enbart i de områden som är perfekta för laurisilva, vilket tyder på hur speciellt det här området är.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Somada Alta

På den här höjden får man en underbar utsikt över det fantastiska landskapet med laurisilvan som täcker La Palmas östra sida och där passadvindarna drar fram. Det här är Kanarieöarnas främsta område för laurisilvaskog med sluttningar som understiger 1 200 meter och som fångar upp fukten i dimman som passadvindarna för med sig från Monteverde.

Imagen
Subtítulo
Cubo de La Galga, La Palma
Título
Vandring längsmed kanalen

På tillbakavägen går vi utmed kanalen som startar i Cubo de La Galga. Vattnet är oumbärligt för det här ekosystemet, och jordbruket vid kusten är möjligt tack vare det vatten som kommer från akvifererna som ger näring åt skogen. Från sluttningen får vi ännu en vacker vy över den här lummiga kanjonen innan vi påbörjar vandringen tillbaka längs den led vi vandrade uppför under ruttens början.

Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
- Det är säkrare att ditt husdjur är kopplat.
- Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
5
54784
10 13
262
10045