Camino de la Faya

Från bergen till kusten på fem timmars trekking

Camino de la Faya ligger på östra La Palma och här kan du njuta av en vandringsled med panoramautsikt som förenar tallskogarna med kusten. Man kan gå hela rutten men det är även möjligt att kombinera rutten med lokala vandringsleder som går genom öns mittområden. Den här trekkingrutten är 14 kilometer lång och leder från en maxhöjd på 1 530 meter till havsnivå. Några intressanta saker längs vägen är de olika ekosystemen och havet som innebär att du har kommit fram.

Panoramautsikter över öns huvudstad

Camino de la Faya är medelsvår och tar strax över fem timmar. Det tar en timme längre om du väljer att vandra i motsatt riktning, det vill säga från havsnivån i Mazo till tallskogsområdet El Paso. Längs vägen passerar du inhemska växtarter och vid utsiktsplatsen Faya kan du njuta av en panoramautsikt över kommunerna Breña Alta, Breña Baja och öns huvudstad Santa Cruz de La Palma.

Längd
14,4 km
Localidad
Breña Baja
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Camino de la Faya
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Camino de la Faya, La Palma
Título
Refugio del Pilar

Rutten börjar i Refugio del Pilar, där även vulkanrutten har sin början. Vi befinner oss precis i början av Cumbre Viejas rygg, som sträcker sig ända till öns södra del. Nedstigningen sker på den här vulkankedjans västra sluttning, där början består av en kanarietallskog.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Faya, La Palma
Título
La Venta

Efter att ha passerat en tunnel av atlantisk pors befinner vi oss i närheten av vägen vid en skranglig gammal stuga. Dess prekära skick döljer ett bättre förflutet när den här platsen var känd som La Venta. Det var ett obligatoriskt stopp mellan öns båda sluttningar där man vilade sig och fick reda på nyheter från öns alla hörn.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Faya, La Palma
Título
Utsiktsplatsen Faya

På den här utsiktsplatsen får vi en enastående utsikt över regionen Las Breñas (breña betyder stenig och snårig mark), och det här namnet fick den på grund av de täta skogsområdena som i dag har ersatts av odlingsområden. Från utsiktsplatsen kan vi se de två kommunerna i Las Breñas, Breña Alta och Breña Baja, med huvudstaden Santa Cruz i bakgrunden.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Faya, La Palma
Título
Korset i Los Acosta

Det här lilla vita korset hittar man vid en av ledens korsningar ungefär halvvägs in i vandringen. Bredvid korset finns el liten vattenho som ger platsen en nästintill magisk karaktär. Förr i tiden var det tradition att markera korsningarna med kors, antingen på grund av ett löfte eller till minne av en händelse.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Faya, La Palma
Título
En skog som ständigt utnyttjas

De nedre områdena med monteverde-skog på La Palma utnyttjas fortfarande, men inte lika mycket som förr.  En del av de traditionella vinodlarna på ön använder fortfarande stöttor, så kallade "horquetas", som tillverkas av trä från berget. Nu har koltillverkningen mer eller mindre försvunnit, men förr i tiden lagade man mat med hjälp av kol som framställdes på berget.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Faya, La Palma
Título
Korset i Mazo

Korsets högtid firas den 3 maj. Under den här dagen smyckas de kors som står utspridda längsmed de gamla kungslederna i regionens olika området, som det i Villa de Mazo.  Invånarna arbetar tillsammans för att smycka sina kors med tyg, blommor, papper och till och med smycken.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Faya, La Palma
Título
Hoyo de Mazo

Landskapet i Mazo har formats av vinodlingar och vin. Vi omges av små vinfält, som ofta odlas på ett traditionellt sätt på stenig mark där man under tjocka stenlager söker efter den bördiga jorden genom att gräva diken där vinstockarna planteras. Ett kännetecken för det här området är även de många kallmurade stenbyggnaderna med tegeltak. Många av dem är små familjedrivna vinkällare. 

Imagen
Subtítulo
Camino de la Faya, La Palma
Título
Playa del Hoyo

Rutten avslutas vid kusten vid ett litet kustsamhälle som består av hus som invånarna i Mazo använder som fritidsbostad. Det här är en kust som är typisk för La Palma, med basaltsten som har formats av havet och små stränder där man kan avsluta utflykter som den här med ett dopp i det blå om vädret och havet tillåter.

Hållbarhet
Sostenibilidad
  • Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
  • Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
  • Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
  • Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
  • Det är säkrare att ditt husdjur är kopplat.
  • Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
5
54784
10 13
262
10045