Tamadaba–Bajada de Faneque

Trekking bland sluttningar, törelväxter och lantgårdar på Gran Canaria

Området Tamabada ligger i en trakt som är unik tack vare sitt nät av sluttningar, stup och bergsmassiv och har en av de bäst bevarande tallskogarna på norra Gran Canaria. På den här trekkingfärden, som även präglas av sina viktiga törelväxtkolonier, kan du besöka ett par avskilda och övergivna lantgårdar med stor arkeologisk betydelse. Några av dem ligger i El Risco och dalen Guayedra. I närheten av havet reser sig sluttningarna och klipporna högre än 1 000 meter över havet.

Fågelperspektiv över kusten vid Gáldar och Agaete

Rutten tar dig från lanthuset i Tamadaba till klippan Faneque där man har en fantastisk utsikt över hela den nordvästra kustremsan med kommunerna Gáldar och Agaete längst bort. Leden är totalt fyra kilometer lång och har en medelhöjdskillnad på 266 meter. Den består av fast mark, förutom när du går på en sträcka av den gamla kanalen som grävdes i mitten av förra århundradet. I Tamadaba hittar man 25 % av öns inhemska flora och 20 % av hela ögruppens inhemska flora.

Längd
4,9 km
Localidad
Agaete
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Bajada de Faneque-Tamadaba
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Huset i skogen

Vi börjar vandringen vid huset i Tamadaba. Det är en byggnad som har integrerats med skogen i närheten av vägen, och här hittar man även en meteorologisk station. Tamadabas skog utnyttjades tidigare för att få virke, men man har lyckats bevarat en fantastisk naturlig tallskog. Det är dessutom ett område med en enastående botanisk rikedom på klipporna, dit ett stort antal endemiska växter har tagit sin tillflykt.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Skäggiga tallar

Vi går igenom en fuktig tallskog, vilket är väldigt ovanligt på Gran Canaria där torra tallskogar är vanligast. Att det är en fuktig skog ser vi eftersom det från tallarna och även undervegetationen hänger lavar som liknar skägg, vilket tyder på att det mer eller mindre alltid är fuktigt i den här skogen.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Zapateros grotta

Den här grottan har huggits ut ur klippan och har en främre vägg och en dörr som skyddar insidan. Den användes av personer som arbetade med att ta tillvara på resurserna här, främst med barr och kol. Det är ett minne från den tid då berget hade stora resurser som byarna i närheten kunde utnyttja. 

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Barranco del Risco

Till vänster om Lomo del Faneque ser vi El Risco-ravinen, och i mitten av flodbädden ligger en lantgård som tillhör kommunen Agaete. Det är känt som området Charco Azul (den blå vattenpölen) på grund av det sötvatten som finns i flodbädden i El Risco-ravinen. Det finns där tack vare en stor grop som har formats av erosionen efter den flod av material som faller direkt på klippan. Avrinningens snabba flöde leder till att de här formationerna gör sig av med sediment, vilket förvandlar det här till en uppseendeväckande liten pöl.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Ovanför Agaete

Från Lomo de Faneques norra sluttning får vi en storslagen utsikt över Gran Canarias nordvästkust. Vid våra fötter ligger Barranco de Guayedra och vid kusten ligger Nieves hamn med Agaete till höger om ravinen med samma namn, som flankeras av Tamadaba i norr. Precis vid kanten ligger fyren Sardina del Norte och till sist har vi utsikten över berget Gáldar med ursprungsbefolkningens gamla huvudstad vid foten.

Imagen
Subtítulo
Tamadaba Faneque, Gran Canaria
Título
Morro de las Lechugas

Efter att har passerat bergspasset Los Pasitos avslutar vi vandringen på den här bergsknallen som är en fantastisk utsiktsplats över Roque Faneque. Det är en enastående vertikal vy – klippan ser ut att falla rakt ned i havet. Det är en plats där vi kan njuta av en fantastisk panoramavy som gör vandringen tillbaka värd besväret eftersom vi där kan se den praktfulla tallskogen i Tamadaba breda ut sig.

Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
- Det är säkrare att ditt husdjur är kopplat.
- Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
2
54784
10 13
262
10045