Ruta de las Presas

En rutt att upptäcka Gran Canarias dammar och tallskogar på

Nära Mogán i Gran Canarias inland ligger en vandringsled som går genom landsbygdsparken Nublo och naturparken Pilancones. Den 12,2 kilometer långa rundleden består av grusvägar, stigar och asfalt och lämpar sig för rätt erfarna vandrare. Startpunkten ligger i Degollada de Cruz Grande där leden passerar en underbar tallskog och leder mot öns största damm, Soria. Den passerar även ett par mäktiga vulkanformationer i området Cañada del Almácigo.

Njut av vandringen och upptäck grotthusen

Om du vandrar längs leden kommer du att kunna upptäcka de traditionella grotthusen som lever kvar på Gran Canaria. Det bör även påpekas att det i närheten av dammen Chira ligger ett värdshus som ägnar sig åt landsbygdsturism. Eftersom vandringsleden är lång bör du ta med dig vatten för att hålla vätskenivån uppe, mat, kläder som skyddar mot vinden samt solskyddskräm.

Längd
12,2 km
Public transport
Localidad
San Bartolome de Tirajana
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Ruta de las Presas
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Ruta de la Plata, Gran Canaria
Título
Degollada de Cruz Grande

Bergspasset Cruz Grande är en naturlig länk mellan floddalen Tirajana och floddalarna Chira och Soria på den västra delen av ön. Vi vandrar uppför en stig som viker av från vägen strax innan vi når bergspasset, om vi kommer från Las Tirajanas. Där står en kalvariegrupp från vilken leden går mot en bergsrygg där vi får en fantastisk utsikt över Tirajanas floddal och ravinerna Chira och Soria med sina stora dammar.

Imagen
Subtítulo
Ruta de Las Presas, Gran Canaria
Título
Degollada del Dinero

Det här bergspasset är den plats där vi lämnar skogsvägen som vi började vandringen i La Cruz Grande på bakom oss. Vi befinner oss precis i början av Pilancones-ravinen, och här ser vi hur klyftan i det här höga området är täckt av en storslagen kanarietallskog som vi kommer att gå igenom.

Imagen
Subtítulo
Ruta de Las Presas, Gran Canaria
Título
Degollada de Cho Benito

Vid det här bergspasset ändrar vi sluttning, från Pilancones-ravinen till Chira-ravinen. Här ser man tecken på människans närvaro i form av hus samt att tallskogen försvinner. Rutten fortsätter över den här kammen där vi lite längre fram ser en del av Chira-dammen.

Imagen
Subtítulo
Ruta de Las Presas, Gran Canaria
Título
Chira-dammen

Den här dammen byggdes 1964 och har en höjd på 32 meter över flodbädden och en 230 meter lång mur som vi passerar under rutten. Det som fångar uppmärksamheten med den här dammen är dess storlek samt byn Cercados de Araña, som gör att dammen nästan ser ut som en sjö om man tittar ut över den från muren.

Imagen
Subtítulo
Ruta de Las Presas, Gran Canaria
Título
La Palmas inlopp

Vi lämnar dammen bakom oss och vandrar bredvid en kanal som tar oss till ett märkligt inlopp innan vi vandrar uppför La Palmas sluttning mellan ravinerna Chira och Soria. Den här vattenanläggningen är ett exempel på det hårda arbete man har lagt ner på vattnet på ön. Den gör att man kan fånga upp avrinningarna från de kala sluttningarna längsmed vilka vi fortsätter vår rutt.

Imagen
Subtítulo
Ruta de Las Presas, Gran Canaria
Título
Las Casas

Efter att ha vandrat över La Palmas rygg påbörjar vi vandringen nedåt längsmed en liten by, Las Casas, där man ser de grotthus som har överlevt på ön. De här husen är ett arv efter ursprungsbefolkningen och ligger i lantliga och höga områden som det här. En liten damm ovanför husen ger oss en ledtråd till varför det ligger en boplats på en så ensligt belägen plats.

Imagen
Subtítulo
Ruta de Las Presas, Gran Canaria
Título
Cañada del Almácigo

Det här är det mest intressanta området på ledens andra etapp – nedvandringen från Las Casas till Soria-dammen. Vid följs av klippformationer, Risco del Agujero är särskilt vacker, när vi tar oss nedför Almácigos bergspass. Här påminns vi om att det här en gång fanns en termofil skog, men som det nu bara återstår en bråkdel av.

Härifrån kan vi se Cueva de Las Niñas-dammen som ligger högre upp än Soria-dammen, och Caidero de Soria där ett spektakulärt vattenfall uppstår när det regnar.

Imagen
Subtítulo
Ruta de Las Presas, Gran Canaria
Título
Den stora Soria-dammen

Det här är Kanarieöarnas största damm och tillhör La Lumbres vattenverk. Den har en mur av vibrerad betong som är 120 meter hög och rymmer 32 kubikhektometer – det är åtta gånger mer än Chira-dammen som vi just passerade.  Dammen ligger på en ganska hög höjd på Arguineguín-ravinen och kallas för Sorias övre vattendamm. Vi avslutar vandringen genom att korsa dammen i byn Soria.

Hållbarhet
Sostenibilidad
  • Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
  • Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
  • Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
  • Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
  • Det är säkrare att ditt husdjur är kopplat.
  • Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
2
54784
10 13
262
10045