Roque Nublo

Ett viktigt och uråldrigt naturminne

Klippan Nublo ligger i den centralt belägna kommunen Tejeda på Gran Canaria och anses vara en av världens största naturliga klippor. Den här klippan, som har ett vulkaniskt ursprung, har en särskild betydelse för öborna och är 80 meter hög från foten som i sin tur ligger 1 813 meter över havet. Omgivningen var förr en helig plats för ursprungsbefolkningen och utropades till ett skyddat naturområde 1987 och till landsbygdspark sju år senare. Det enda som överträffar klippan är toppen Las Nieves som ligger 1 949 meter över havet och är den högsta punkten på Gran Canaria.

Trekking med utsikt från Gran Canarias bergstoppar

Rutten Roque Nublo börjar på en huvudled och därifrån går rutten 1,5 kilometer fram till naturminnets omgivning och syskonklippan La Rana. Före det passerar du ett annat naturminne, nämligen klippan El Fraile. Totalt är den här trekkingrutten fem kilometer lång och här kan du får se de stora dammarna Las Niñas, Chira och Soria samt platserna Artenara och Acusa. Utsikterna över calderan Tejeda, Llanos de la Pez och Pozo de las Nieves blir belöningen efter den ansträngande vandringen.

Längd
4,5 km
Localidad
Tejeda
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Roque Nublo
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Roque Nublo, Gran Canaria
Título
Utsiktsplatsen La Goleta

Rutten börjar vid utsiktsplatsen La Goleta som ligger på vägen som går från Llanos de la Pez till Ayacata. Från utsiktsplatsen har man en storslagen utsikt över La Culata-ravinen vid huvudänden av floddalen Tejeda. Vi hinner inte mer än påbörja vandringen förrän vi når en botanisk stig där vi kan se de mest intressanta inhemska växterna på vandringen.

Imagen
Subtítulo
Roque Nublo, Gran Canaria
Título
Roque del Fraile (munkklippan)

Den här klippan reser sig 1713 meter över havet och är ett exempel på oregelbunden erosion. Det är den första klippan vi stöter på under rutten. Namnet har den fått på grund av att den liknar en munk – särskilt om man tittar på den på avstånd eftersom profilen ser ut som en munkkåpa.

Imagen
Subtítulo
Roque Nublo, Gran Canaria
Título
Tejedas högt belägna floddal

Vid ledens första skyltade korsning viker vi av åt höger för att gå runt Tablón del Nublos fot och fortsätter sedan genom den återplanterade tallskogen som omger den stora monoliten tills vi kommer till Degollada Blanca. Till höger ser vi då byn Tejeda och dess odlingsterrasser som kallas för "bocaos" (munsbitar).

Imagen
Subtítulo
Roque Nublo, Gran Canaria
Título
Enfilada del Bentayga

När vi använder ordet "enfilada", som är en marin term, syftar vi på den heliga innebörd som både Bentayga och Nublo hade för den kanariska ursprungsbefolkningen. De är båda huvudriktmärken i Tejeda-flodbädden, och då Bentaygas "almogarén" (en helig plats) ligger på den sida på Bentayga som vetter mot Nublo kopplas de oftast ihop.

Imagen
Subtítulo
Roque Nublo, Gran Canaria
Título
Degollada del Nublo

Härifrån går vi upp till Tablón del Nublo där vi avslutar rundvandringen av monolitons fot. Vår uppmärksamhet dras genast till kontrasten mellan den tallskog vi har korsat och det karga landskapet som vi ska ta oss upp för. Härifrån och upp har erosionen lämnat klippan bar, och det finns knappt någon jord där växter kan växa.

Imagen
Subtítulo
Roque Nublo, Gran Canaria
Título
Roque Nublo – bergstoppens jätte

Det kala slättlandet som Roque Nublo och La Rana befinner sig på kallas för Tablón (planka) eftersom det är ett långt, nästan platt rektangulärt område med knappt någon sluttning alls. Det är en plattform med utspridda klippor med lodräta sidor, precis som vi såg under rundvandringen. Mest framträdande är La Rana och Roque Nublo, som är resterna efter en gammal vulkanskorsten.

Hållbarhet
Sostenibilidad
  • Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
  • Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
  • Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
  • Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
  • Det är säkrare att ditt husdjur är kopplat.
  • Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
2
54784
10 13
262
10045