Caldera de Bandama

Vandra i ett enormt naturreservat på nordöstra Gran Canaria

Rutten längs calderan Bandama ligger mellan kommunerna Santa Brígida, Telde och Las Palmas de Gran Canaria. Den går mellan sluttningarna Las Goteras och Guiniguada i riktning mot kusten. Det här rika naturområdet bildades för fem tusen år sedan vid den gamla vulkanen Pico de Bandama. Calderan är 216 meter djup, 574 meter hög och mäter 1 000 meter i diameter. Förutom dess geologiska värde är en särskilt intressant punkt det arkeologiska fyndområdet Cueva de los Canarios som tidigare generationer använde som silo för att lagra sina skördar och föda.

Trekking vid utsiktsplatser och grottor bland inhemska växter och fåglar

Rutten som är knappt tre kilometer lång går längs calderan Bandama (som har fått sitt namn efter en flamländsk affärsman med efternamnet Van Damme) och passerar utsiktsplatsen Cornical för att sedan fortsätta längs Casas de Fondo, grottan Las Bodegas, dammen El Culatón och korsningen Tres Piedras. Leden är krävande, har en genomsnittlig lutning på 18 % och passerar växter som jättesnokörten, vilda olivträd samt de inhemska fåglarna falken och svarthättan. Glöm inte att ta med solskyddskräm.

Längd
4,2 km
Public transport
Localidad
Santa Brígida
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Caldera de Bandama
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Husen i calderan

El sendero parte de un conjunto de casas, que en algunos casos mantienen la tipología tradicional, incluyendo una bodega que nos sitúa en un paisaje entorno a este espacio marcado por la viña y el mundo del vino.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Utsiktsplatsen Los Cuartos

Den här utsiktsplatsen ligger på ett litet slättland precis till vänster i början av leden. Här får vi en panoramavy över insidan av calderan och dess väggar. Det är ett utmärkt observatorium där man kan uppskatta den geologiska mångfalden i calderan. Bland de element som sticker ut mest hittar man till vänster på Bandamas sluttning inuti calderan en reservoar. Den känns igen tack vare sin triangelform med cirka 50 meter långa horisontella lager.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Utsiktsplatsen Cornical

Den här utsiktsplatsen över ett klippigt utsprång ligger på 380 meters höjd, och härifrån kan vi överblicka hela calderan. Härifrån kan vi även studera de ringar av stenlager som utgör väggarna i kratern. Man ser tydligt de olika områdena på botten, både de områden där man fortfarande kan se rester efter jordbruk och den termofila skogen som sprider ut sig allt mer och återtar förlorad mark.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Las Piedras (stenblocken)

Vi passerar ett område där marken går från lapillo under den första etappen till stenras på sluttningarna. Vi vandrar in i ett område där den termofila skogen med mastixträd, olivträd och palmer blandas med de stora stenblocken som har trillat ner från den branta sluttningen, och som ger namn åt platsen.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Casas del Fondo

Den här lantgården, som mer eller mindre är en ruin, tar oss tillbaka till 1500-talet och kraterns första kolonist, Daniel Van Damme, som även har gett namn åt calderan. Lantgården består av en L-formad vinkällare med en vinpress, som är en av Gran Canarias äldsta, samt en lada för djuren, en tröskplats och en ugn.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Ladans tröskplats

Från Casas del Fondo går vi på den rundade leden som tar oss till calderans alla hörn. Vi lämnar huset som tillhörde calderans sista arbetare, Agustinito, bakom oss och passerar en vattensamling med ett fågelskådningsobservatorium, för att sedan komma fram till tröskplatsen som ligger mittemot Casas del Fondo och ovanför vattenuppsamlingsplatsen eller "nateron", vilket är namnet på calderans centrala kärna. Den här calderan har tre tröskplatser, vilket ger oss en idé om hur viktig odlingen av säd var.

Imagen
Subtítulo
Bandama, Gran Canaria
Título
Genom skogen

På calderans sydöstra sida går vi igenom en vacker termofil skog med olivträd, mastixträd, palmer och drakblodsträd som växer på sluttningen ända upp till klippspetsen. I det här området finns calderans enda vattenkälla, vilken leds i en kanal till en enkel kran som vi hittar i Casas del Fondo. Innan vi påbörjar vandringen tillbaka över sluttningen stannar vi till och njuter av calderans tysthet och låter oss uppslukas av naturen, som tack vare de mäktiga vertikala väggarna isolerar oss från omvärlden.

Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
- Det är säkrare att ditt husdjur är kopplat.
- Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
2
54784
10 13
262
10045