Den lilla ön Lobos

Trekking bland vulkankäglor norr om Fuerteventura

Ön Lobos med sina knappa fem kvadratkilometer är ett av de bäst bevarande områdena på Kanarieöarna, och här kan du uppleva en mängd olika intressanta saker som saltängar och små vulkankäglor som kallas ”hornitos”, vilket betyder små ugnar. Rutten går runt den lilla ön från kajen till fyren Martiño. På vägen tillbaka passerar leden Puertito som förr var en tillfällig bosättning för de fiskare och skaldjursfiskare som var verksamma i området.

Historiska saltgruvor bland minnen av munksälen

Rutten på den lilla ön Lobos, dit man bara kan komma med båt från hamnen Corralejo på norra Fuerteventura, är sju kilometer lång och passerar intressanta platser som Marrajos saltgruvor och fyren Martiño som 1865 markerade den första permanenta bosättningen på ön. Än i dag finns gamla ugnar, tvättplatser, fållor och cisterner kvar vid det här kulturminnet där reproduktionerna av munksälarna hedrar den utrotade munksälskolonin som har gett den lilla ön dess namn.

Längd
7,4 km
Localidad
La Oliva
Denna aktivitet måste bokas minst 5 dagar i förväg. Du kan boka här: lobospass.com
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Islote de lobos
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Den lilla ön Lobos, Fuerteventura
Título
Kajen

Den här sextio meter långa stenpiren längst ned i söder på ön är början på sjövägen till den lilla ön Lobos, och även början på den här vandringsleden. Den är huvudingången till parken, och alla båtar som för med sig besökare från Corralejo lägger till här.

Imagen
Subtítulo
Den lilla ön Lobos, Fuerteventura
Título
Playa de la Concha

Den här stranden har fått sitt namn efter sin snäckliknande form, och är en liten vik med sandstrand som ligger vid foten av La Caldera, Lobos högsta punkt. I det här området, som är perfekt för att ta sig ett dopp, ligger en liten temapark som är tillägnad munksälen – en art som på spanska även kallas för "lobo marino" och som ön har fått sitt namn ifrån.

Imagen
Subtítulo
Den lilla ön Lobos, Fuerteventura
Título
Salinerna i Marrajo

Leden gör en liten avstickare till salinerna i Marrajo, som ligger i slutet av La Caleta-stranden. De här nya salinerna är unika eftersom de inte har några intilliggande byggnader utan här finns endast bassängerna, avdunstningsdammarna och en brunn. De är välbevarade och ger den här delen av ön en särskild charm.

Imagen
Subtítulo
Den lilla ön Lobos, Fuerteventura
Título
Saltängen

Precis innan fyren ligger en saltäng som består av små sjöar som med jämna mellanrum fylls med vatten. Floran här är mycket intressant då den överlever i saltvatten, och här hittar man inhemska arter som Limonium ovalifolium canariensis, som endast återfinns på ön. Det är dessutom en utmärkt plats för fågelskådning – särskilt vadare.

Imagen
Subtítulo
Den lilla ön Lobos, Fuerteventura
Título
Martiño-fyren

Martiño-fyren är öns huvudsakliga byggnad och härrör från andra halvan av 1800-talet. Tillsammans med Pechiguera-fyren på södra Lanzarote och Cotillo-fyren på norra Fuerteventura spelar den här fyren en viktig roll vad gäller säker navigering i Bocayna-sundet mellan öarna Lanzarote och Fuerteventura.

Imagen
Subtítulo
Den lilla ön Lobos, Fuerteventura
Título
Llano de los Labrantes

De gamla stenhusruiner vi ser i det här området tillhörde de portugisiska arbetarna som byggde Martiño-fyren. De vandringsleder som i dag går tvärsöver ön skapades under det här byggnadsprojektet, som det tog cirka fem år att färdigställa på grund av bland annat svårigheter att få dit material.

Imagen
Subtítulo
Den lilla ön Lobos, Fuerteventura
Título
Jable de la Cocina

Det här sandiga slättlandet är bedårande vackert, och på vägen mot El Puertito går vi längsmed det här vackra landskapet. Sanden ger en vit- och guldfärgad touch till landskapet, där man hittar utspridda gravrösen och små koner samt typisk vegetation för de här kustområdena.

Hållbarhet
Sostenibilidad
- Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
- Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
- Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
- Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
- Det är säkrare att ditt husdjur är kopplat.
- Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
4
54784
10 13
262
10045