Camino de la Virgen

Trekking med utsikt över El Hierros bergstoppar

Camino de la Virgen passerar alla centralt belägna bergstoppar på El Hierro och här får du panoramautsikter över betesmark, sluttningarna El Julan, El Golfo, El Pinar, Nisdafe och regionen Azofa som ligger i närheten av Valverde. Slätten går genom öns olika typer av skogar (enskog, tallskog och laurisilva) innan den når betesmarkerna i Nisdafe. Det tar en dag att slutföra rutten och därför bör du överväga att göra den i etapper.

27 kilometer och stora höjdskillnader som leder till två kyrkor

Den 27 kilometer långa och mycket svåra rutten Camino de la Virgen har stora höjdskillnader och tar åtta timmar. Underlaget består av skogsvägar, vägar och stenbelagda stigar i byarna Frontera, El Pinar och Valverde. Den här trekkingfärden förbinder kapellet i området La Dehesa med kyrkan i Valverde, och på vägen kan man besöka verket Monumento al Campesino av den kanariska konstnären Tony Gallardo. Verket blev färdigt 1976 och restes som en symbol för demokratins början. Du bör ha på dig lämpliga kläder och skor samt ta med solskyddskräm och mat.

Längd
26,8 km
Public transport
Localidad
Frontera - El Pinar - Valverde
Downloadable files selection
Archivos
Imagen Archivo
Título Fichero
Camino de la Virgen
pdf

TENERIFE

TENERIFE

GRAN CANARIA

GRAN CANARIA

FUERTEVENTURA

FUERTEVENTURA

LANZAROTE

LANZAROTE

LA GRACIOSA

LA GRACIOSA

LA GOMERA

LA GOMERA

LA PALMA

LA PALMA

EL HIERRO

EL HIERRO
No te lo puedes perder
Imagen
Subtítulo
Camino de la Virgen, El Hierro
Título
Området runt beskyddarinnan N27 43 643 // W018 06 932

La Dehesa är en enastående plats. Den här avskilda platsen är ett vildvuxet landskap som har anpassats till djurhållningen tack vare enskogar och murar som tydligt märker ut djurens betesmark. I mitten ligger Virgen de los Reyes heliga tempel som är startpunkten för Camino de la Virgen, och vart fjärde år sker nedvandringen med skulpturen av Jungfru Maria.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Virgen, El Hierro
Título
La Piedra de los Regidores N 27 43 881 // W018 07 904

Knappt hundra meter från templet ligger den sten som skulpturen hämtas upp från när nedfärden börjar. Eftersom de gamla ledarna kallades för "regidores" kallar man stenen för det än i dag. Härifrån hämtas skulpturen upp av byn Sabinosa, som är den första byn som bär på den under nedvandringen.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Virgen, El Hierro
Título
La Cruz de los Humilladeros N 27 43 770 // W018 05 449

Den här platsen har ett viktigt symboliskt värde eftersom det är den sista punkten på leden innan Valverde där man kan se templet på Cres sluttningar innan man viker av på Binto-vägen. Korset restes av en Amerika-resenär som steg i land på ön. Som tack för att han fick hjälp med att bli frisk lämnade han det här korset efter sig, som nu är ett stopp under nedvandringen.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Virgen, El Hierro
Título
La Raya de Binto och dess källa N 27 43 535 // W018 04 111

Det är här som byn Sabinosa gör den första överlämningen till en av de många byarna som turas om att transportera och dansa med Jungfru Maria. Skulpturen lämnas därefter över till byn El Pinar som ansvarar för en stor del av vandringen, med ett avbrott där hon överlämnas till El Golfo.

I närheten hittar vi en av de få källorna på bergstoppen.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Virgen, El Hierro
Título
Malpaso – ett namn som säger allt N 27 43 725 // W018 02 451

Det här är öns högsta punkt. Vegetationen är gles och vinden piskar nästan konstant, och namnet, som betyder ungefär att snubbla, säger något om hur svårt det är att ta sig igenom det här området. Man får en spektakulär utsikt över hela ön, och det är ett exempel på ett vulkanlandskap som kännetecknas av picón – det lokala namnet på lapilli eller vulkanisk aska.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Virgen, El Hierro
Título
En plats där alla lever tillsammans i fred: La Cruz de los Reyes N 27 43 621 // W018 01 501

Den här sluttningen är den plats där öns troende får Jungfru Marias förlåtelse, och alla grupper från de olika byarna dansar tillsammans med beskyddarinnan under nedfärden. Det här är nedvandringens huvudstopp och här stannar man till, breder ut filtar och äter tillsammans.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Virgen, El Hierro
Título
La raya del Cepón N 27 43 674 // W018 01 217

Denna raya, eller gräns, är den plats där dansarna från Golfo övertar skulpturen från Pilar, den by som bar skulpturen tidigare och som övertar den igen i La Llanía. Det här ger oss en idé om hur komplicerat det är att organisera nedfärden och om det stränga protokoll man följer vid transporten.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Virgen, El Hierro
Título
Dalens välsignande N 27 43 950 // W018 00 450

Den här stenen som kallas Dos Hermanas är en viktig punkt under nedvandringen. Här gör skulpturen en liten avstickare för att välsigna El Golfo och återvänder sedan till leden mot Valverde lite längre fram.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Virgen, El Hierro
Título
La Raya de la Llanía N 27 44 164 // W017 59 287

Skulpturen överlämnas till byn El Pinar igen och under den här sträckan passerar den ljungskogen, El Bailadero de las Brujas med sina legender och den imponerande calderan Fileba, som är en av de geologiskt mest intressanta platserna på ön.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Virgen, El Hierro
Título
La Raya de la Mareta N 27 44 752 // W 017 59 144

Här samlas mycket folk under nedvandringen för att närvara när El Pinar lämnar över till Isora. Det är en relativt ny gräns i El Jorado som infördes i mitten av 1900-talet. Det har traditionellt sett varit en praktfull plats som har gett upphov till tvister mellan de två byarna.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Virgen, El Hierro
Título
La Raya de la Cruz del Niño N 27 45 659 // W 017 58 391

På Nisdafe-platån tar invånarna i San Andrés emot skulpturen från Isora. Nedvandringens löfte från 1741 säger att alla öbor, förutom de som har legitima hinder, bör beledsaga Jungfru Maria, och det är därför det finns stopp på vandringen. Ett av dem är Parada de Cuatro Esquinas.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Virgen, El Hierro
Título
La Raya de las Cuatro Esquinas N 27 46 653 // W 017 57 393

Det här är Camino de la Virgens kortaste gräns. Den är 150 år gammal och härrör från när byarna i norr (Mocanal, Echedo och Erese) bad att få bära skulpturen av Jungfru Maria. Fram till dess hade de inte haft möjlighet att beledsaga den då vandringen inte passerade deras provins.

Imagen
Subtítulo
Camino de la Virgen, El Hierro
Título
La Raya de Tejeguete N 27 47 086 // W 017 56 537

Vid den här sista gränsen övertar Valverde skulpturen. Kommunen överlämnar ceremonistaven, och under vandringens sista etapp färdas skulpturen på ledamöternas axlar.

Hållbarhet
Sostenibilidad
  • Lämna aldrig någon form av avfall i omgivningen, detta inkluderar fimpar. Matresten bidrar till förökning av gnagare och vildkatter som utgör ett hot mot faunan.
  • Respektera djuren, stör dem inte och ge dem inte mat. Om du ser ett skadat djur kan du ringa 112. Man får inte heller dra upp blommor eller plantor.
  • Plocka inte med dig stenar eller annat från naturen. Stapla dem inte för att bygga de så ledsamt välkända tornen med dem.
  • Promenera inte på otillåtna områden och respektera vandringsledernas skyltning. Att lämna de preparerade vägarna medför skador på omgivningen och kan dessutom vara farligt för dig och de som gör dig sällskap.
  • Det är säkrare att ditt husdjur är kopplat.
  • Se till att inte alternera lugnet i omgivningen med oljud (hög musik, skrik...).
7
54784
10 13
262
10045