Vattenaktiviteter på Kanarieöarna

Förutom segling erbjuder Kanarieöarna många alternativ för vattenaktiviteter. Paddelsurfing, kajakpaddling, dykning, surfing, vindsurfing, kitesurfing – det härliga vädret gör det möjligt att utöva alla vattensporter året runt. Den här typen av aktiviteter är tillgängliga för alla och finns på alla öarna. Det här är den perfekta miljön för de som älskar havet och vinden.

Contenido

På Kanarieöarna kan man utöva sport och fritidsaktiviteter utomhus med behagliga temperaturer under hela året. En genomsnittlig temperatur på 23 ºC på sommaren och 19 ºC på vintern, massor av ljustimmar per år och mycket lite nederbörd, gör Kanarieöarna till en perfekt destination för att njuta av havet och vinden. Seglare som besöker öarna med sina båtar har möjlighet att kombinera seglingen med en mängd aktiviteter där havet står i fokus.

Contenido

De som gillar att segla brukar gilla havet i alla dess varianter. Det är vanligt att seglare även håller på med andra vattensporter eller gillar aktiviteter som relaterar till hav, vind och vågor. Båtfolk som besöker Kanarieöarna har ofta med sig surfbrädor, paddelbrädor, samt dyk- eller snorkelutrustning på sina båtar som de kan njuta av på de destinationer där de stannar till.

Det finns också möjlighet att hyra utrustning eller köpa aktiviteter som erbjuds av de företag som ägnar sig åt vattenaktiviteter. Förutom seglingen är paddelsurfing, kajakpaddling, dykning, surfing, vindsurfing och kitesurfing några av de många vattenaktiviteter som finns på Kanarieöarna.

Contenido

Passadvindarna som påverkar Kanarieöarna garanterar utmärkta förutsättningar för segling under hela året. Detta har gjort öarna till en världsreferens när det gäller segling på hög nivå, tack vare kontinuerlig utbildning av seglare på seglarskolorna som finns här. Att lära sig segla i Atlanten är en annan attraktion som erbjuds på Kanarieöarna.

På varje ö finns det minst ett segelcenter eller en segelskola. Även om det i dag finns många alternativ, har de nautiska klubbarna och öarnas segelförbund varit de stora föregångarna till denna sport under många år. Att lära sig segla hos någon av dessa ger möjlighet att fortsätta segla när man är färdig med introduktionskursen.

Även om det idealiska för barn är att börja segla vid 8 års ålder, finns det möjlighet att göra en prova-på-segling från att man är 6 år. Det är ett bra sätt för de små att få sin första kontakt med segling. Men det är också möjligt att hitta kurser för vuxna då det här är en sport man kan börja med i vilken ålder som helst.

Contenido

På Gran Canaria erbjuder Federación Insular de Vela två möjligheter att lära sig segla, förutom de sommarkurser som anordnas av Real Club Náutico de Gran Canaria, Club Marítimo Varadero samt Real Club Victoria. Det ena alternativet är i Las Palmas på Gran Canaria, vid huvudkontoret som finns i marinan, eller på seglarskolan i Puerto Rico, på södra delen av ön. Denna skola är en av de äldsta på Kanarieöarna och grundades på 70-talet av Joaquín Blanco Torrent, som anses vara banbrytare för kanarisk segling. Ett stort antal nationella och internationella figurer, världsmästare och olympiska medaljörer har kommit från Puerto Rico.

Contenido

Många av alternativen för att lära sig att segla på Tenerife kan hittas genom klubbsektionen som finns på webbplatsen för Federación Territorial. På Lanzarote finns det också flera alternativ, som i Arrecife, där man kan lära sig segla på Royal Yacht Club. I Puerto Calero finns seglarskolan Código Cero, i Playa Honda Centro Insular de Deportes Naúticos som tillhör kommunen, och på södra delen av ön seglarskolan på Club de Regatas 4 Vientos.

Real Club Náutico de La Palma, den äldsta på Kanarieöarna, organiserar också nybörjarkurser i segling i sina anläggningar. På Fuerteventura finns aktiviteten på den kommunala skolan för vattensporter (Escuela de Deportes Náuticos) som ligger i Puerto del Rosario.

Contenido

Kanarieöarna anses vara Europas Hawaii för surfing och vindsurfing. Det stora antalet stränder, de olika typerna av vågor och konstanta och högintensiva vindar erbjuder allt som behövs för dessa sporter. Det finns många platser för att utöva både vindsurfing och surfing, alla olika sinsemellan och en del lämpliga för nybörjare och andra för experter. Det är därför det är möjligt att både börja med dessa sporter som nybörjare här och att surfa i mer krävande områden, som bara de allra mest erfarna surfarna eller vindsurfarna klarar av.

Surfa kan man göra på Kanarieöarna året runt, medan vindsurfing är mer säsongsbetonat eftersom den är beroende av vinden. Hösten och vintern är bästa tiden på året för att surfa. Vindsurfing däremot är bättre på sommaren, när passadvindarna blåser med större intensitet. Därför kan havsälskare kombinera de här sporterna, eftersom de kompletterar varandra och på så sätt erbjuder otaliga alternativ.

Varje ö har sina egna platser för surfing och vindsurfing, med många specialiserade centra för nybörjare om man inte har någon erfarenhet alls, eller där man kan hyra utrustning. Att dela vågor med de många lokala surfarna eller surfare från andra länder är en upplevelse för de mest äventyrliga seglarna som besöker Kanarieöarna.

Contenido

Kanarieöarnas havsbotten döljer en värld av mångfald som alla besökare borde utforska. Att dyka på öarna är ett privilegium av flera skäl. Den utmärkta sikten, det rika marina livet, möjligheten att göra dyk av alla svårighetsgrader, den varma vattentemperaturen och dykens djup på mellan 10 och 50 meter. Öarnas vulkaniska natur har gett upphov till otroliga klippformationer på havets botten och en biologisk mångfald som är svår att matcha någon annanstans i Europa.

På grund av dessa utmärkta förhållanden är dykning en mycket populär sport på öarna, både för turister och för kanarierna själva. Det är lätt att hitta dykskolor på alla öar, där man kan ta en nybörjarkurs, eller specialiserade centra där man kan hyra utrustning och delta i mer komplexa dyk, alltid under överinseende av instruktörer.
 
Även om det enklaste, och ofta mest givande, är att sätta på sig snorkel och cyklop för att titta på det marina livet som kustområdena bjuder på. Vulkaniska klippformationer lockar en fantastiskt vacker marin mångfald på bara några få meters djup.

Contenido

Kajak- och kanotpaddling samt paddelsurfing är några av de roddaktiviteter som kan utövas på Kanarieöarna under hela året. Att utforska öarnas kust från havet är en oförglömlig upplevelse. Det går att hyra kajak, kanot eller paddelbrädor på många ställen på öarna om man vill upptäcka den imponerande naturliga miljön, gömda stränder och vikar samt havsgrottor av vulkaniskt ursprung.

De här vattensporterna gör det möjligt att närma sig kusten och lära känna den på ett mycket speciellt sätt. Att upptäcka öns vulkaniska ursprung, uppskatta klipporna på nära håll och titta på havets botten genom transparenta vatten är bara några av de saker man kan få uppleva. Dessutom erbjuder många företag denna tjänst som är perfekt att njuta av med familj eller vänner. Det är dock tillrådligt att följa indikationerna från de specialiserade företagen, eftersom havet och vinden på öarna kan komplicera aktiviteten.