Världens bästa ekospa och andra hållbara hotell

Kan du känna igen ett ekologiskt hotell? På Kanarieöarna finns några av de viktigaste i Europa.

Contenido

Kanarieöarna sitter på en riktig skatt: deras naturmiljö. Det är därför som medvetenheten om dess värde är så utbredd bland öns invånare, som respekterar och tar hand om den. De försöker också förmedla den till besökarna, en roll som turistsektorn spelar med övertygelse. Vi har talat med cheferna för tre hotell på Kanarieöarna som har gjort hållbarhet till sin ledstjärna och gjort sina anläggningar till riktmärken på området.

Contenido

Bio-Spa på Hotel GF Victoria (Calle de Bischofshofen, 4. Costa Adeje, Teneriffa) fick World Luxury Spa Award 2019. Denna utmärkelse belönar företagets engagemang för hållbarhet på alla områden, från användningen av naturliga produkter som inte har testats på djur till den energi som används för att värma upp vattnet (solenergi eller biomassa). Men det är inte bara spaet som är ekologiskt, utan hela hotellet, som har följt hållbara kriterier sedan det byggdes: prefabricerad betong för att minska koldioxidavtrycket, hållbara material, naturstenar, en trädgård som inte behöver vattnas hela tiden och som drar nytta av nattens fukt. ”Teknologin har hjälpt oss mycket”, säger Victoria López, ordförande för Grupo Fedola, som äger hotellet och spaet.

Contenido

Tack vare denna teknologi (LED-lampor, varmvatten från solpaneler, biomassa och värmeåtervinnare som använder värmen från luftkonditioneringsapparaterna) är 90 % av energin förnybar. ”Vi har blivit det första hotellet på Kanarieöarna som har energicertifikatet A, det mest effektiva, och vår hotellkedja, GF Hoteles, är den enda på Kanarieöarna som har lyckats underteckna FN:s Global Compact-initiativ, där flera av principerna handlar om hållbarhet. Det är inte en avsiktsförklaring, utan du måste visa att du uppfyller alla krav. Det tog oss två år att lyckas underteckna det”, förklarar Victoria López, som eliminerade all plast 2020.

ID
me-quote-84486042-bba1-4241-bf57-fab2fc0ac790
Cita

Det här är ingen modefluga, det här är framtiden

Autor

Victoria López

Alineación texto
Centro
Contenido

Den här hotellägaren tror på en renare framtid eftersom hon menar att det på Kanarieöarna ”finns en stor medvetenhet om hållbarhet, särskilt bland de yngre, och vi hotellägare är de första som har tagit steget att investera i ren energi”. ”Det här är ingen modefluga. Det här är framtiden, vi har ingen annan väg att gå än att skydda miljön”, tillägger hon.

Contenido

Gonzalo Bethencourt, ägare till Buena Vista Lanzarote Country Suites (carretera de Conil, 22. Tías, Lanzarote), som har gjort om en stor gård på 10 hektar till en anläggning med fem rum omgivna av vinodlingar, apelsinträd och ekologiskt odlade fruktträdgårdar, uttrycker sig på samma sätt. ”Vi försöker se till att miljöpåverkan är så liten som möjligt genom att använda förnybara energikällor som solcellspaneler och att satsa på självhushållning med det vi har på gården”, förklarar affärsmannen. Här bjuds gästerna på sylt som görs på plats och andra lokala produkter som ekologisk yoghurt och ost från en närliggande gård. På gården finns också ett par bikupor.

Contenido

”Det handlar om små åtgärder, till exempel att avstå från plast eller att använda påfyllningsbara flaskor för duschkräm och schampo i stället för småflaskor. Vårt porslin tillverkas av keramikern Eguzkine Zerain, som bor här på ön. Besökarna är tacksamma och letar särskilt upp dig för detta, även om man ibland måste ge förklaringar och vara pedagogisk, för om de inte vet om det, uppskattar de det inte”, säger Gonzalo Bethencourt, som framhåller Kanarieöarnas ”enorma” rikedomar. ”Endemiska växter, fåglar ... Alla öar är olika: vissa har växtlighet, andra är vulkaniska ... Vi måste vara rädda om dem.”

Contenido

På Lanzarote, i naturskyddsområdet La Geria och intill nationalparken Timanfaya, finns en annan miljövänlig anläggning, Ecofinca La Buganvilla (La Florida, 45, San Bartolomé), som drivs av Osvaldo Cabrera. ”Vi är engagerade i medvetenhet (min syster är biolog). Men också i hälsa”, förklarar han. ”Våra vingårdar producerar druvor som vi säljer utomlands och som vi också använder för att göra vin för vår egen och våra kunders konsumtion. I stället för att använda kemikalier gör vi det ekologiskt, eftersom kostnaden är nästan densamma och det är hälsosammare”.

Contenido

På La Buganvilla använder man solpaneler för varmvatten och elektricitet. ”Vi sluter en cirkel: vi lever, livnär oss och använder energi på ett så självförsörjande sätt som möjligt. När man ser att det är möjligt att göra det, kan man fundera: om vi vet att Kanarieöarna är så känsliga områden, varför använder vi då inte rena naturresurser i stället för att smutsa ner miljön? Varför göra det annorlunda om man kan göra det på det här sättet?” Detta är frågor som allt fler hotellägare på Kanarieöarna svarar med åtgärder.