Vad gör man på Kanarieöarna i september?

Även om september brukar innebära slutet av semestern, med återgång till arbete och skola, finns det fortfarande mycket att njuta av på Kanarieöarna. Årets nionde månad, som markerar övergången från sommar till höst, har vi en medeltemperatur på 27 ºC, en perfekt temperatur för att lugnt njuta av sol, strand och annat man kan göra utomhus under dagens 11 soltimmar. Det finns ljus så det räcker och blir över för att promenera på vindruvsodlingarna, nu när det är druvskörd på gång, och delta i firandet av skyddspatronerna på Gran Canaria, Lanzarote och Fuerteventura.

Contenido

Kanarieöarnas vingårdar har sitt ursprung i när erövrarna kom, mellan 1300 och 1400-talet. Det var nybyggarna som tog med sig olika druvsorter som med tiden utvecklades och anpassade sig till det så för öarna karakteristiska klimatet. Av alla dessa är det malvasía volcánica och listán negro de som mest bidragit till ryktet skärgårdens viner har.

Contenido

Även om hösten börjar officiellt, gör de behagliga temperaturerna på Kanarieöarna att man kan fortsätta med typiska sommaraktiviteter så som att bada, vattensporta, äta middag utomhus... Det exceptionella kanariska klimatet bjuder in till promenader utmed kustenklaverna för att upptäcka någon av Kanarieöarnas orörda stränder eller hissa segel för att titta på valar och delfiner.

Contenido

Kallad så av sin beskyddarinna, Virgen del Pino, är det den viktigaste festligheten i Teror samt på Gran Canaria. Enligt sägen dök madonnans avbild plötsligt upp över en enorm tall som växte på byns torg. Firandet runt hennes avbild har förvandlats till en stor vallfärd och de gamla pilgrimerna är nu vallfärdare som kommer till byns centrum på kärror lastade med inhemska produkter som de erbjuder madonnan i hennes vackra kyrka, under ljudet av parrandas, danserna och glädjen från de tusentals personer som kommer varje år.

 

 

Contenido

Detta är festen i Lanzarotes beskyddarinnas ära, Virgen de los Dolores, också känd som Virgen de los Volcanes på ön. Vallfärden, en av huvudrätterna i Tinajos festligheter, samlar hundratals pilgrimer från hela ön i Mancha Blanca, där hennes tillhåll ligger. Mellan hängivenhet, folklore och glädje går deltagarna iklädda sina typiska dräkter och dragandes på kärror fyllda med vad de ska erbjuda madonnan samt mat och dryck för färden. Väl framme börjar festen: timples, folías, ost, inhemskt vin och den traditionella dansen romero. Guldbroschen och den stora festdagen.

Contenido

Under denna månad, och mer exakt tredje lördagen i september, firas beskyddarfesterna på Fuerteventura i Virgen de la Peñas namn, en av Kanarieöarnas äldsta som, enligt de gamla krönikorna, kom ut från en sten som var omöjlig att göra sönder, tills San Diego visade den exakta punkten och man då lyckades klyva den. Hennes vördnad, som inte kan göras på annat sätt, visas med en stor vallfärd under ljudet av timples, gitarrer och sång som gör madonnan sällskap till hennes tillhåll med samma namn, i Vegas del Rio.