Vad gör man på Kanarieöarna i oktober?

Medan bladen börjar falla från träden i resten av Europa, dagarna blir kortare och kylan kommer, kan man passa på att göra mycket i oktober på Kanarieöarna. Med 10 soltimmar och en medeltemperatur på 26 ºC, erbjuder det milda klimatet på Kanarieöarna full frihet att välja vad man ska lägga tid på: promenera vid havet, sola på stranden, vandra eller besöka charmiga platser.

Contenido

Denna månad firas Open Fotosub på El Hierro, en prestigefylld tävling i undevattensfotografering som sedan mer än två sekel tillbaka lockar mer än tjugotalet fotografer till La Reserva Marina Punta de La Restinga för att odödliggöra de otroliga havsbottnarna på en av världens bästa platser för dykning.

Contenido

På Kanarieöarna firas också ”Alla dödas dag”. Det är ‘Noche de Los Finaos’ (de dödas natt), en gammal tradition som har återupptagits i många av öarnas kvarter. De allra minsta gick från hus till hus och bad om santos och fick mandlar, nötter, fikon eller kastanjer, de gick klart rundan i området och tog sig sedan hemåt för att minnas de döda genom rösten från familjens äldsta kvinna, som berättade historier och anekdoter medan man delade på de ihopsamlade sötsakerna. Festen brukade avslutas med en dans på gatan och med med rostade kastanjer.

 

Contenido

I oktober 1492 kom Christofer Columbus fram till Amerika. Men innan, under sin upptäcktsresa, stannade han till på Kanarieöarna för att samla krafter, fylla på lagren och färdigställa fartygen. Alla detaljer om hans uppehälle och länken som finns mellan den amerikanska kontinenten och Kanarieöarna, visas i Casa de Colon (Columbus hus). Det ligger i La Gomeras huvudstad, San Sebastián, och var en gång i tiden ett palats där almiralen bodde. På Gran Canaria hittar vi spåren från navigatören på ett museum med samma namn, som bevarar originalområden med stort historiskt värde.

 

Contenido

Vart 5e år utsmyckas La Gomera i Virgen de Guadalupes ära. Hon omgärdas i en maritim procession, av ljud från kastanjetter och trummor, fiskarna tillsammans med en stor grupp människor som gör avbilden sällskap från hennes fristad, i Puntullana, till San Sebastián, öns huvudstad. En resa som slutar med beskyddarinnans känslosamma inträde  från den colombinska ön till kyrkan Asuncion.