Vad du inte får missa på La Palma

Nödvändiga platser på La Palma för att njuta av Kanarieöarna

La Palma är känd för sina vida och grönskande tusenåriga skogar, men magin i dess naturområden är mycket mer än det. Vandringsleder mellan vulkaner och hav av moln, spektakulära utsiktsplatser och observatorium varifrån man kan se stjärnor eller saliner öppna mot havet, och detta är bara början på en nödvändig resa för att lära känna öns autentiska kärna.

Contenido

Den är belägen i öns hjärta och sträcker sig över djupa raviner, denna enorma cirkel på mer än åtta kilometer i diameter har en mycket speciell huvudrollsinnehavare, vattnet, som alltid finns med i form av bäckar och små vattenfall inne i parken. Men det är inte den enda. De höga vertikala väggarna som omger den varma källan är klädda i det intensivt gröna från de grönskande tallskogarna som skapar ett magnifikt landskap som fastnar på näthinnan. Förutom kanarietallen, öns natursymbol, finns här ett stort utbud arter i flora och fauna, av vilka många är exklusiva.

Att genom lederna ta sig in i detta naturunder innebär att vi kan upptäcka varje liten plats, höra fåglarnas sång och grenarna i vinden. Efter promenaden bjuder det svala bäckvattnet in oss att stanna för att vila och intensivt njuta av ögonblicket.

Contenido

Den är en av planetens vackraste rutter och en av de mest berömda på La Palma då den förr i tiden var en viktig väg som kommunicerade samhällena på La Palma. Jo, man måste erkänna att den är tuff om man går hela, men denna väg, som tar lite mer än åtta timmar att gå, löper genom Cumbre Viejas Nationalpark och låter oss se öns två vattendrag, svindlande landskap och när det är molnfritt även grannöarna La Gomera, El Hierro och Teneriffa. Fantastiskt!

Och om vi har turen att uppleva detta i början av sommaren så är det ännu bättre! När Johannesörten, en kanarisk endemism, blommar släpper den ifrån sig en intensiv gul färg som tillsammans med det gröna från tallarna ritar en vacker kontrast mot den mörka vulkanmarken.

Contenido

En av världens viktigaste laurisilvaskogar finns på denna ö. Lindarna utgör en primitiv och fuktig skog som består av flertalet växtarter som försvann från andra platser i slutet av tertiärtiden. De iordningställda lederna tar oss med in i en så överbeväxt skog att ljuset på en del ställen inte kan ta sig igenom. I denna grönska hittar vi gigantiska ormbunkar, flertalet trädslag - en del enormt höga -, vattendrag, små träbroar... och med lite tur kan vi få se något exempel på de skygga och blyga duvorna som bor i laurisilvaskogarna.

 

Contenido

Beläget på öns höjder, på nästan 2500 meters höjd, och på kanten till den spektakulära Caldera de Taburiente, ligger ett av världens bästa observatorier. Just denna höjd, tillsammans med andra faktorer som det privilegierade geografiska läget och en exceptionellt stabil atmosfär, har gjort att världens astronomi och astrofysik uppmärksammar denna kanarieö för att installera planetens bästa teleskop. Men denna extraordinära kvalitet måste bevaras. Därför finns det på Kanarieöarna en specifik lag som skyddar himlen från ljuskontaminering.

Förutom att vi har de största teleskopen, inuti vilka de mest framträdande vetenskapsmännen från en tjugotal länder arbetar outtröttligt, framför oss har La Palmas högsta plats fler överraskningar. Förutom att kunna få se den imponerande Caldera de Taburiente i hela sin storlek, sträcker sig en svindlande vulkannatur ut framför oss, den verkar vara inert tills gullregn och ginst blommar... Då är det det vita och gula som styr landskapet.

Contenido

Öns huvudstad är mysig och kokett och där går livet på utan brådska. När vi går på kullerstensgatorna i de gamla stadsdelarna kan vi berömma den traditionella arkitekturen i vilken de magnifika balkongerna på de stora trähusen utmärker sig, dessa är utan tvivel bland de bäst bevarade på Kanarieöarna. Plaza de España är en av de mest besökta platserna på Santa Cruz de La Palma, den är ett prov på de bästa renässanssamlingarna i den kanariska ögruppen.

Denna lilla stad anordnar också speciella fester. En av dem är Danza de los Enanos (dvärgdansen), en originell föreställning som körs var 5e år, och den berömda festen Los Indios (indianerna) som är ett av de mest unika eventen i Europa.

Contenido

På öns södra del hittar vi denna visuella föreställning där det vita från saltet och det rosa från pölarna framhävs över den mörka vulkanstenen. Förutom sitt vackra landskap har denna plats ett etnografiskt värde då man fortfarande använder sig av traditionella metoder för utvinnandet av salt för att på så vis erhålla en ekologisk produkt med extraordinär kvalitet som man kan också ta med sig som souvenir.

Som om detta inte vore nog, deklarerades las Salinas de Fuencaliente vara plats av vetenskapligt intresse då flyttfåglarna bygger bo där.

 

Contenido

Denna vulkan som vilar nära fyren Fuencaliente, hade ett utbrott 1971, detta skapade ett vackert landskap med mörk sand och lava som gjorde ön större. För att ta reda på mer om områdets vulkanologi kan man gå till det närliggande besökscentret vid vulkanen San Antonio varifrån vandringsleden som kantar kratern och går till en utsiktsplats, utgår. Utsikten är obeskrivbar så det är bästa att vara här för att beundra den.