Ursprungsbefolkningen på La Palma

Viktiga rutter för att upptäcka resterna av de första invånarna på Isla Bonita

Grottgravyrer, arkeologiska platser, museer - arvet från de så kallade Benahoariterna, de första invånarna på La Palma, finns fortfarande kvar på denna ö, som var den sista att erövras av Kastiliens krona år 1492.

Även om La Palma var en av de första Kanarieöarna som försökte erövras, var det dess orografi och invånarnas mod som gjorde att ön kom sist. En bedrift som till stor del beror på Benahoariterna, som levde i fullständig harmoni med naturen. Faktum är att hjärtat av Isla Bonita, där nationalparken Caldera de Taburiente ligger, kallades Aceró, vilket på Benahoarita-språket betyder stark plats.

Detta är en guide för att spåra Benahoariterna till deras ursprungsplats.

Contenido

Platserna La Fajana och El Verde, i El Paso, är två av de viktigaste hällristningsplatserna på ön. Av denna anledning har kommunen informationscentret för petroglyfer "Benehauno". Där kan man beundra den arkeologiska rikedomen i Aridane-dalen, som är mycket varierad. Här finns omfattande bosättningar med grottor och hyddor, liksom imponerande lämningar av magisk-religiös karaktär; almogarenes, grupper av små kanaler och stenhögar.

Centret har också ett hundratal hällristningsstationer med geometriska motiv, främst koncentrerade till Pico de Benjenao, med andra enastående exempel som de i Lomo de Tamarahoya och Lomo Gordo. Från centret utgår guidade turer till hällristningsstationer, grottforskning och verkstäder på Salto del Pastor. Detta var en mycket vanlig metod bland Benahoariterna för att snabbt ta sig ner för öns mycket höga raviner. Numera är det en typisk sport på La Palma.

I Villa de Mazo finns de arkeologiska centret Belmaco-grottan som innehåller hällristningar och lämningar efter Benahoariterna. Denna plats, som upptäcktes på 1700-talet, var den första platsen på Kanarieöarna där man hittade petroglyfer.

Med tio naturliga grottor där man kan hitta grottgravyrer har denna arkeologiska plats förklarats som ett historiskt-artistiskt monument. För att ta sig dit är det lämpligt att lämna bilen på parkeringen och utforska de olika platserna till fots

Contenido

Grottmålningarna på väggarna i ravinen Barranco de La Zarza i Garafía, i det område som kallas Caboco de La Zarza och dess biflod, ravinen Barranquillo de La Zarcita, är ett av de bästa exemplen på klippkonst på La Palma, både när det gäller storleken på den graverade ytan och motivens komplexitet och utveckling.

La Zarcita innehåller två paneler som består av en spiral och en annan spiral med meandrar som är orienterade mot solnedgångarna vid sommar- respektive vintersolståndet. Även i denna grupp dominerar slingrande motiv och några spiraler. Det finns totalt 20 mellanväggar, av vilka 15 är riktade mot sommarsolståndets soluppgång och 5 mot vintersolståndets soluppgång.

Lite längre ner, på den vänstra stranden av ravinen Barranco de La Zarza, finns två andra stationer som kallas Llano de La Zarza, med en meanderform som är inriktad på gryningen vid vintersolståndet.

Besöket i centret kan Parque Cultural La Zarza kombineras med en av de vackraste vandringslederna på ön: PR LP 9.2, som tar dig till Caldera del Agua, även känd som naturens Sixtinska kapell.

Contenido

Benahoarita-museet är intressant för både besökare och forskare och har en omfattande samling av arkeologiska lämningar som hittats på perfekt katalogiserade platser på La Palma. Här finns också en permanent utställning om Benahoariterna, öns invånare innan den erövrades och införlivades i Kastiliens krona. Deras livsmiljö, deras bostäder, deras industrier och deras kultur visas i element och artiklar som representerar dem. Det finns skulpturer i naturlig storlek som föreställer dem och utställningen kan besökas måndag till lördag.

Den ursprungliga världen på La Palma är mycket närvarande i livet för invånarna på Isla Bonita, som hedrar sina förfäder i sportaktiviteter som kanarisk brottning eller herdehoppet, liksom i populära fester med gastronomi som ärvts från Benahoariterna, som gofio och konstverk som hyllar dem, som väggmålningen tillägnad Tanausú i Casa de la Cultura Braulio Martín i El Paso.

Efter besöket på museet kan du fortsätta att promenera genom gatorna i Los Llanos de Aridane och känna av den kosmopolitiska andan, samt beundra det historiska centrumet och dess museum på gatan.

I staden San Andrés y Sauces hittar du slutligen besökscentret Tendal Benahoariterna, de gamla invånarna på ön La Palma, står i fokus för studierna på denna anläggning, som förklarar benahoariternas seder, tro och ursprung.